Kayseri İsrail'in Mescid-İ Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler

İsrail'in Mescid-İ Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler

21.07.2017 - 15:29 | Son Güncellenme:

Kayseri, Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Sivas ve Niğde'de İsrail protesto edildi

İsrailin Mescid-İ Aksaya Yönelik İhlallerine Tepkiler

KAYSERİ (AA) - Kayseri, Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Sivas ve Niğde'de, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti.

Haberin Devamı

Kayseri'de bazı sivil toplum kuruluşları, cuma namazı çıkışı Bürüngüz Camisi önünde bir araya gelerek İsrail'e tepki gösterdi. İsrail aleyhtarı pankartlar taşıyan grup, tekbir getirdi ve slogan attı.

Grup adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği Melikgazi İlçe Başkanı Baki Coşkun, Filistin'de olup bitenleri yakından takip ettiklerini belirterek kardeşliğin gereği olarak tüm Müslümanların bu konuyla ilgili onurlu bir tutum ve davranış sergilemeye devam etmekten geri kalmayacağını ifade etti.

Okunan duanın ardından İsrail bayrağı yakıldı.

- Nevşehir

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Nevşehir Şubesi öncülüğünde cuma namazı çıkışı Kurşunlu Camisi önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, İsrail karşıtı slogan attı.

Haberin Devamı

TÜGVA Nevşehir Şube Başkanı Hüsamettin Ellialtı, İsrail’in Filistin halkını baskılarla yıldırarak göçe zorlayıp kutsal toprakların tamamına sahip olmayı amaçladığını savundu.

Filistin halkının kendisini yalnız hissetmemesi gerektiğini vurgulayan Ellialtı, Mescid-i Aksa konusunda mücadelede Filistinlilerin yanında olduklarını aktararak "Öfkemiz, kinimiz sönmeyecek bir ateş olarak içimizi yakacak. Gerekirse için için yanacak ve hesaplaşacağımız güne kadar bekleyeceğiz çünkü Filistin bizim için coğrafi değil, imani bir meseledir." dedi.

- Kırıkkale

Kırıkkale'de Memur-Sen üyeleri, cuma namazı çıkışı Çarşı Camisi önünde bir araya gelerek İsrail'e tepki gösterdi.

Grup adına konuşan Memur-Sen İl Temsilcisi Yaver Yalçın, siyonizmin nihai hedefine doğru adım adım ilerlediğini dile getirerek "Büyük İsrail Projesi'ni gerçekleştirmek için Allah'ın bize emanet ettiği ve ebedi hakikatin tapusu olan Mescid-i Aksa'yı ortadan kaldırmak için kirli bir tezgah kurdu. Mescid-i Aksa'da yaşananlar, İsrail'in yürüttüğü kirli savaşın önemli halkasıdır." diye konuştu.

Yalçın, ABD'nin Suriye kaosundan yararlanarak desteklediği terör örgütü PYD'nin de bu oyunun bir parçası olduğunu hatta DEAŞ ve FETÖ'nün de emperyalizmin kurguladığı, İsrail'in uyguladığı stratejinin bir parçası olduğunu savundu.

Haberin Devamı

- Kırşehir

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kırşehir Şubesi öncülüğünde cuma namazı çıkışı Cacabey Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan TÜGVA Kırşehir Şube Başkanı Emrah Aydemir, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde parmağı olan İsrail'in Müslümanları kışkırtmaya yönelik aşağılık davranışlarına devam ettiğini söyledi.

İsrail'in 3 Filistinliyi şehit ettiğini belirten Aydemir, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Maalesef uluslararası camiada devlet vasfı taşıyan ve gerçekte bir terör örgütü gibi davranan İsrail, üç Filistinli Müslüman’ı şehit etti ve Mescid-i Aksa’da da cuma namazı kılınmasını yasakladı. 15 Temmuz kalkışmasının kuklalarını ABD’de himaye eden üst akıl, Filistin topraklarını siyonist İsrail için işgal eden üst akıldır. İsrail’in neler çevirdiğini, siyonizmin neler çevirdiğini herkes bilmelidir. İsrail’in Kudüs’ten ve işgal ettiği topraklardan sökülüp atılacağı günler çok yakındır. Zafer inananlarındır ve zafer yakındır."

- Yozgat

Yozgat İHH İnsani Yardım Derneği, Yozgat Sivil İnisiyatif Platformu ve Yozgatlılar, "Kızgınlık Cuması" adı altında cuma namazı çıkışı Çapanoğlu Camisi önünde toplanarak Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasını protesto etti, çeşitli sloganlar attı.

Haberin Devamı

Yozgat İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Şahin Çarkçı, grup adına yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'nın avlusunda 3 Filistinli gencin İsrail askerlerince kurşun yağmuruna tutularak şehit edildiğini aktardı.

Kudüs’te bu yapılan saldırıların suç olduğuna dikkati çeken Çarkçı, şunları söyledi:

"Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa'nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçları olmakla beraber, her bir eylem ayrı ayrı suç niteliğindedir. İnsanın en kutsalı dokunulmaz olanı yaşam hakkı, ibadet özgürlüğü, Kudüs ve Mescid-i Aksa uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olmalıdır. Türkiye'den çağrı yapıyoruz, İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs’teki tüm kutsal mekanlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır."

Haberin Devamı

- Sivas

Sivas'ta Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Sivas İHH İnsani Yardım Derneği üyeleri ile vatandaşlar, cuma namazı çıkışı Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.

Kale Camii önünde bir araya gelenler İsrail karşıtı sloganlar attı ve tekbir getirdi. Açıklamaların öncesinde Kur'an-ı Kerim okundu.

Türkiye Gençlik Vakfı Sivas Şube Başkanı Ferhat Çınar, "Filistin'deki Müslüman amcalarımız, teyzelerimiz, kardeşlerimiz bilsinler ki duamızla ve gönlümüzle sonuna kadar onların yanındayız. Allah'ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır." diye konuştu.

Sivas İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Ahmet Çakmak da Mescid-i Aksa ve Kudüs etrafında yaşayan Müslümanlara yönelik fiziki ve psikolojik saldırıların her geçen gün arttığına işaret ederek "Türkiye'den çağrı yapıyoruz: İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmeli, Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalı, Mescid-i Aksa ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa dahil Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içinde korunmalı." dedi.

Açıklamanın ardından dua edildi.

- Niğde

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Niğde Temsilciliği öncülüğünde cuma namazı çıkışı Fatih Sultan Mehmet Camisi önünde toplanan Niğde Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, İsrail'i protesto etti.

Niğde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Niğde İl Temsilcisi Burak Yaşar, yaptığı açıklamada, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın 1967'den bu yana işgal altında olduğunu belirtti.

Allah’ın izniyle bütün bu zulümlerin biteceğini dile getiren Yaşar, işgalci İsrail'in bir gün perişan olacağını ifade etti.