Siyaset Türkiye, İsrail'le anlaştı

Türkiye, İsrail'le anlaştı

26.06.2016 - 20:34 | Son Güncellenme:

İlişkilerin normalleşmesi için müzakerelerde Türkiye ile İsrail uzlaşmaya vardı. İsrail'le uzlaşma kapsamında iki ayrı metin düzenlendi. Birinci metin tazminat konusunu kapsarken ikinci metin ise Gazze ile durumun iyileştirilmesini içeriyor. Başbakan Yıldırım yarın konuyla ilgili açıklama yapacak. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun da eş zamanlı olarak bir açıklama yapması bekleniyor.

Türkiye, İsraille anlaştı

İsrail-Türkiye ilişkilerinde normalleşme için kritik görüşme, İtalya'nın başkenti Roma'da yapıdı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı binyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Roma'da bir araya geldi.

Reuters'ın haberine göre; İsralli bir yetkili Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söyledi. Haberde resmi açıklamanın pazartesi günü yapılacağı bilgisi yer aldı. Konuyla ilgili Türkiye'den ise henüz bir açıklama gelmedi.

Ancak Başbakan Binali Yıldırım'ın, varılan aşamayla ilgili yarın saat 13.00'te Çankaya Köşkü'nde açıklamalarda bulunacağı bildirildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun da Yıldırım ile eş zamanlı olarak bir açıklama yapması bekleniyor.

Türk yetkililer görüşme öncesi yapılan açıklamada görüşmelerin 2 gün süreceğini ve anlaşmanın büyük bir ihtimalle pazartesi günü imzalanacağını belirtmişti.

Haberin Devamı

ANKARA'DAN 3 ŞART

Ankara'nın ilişkilerinin normalleşmesi için 3 şartı bulunuyor.

Özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması. İsrail Başbakanı Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dilemişti.

20 MİLYON DOLAR TAZMİNAT

Tarafların, Mavi Marmara Gemisi'nde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlara toplam 20 milyon dolar tazminat ödenmesi konusunda da anlaştığı belirtildi.

Gazze ablukasının esnetilmesi başlığında ise Türkiye'nin Gazze'ye bir elektrik santrali kurması, su ihtiyaçlarının karşılanması için de bir arıtma tesisi inşaa etmesi öngörülüyor.