Gündem İşsiz çocuğa baba nafaka ödeyecek

İşsiz çocuğa baba nafaka ödeyecek

01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeterli derecede iş ve istihdam imkânı yaratılmayan Türkiye’de işsizlik oranı günden güne artarken, Yargıtay iş bulamayan gençlerin aile fertlerinden yardım nafakası almasına dair çarpıcı bir karara imza attı. Yargıtay, işsiz gencin, babasından, yardım nafakası almak için açtığı davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

İşsiz çocuğa baba nafaka ödeyecek


Anadolu Ajansı’nın haberine göre, “Kronik psikoz” hastalığı nedeniyle çalışamadığını öne süren genç, temel ihtiyaçlarını sağlayamadığı gerekçesiyle aylık 300 lira yardım nafakasına hükmedilmesi istemiyle babasına dava açtı. Dava dilekçesinde, gencin, çeşitli işlerde çalışmaya teşebbüs ettiği ancak rahatsızlığının bu işlerde çalışmasına engel olduğu, sürekli bakıma muhtaç bulunduğu, barınma, tedavi, gıda gibi temel ihtiyaçlarını sağlayamadığı ileri sürüldü. Ancak, İstanbul 11. Aile Mahkemesi “çalışmaya engel sorunu yok” dedi, davayı reddetti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise temyiz üzerine yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu. Kararda, Türk Medeni Kanunu gereği, herkesin yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu-alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlü olduğuna işaret edildi.

Ahlaka atıf yapıldı
Kararda, “Ülkemizdeki mevcut ekonomik durum gözetildiğinde davacının iş bulma imkanı da güçtür. Hiçbir mal varlığı ve geliri bulunmayan davacıya, davalı babanın yardım etmesi kanuni bir zorunluluk olduğu gibi ahlaki bir görevin yerine getirilmesi olarak kabul edilmelidir” denildi .