Dünya Israil’in dedektör ısrarı

Israil’in dedektör ısrarı

24.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mescid-i Aksa’nın girişine konulan metal dedektörleri yüzünden tırmanan gerginlik sürerken, İsrail, bu konuda geri adım atmayacağının sinyallerini verdi. Bununla birlikte kamera sistemleri yerleştirilmeye başlandığı iddiaları da gündeme geldi

Israil’in dedektör ısrarı

İsrail’in, Mescid-i Aksa’nın girişinde uyguladığı kısıtlamalar, şiddetin dozunun artmasına neden olurken, Tel Aviv, geri adım atmamakta diretiyor. Nitekim İsrail’in, Mescid-i Aksa’nın yüksek yerlerine kamera yerleştirmeye başladığı belirtilmesine karşın, Tel Aviv’den yapılan açıklamada, metal dedektörlerin kaldırılmasının düşünülmediği bildirildi.
Kudüs’ün önemli camisinin girişinde başlatılan sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle başlayan ve kanlı çatışmalara da sahne olan huzursuzluk sürerken, İsrail hükümeti, bu konuda geri atmayı düşünmediğinin sinyalini verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu, güvenlik önlemlerini görüşmek ve alternatifleri konuşmak amacıyla dün kabinesini toplarken, Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi, Mescid-i Aksa’nın etrafına yerleştirilen metal dedektörlerinin kaldırılmayacağını açıkladı.
Kamera iddiası
Meclis Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı da olan Hanegbi, İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada “Bu metal dedektörler kalacak” derken, “Kimse bize insanları nasıl arayacağımızı söyleyemez. Eğer Filistinliler bundan rahatsızsa, camiye girmesinler” ifadelerini kullandı. Hanegbi’nin açıklamasından önce Başbakan Binyamin Netanyahu’nun metal dedektörü kapıları yerine farklı türlü arama yöntemlerini değerlendirdiğine yönelik haberler basına yansımıştı.
İsrail ordusundan Tümgeneral Yoav Mordechai de Müslümanlardan kendilerine alternatifler sunmalarını talep etmiş ve “Çözümün elektronik, siber veya modern teknoloji ile yapılması gerekiyor. İsrail çözüm için hazır” demişti.
Bu arada bazı görgü tanıkları da, İsrail’de dün sabah Mescid-i Aksa’nın Esbat kapısının karşısındaki yüksek noktalara güvenlik kameraları yerleştirmeye başlandığını öne sürdü. Ancak bu haberler, kesinleştirilemedi.
Bununla birlikte Müslüman temsilciler, Mescid-i Aksa girişinde yapılacak her türlü aramaya karşı olduklarını açıkladı. Filistin Müftülüğü’nün yaptığı açıklamada “Elektronik kapılar veya işgal güçlerince Kudüs’ün tarihi ve dini yapısını etkileyebilecek tüm önlemleri reddediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Abbas kararlı
Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik metal arama dedektörlerinin kurulmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Abbas, “Aksa üzerindeki egemenlik hakkı bizimdir. Aksa’yı bizim izlememiz kapılarında bizim durmamız gerekir” dedi.
İsrail’in Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik dedektörler kurmaya hakkı olmadığına vurgu yapan Abbas, “İşler zorlaşacak ancak biz halkımızın kaderini riske atmayız. Boş kararlar almayız. Hesaplı karar vererek sonuç almayı ümit ediyoruz. İsrail bu kararı aldığında biz de güvenlik koordinasyonu anlaşması başta olmak üzere kararlı bir duruş sergiledik” ifadelerini kullandı.
Abbas, Filistin yönetiminin son toplantıda İsrail ile tüm ilişkileri askıya alma kararı aldığını dile getirerek, “Sabırlı olursak istediğimize ulaşacağız, dedektörlerin kurulmasını ve bu uygulamaları durdurarak, İsrail hükümetinin Batı Şeria’nın tüm kentlerinde sergilediği ihlallere son vereceğiz” diye konuştu.
Bu arada iç istihbarat servisi Şin Bet tarafından yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria’nın farklı kentlerinde İsrail askerlerince operasyon düzenlendi. Baskınlarda Hamas üyesi 23 Filistinlinin gözaltına alındığı belirtildi. İsrail askerleri dün sabah da Batı Şeria’nın güneyindeki Selfit ve Eriha kentinde Filistin Yasama Meclisi’nden iki milletvekilini gözaltına almıştı.

Roket atıldı iddiası

Mescid-i Aksa’ya getirilen kısıtlamalar nedeniyle şiddetin dozunun arttığı İsrail’de yeni bir “roket atıldı” açıklaması gündeme geldi. İsrail Savunma Gücü (IDF), hedefinin Aşkelon olduğu iddia edilen roketin havadayken patladığını duyurdu.
İsrail’in 14 Temmuz’da 2 polis ve 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırı olay sonrası Mescid-i Aksa’ya girişlere kısıtlamalar getirmesiyle başlayan gerginlik sürerken, IDF, dün sabah erken saatlerde Gazze’nin kuzeyinden roket atıldığını açıkladı. Twitter’dan yapılan açıklamada roketin, hedefine isabet edemeden havada infilak ettiği, yaralanan veya ölen olmadığı kaydedildi.