Ankara İsrail'in 69'Uncu Kuruluş Yıl Dönümü Resepsiyonu

İsrail'in 69'Uncu Kuruluş Yıl Dönümü Resepsiyonu

16.05.2017 - 23:03 | Son Güncellenme:

.

İsrailin 69Uncu Kuruluş Yıl Dönümü Resepsiyonu

İsrail’in 69’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da resepsiyon düzenlendi.
İsrail Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh, ülkesinin 69’uncu kuruluş yıl dönümü vesileyle resepsiyon düzenledi. Resepsiyona Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı katıldı. Gecede büyükelçiler, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli yer aldı. Büyükelçi Naeh, Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’yı kapıda karşıladı. Avcı, programda yaptığı konuşmada Başbakan Binali Yıldırım’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya mesajını iletti. Ardından kısa bir konuşma yapan Avcı, Meclis’teki oylamaya yetişmek zorunda olduğunu ifade ederek, resepsiyondan erken ayrıldı.

"Musevilerle dostane ilişkilerimiz beş asır öncesine dayanmaktadır"
İsrail’in milli gününü tebrik ederek konuşmasına başlayan Avcı, "Malum olduğunuz üzere Musevilerle dostane işlerimiz beş asır öncesine dayanmaktadır. Zulme uğrayıp yerlerinden edilen Musevilerin Sultan 2. Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına kabul edilmesine kadar gitmektedir. Bugün İsrail’e Osmanlı topraklarından ve Türkiye topraklarından göç etmiş çok sayıda Musevi, bu müşterek geçmişin hatırasını yaşatmaya devam etmektedir. İsrail ile önümüzdeki dönemde özellikle enerji, kültür, turizm, ticaret, yüksek teknoloji gibi alanlarda işbirliğimizin gelişmesinin bölgedeki siyasi ortama da olumlu tesir edeceğini değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Başbakan Binali Yıldırım’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya tebrik mesajını ileten Avcı, şunları kaydetti:
"Sayın Başbakan, İsrail’in milli gününü tebrik eder, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu görmekten memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Temennimiz, Türkiye-İsrail ilişkilerinin, Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanması yönündeki çabalara da katkı sağlamasıdır. Bu vesileyle, İsrail halkına esenlikler dilerim."

“Türkiye ve İsrail ilişkilerini daha da geliştirelim”
İsrail’in Ankara Büyükelçisi Naeh, Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden büyükelçi seviyesine bu yıl yükseltildiğini hatırlatarak, "Şahsen Ankara’ya dönmüş olmaktan mutluyum. İki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel bağlar kurmak ve geliştirmek için önünde yapması gereken birçok var” dedi.
Konuşmasını “umutla” sonlandırmak isteğini belirten Büyükelçi, “Umalım ki, Ortadoğu’ya barış getirme çabaları artsın, Türkiye ve İsrail ilişkilerini daha da geliştirelim. Ama yalnızca ummakla kalmayalım, bunu elde etmek için çok da çalışalım” şeklinde konuştu.