Gündem İstanbul’a 3 yeni merkez geliyor

İstanbul’a 3 yeni merkez geliyor

28.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Öztürk, İstanbul’da başta Bağcılar, Beykoz ve Büyükçekmece olmak üzere en az üç rehabilitasyon merkezi kuracaklarını, ayrıca Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana’da da merkezler açacaklarını söyledi

İstanbul’a 3 yeni merkez geliyor

Yeşilay tarafından Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul’da düzenlenen “2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu”nun son gününde Milliyet’e konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, İstanbul’da başta Bağcılar, Beykoz ve Büyükçekmece olmak üzere en az üç rehabilitasyon merkezi kuracaklarını, ayrıca Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana’da da merkezler açacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

“Uluslararası kurumlar tarafından rapor edilen rakamlara bakıldığında; 2015 yılında 450 bin kişinin uyuşturucu madde kullanımı dolayısıyla hayatını kaybettiği, 2016 yılında ise dünya genelinde 15-64 yaş grubu 275 milyon kişinin en az bir kez uyuşturucu madde kullanmış olduğu görülüyor” diyen Prof. Dr. Öztürk, Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye diğer ülkelere kıyasla sentetik zehrin daha çok kullanıldığı bir ülke. Bunun sebebi de ekonomik nedenler ile erişimin kolay olması. Sentetik zehir türevleri kolay elde edilebilir durumda. Ancak öldürücü ve bağımlılık yapma oranları çok yüksek maddeler. Sentetik zehir türevleri çok hızlı değiştirildiği için fark edilmesi zor olabiliyor.

'ASIL BELA ESRAR'

Haberin Devamı

Asıl bela esrar. Çünkü yanlış algılar oluşmuş durumda. Alkol, sigara ve tüm bağımlılık yapıcı zararlı maddeleri redediyoruz. Esrar zehri diğer uyuşturucu maddelere geçişteki köprü durumunda. Esrarın zararlı olmadığı, bağımlılık yapmadığı bilimsel gerçeklerle örtüşmüyor. Tüm uyuşturucular gibi esrar da sağlık açısından büyük riskler içeriyor.

Yapılan tüm çalışmalarda her bölgenin kendi riskleri var. Sosyo-kültürel duruma göre madde kullanım tercihleri değişiyor. Bağımlılık sadece alt veya üst grubun sorunu değil, tüm toplumun temel sorunu. Bugün hiç tahmin etmeyeceğiniz ailelerin çocuklarında bu maddelerin kullanıldığını görüyoruz. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne çaresizlik içerisinde başvuran onlarca insan var.

BABA İLE İYİLEŞME KOLAY

Rehabilitasyon merkezi projemiz var. Tıbbi tedavisi tamamlanan veya aile desteği olmayan bireyleri bağımlılardan oluşanları, arkadaş grubundan uzak kalmaları için 3-6 ay arası özel bir merkezde ağırlayacağız. 40 kişilik binalarda her imkan olacak. Tedavi gören gençler, kendi içlerinde birbirlerine destek vererek arınacaklar. İstanbul’da en az üç merkez düşünüyoruz. Merkezler Bağcılar, Beykoz ve Büyükçekmece’de olacak. Ayrıca Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana’da merkez açacağız. YEDAM’ların da sayısını artıracağız. Bizim toplum ayaktan tedaviye daha olumlu yaklaşıyor. İyileşme oranında en belirleyici faktör babanın aile reisi olarak tedavi sürecine iştirak etmesi. Baba da işin içindeyse çocuğun iyileşme oranı çok kolay hale geliyor.”

Haberin Devamı

'15 ŞEHİRDEKİ ATIK SULARA BAKACAĞIZ'

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu ise atık sulardan uyuşturucu ve diğer psikoaktif maddelerin izlenmesi çalışmaları hakkında Milliyet’e şunları söyledi:

“Geçtiğimiz aylarda çalışmalarımız Çatalca ve Beyoğlu’nda pilot uygulama olarak başlamıştı. Şu an 15 ilde eş zamanlı başlayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Emniyet verilerinde en çok uyuşturucu madde tüketimi olan 15 şehirde atık sularda uyuşturucu madde tespit çalışması yapacağız. Bu sayede her yıl, nerede, hangi maddelere yönelim olduğu ortaya çıkacak.”

İstanbul’a 3 yeni merkez geliyor

'AÇMAZIMIZ ŞİRİNEVLER'

Bahçelievler Yeşilay Şube Başkanı Dr. Hakan Bahadır ise dört yılı aşkın süredir madde bağımlılığına karşı önemli çalışmalar yürüten isimlerin başında geliyor. Bahadır, “Avrupa yakasının orta noktası denilebilecek bir güzergahtayız. E-5 kenarında, metrobüs ve toplu taşımanın güzergahında olmamız zehir tacirlerinin bölgemize yönelmesinin etkenleri arasında. İlçedeki en büyük açmazımız Şirinevler. Burada madde tüketimi ve satışı diğer mahallelere göre daha yoğun. Okullarda sürekli konfranslar veriyoruz. Sadece genç kardeşlerimize değil, devlet memurlarına, imamlarımıza, velilere de bağımlılık tehdidine yönelik eğitimler veriyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin uyuşturucu zehrini hiç denememesi için yoğun çalışmalarımız var. Bağımlı olduktan sonra tedavi oranları maalesef yüzde 10’lar seviyesinde” diye konuştu.

Haberin Devamı

'YEŞİLAY ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR'

Yeşilay tarafından Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle WOW İstanbul Hotel & Convention Centre’da düzenlenen “2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu” devam ediyor. Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, “Yeşilay, bağımlılık konusunda birincil, ikincil ve üçüncül önleme faaliyetlerinde toplumsal olarak üzerine düşen birçok görevi yerine getirmeye çalışıyor” dedi. Sempozyumun “Uyuşturucu ile Mücadelede Sivil Toplumun Rolü” başlıklı oturumunda konuşan Sultan Işık, Yeşilay’ın birincil önleme stratejilerinde, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’nın (TBM) anaokulundan liseye ve yetişkinlere kadar bağımlılıkla ilgili neler yapılması gerektiğini anlatan bir eğitim sistematiği olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yaşam Becerileri Eğitim Programı’nda (YBE) bu problemi hiç yaşamamış çocuklara, belirli noktalarda yaşam becerileri kazandırarak gereken yerde “hayır” diyebilmeyi öğrettiklerini dile getiren Işık, Okullarda Bağımlılığa Müdahale Programı’nda (OBM) ise ikincil önleme denilen bir şekilde maddeye, sigaraya, alkole bulaşmış çocukları tam olarak bağımlılığa dönüşmeden müdahale ederek, geri kazanmayı amaçladıklarının altını çizdi. l AA

Yazarlar