Gündem İşsizlik maaşı nedir, kimler alabilir?

İşsizlik maaşı nedir, kimler alabilir?

19.04.2018 - 15:33 | Son Güncellenme:

İş hayatı süprizlerle doludur. Ve derler ki ‘her çalışan bir gün işsizliği tadacaktır’. Ekonomik krizler, iş yerindeki ağır rekabet ya da hayatın doğal seyri bir şekilde işsiz kalınmasına sebep olabiliyor. Ancak çok da endişelenmeyin. Yasal haklarınızı eksiksiz bir şekilde aldığınızdan emin olun ve mutlaka İŞKUR kapsamındaki işsizlik maaşına 30 gün içinde başvurun...

İşsizlik maaşı nedir, kimler alabilir

İşsizlik Maaşı Almak İçin Temel Şartlar

Haberin Devamı

İstifa etmeniz değil ancak işten çıkarılma durumunda işsizlik maaşına başvurabilirsiniz. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce en az 120 gün priminizin ödenmiş olması ve ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primlerinizin ödenmiş olması gerekir. Bu koşullara uygun iseniz işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR binasına giderek başvuru yapabilirsiniz. 30 günden sonra hakkınızı kaybedeceğinizi unutmayınız. Değerlendirme sonucunda uygun görülürseniz toplam 10 ay işsizlik maaşı alabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Genel Şartlar

Uygun koşulları sağlıyorsanız en son aldığınız maaş üzerinden hesaplanan tutarda işsizlik maaşınızı her ay PTT şubelerinden alabilirsiniz. İşsizlik maaşını en fazla 10 ay alabileceğinizi unutmayın. Ayrıca bu maaşı alırken başka bir iş dalında sigortalı olarak çalışmamanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. İşsizlik maaşı 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile ödeniyor.

Haberin Devamı

İşsizlik Maaşı Hesaplama Platformu

Bir iş yerinden çıkartıldıktan sonra çalışmış olduğunuz gün sayısına bakılır. Bakılıp kontrol edildikten sonra en az 600 gün ödenmiş sigorta priminiz var ise işsizlik maaşı alabilirsiniz. Son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazancınızın %40’ı kadar para ödenir. Maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşamıyor. Bu sayede gerekli sistemde yer alan bilgiler kişiye uygun olursa rahatlıkla faydalanabilmektedir.