Ekonomi 'İstanbul'a hoş geldiniz

'İstanbul'a hoş geldiniz

30.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün dünyanın en büyüğü olacak ‘İstanbul Havalimanı’nı açtı. Erdoğan, “İstanbul ülkemizin en değerli markası. Bu büyük esere işte bunun için İstanbul adını verdik” dedi.

İstanbula hoş geldiniz

İstanbul yeni havalimanına kavuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni havalimanına ‘İstanbul’ adının verildiğini belirterek, “Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine büyük esere, işte bunun için adını İstanbul verdik. Hayırlı olsun” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın açılışında katılımcılara, havalimanının lale figürlü, mimarlık ödüllü 90 metre yüksekliğindeki hava trafik kontrol kulesinin minyatürü şeklinde tasarlanan kürsüden seslendi.

İstanbula hoş geldiniz

Konuşmasına, “Bugün burada iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Havalimanı’mızın açılışını, yurt dışından gelen kıymetli dostlarımızla yapıyoruz. İstanbul Havalimanı’nın tüm dünyaya, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum” sözleriyle başlayan Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümünün gururunu da bugün hep birlikte yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun” diye konuştu. Erdoğan, Endonezya’da düşen uçakta hayatını kaybedenlere de rahmet diledi.

Haberin Devamı

ATATÜRK İSMİ KALIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un sadece Türkiye’nin en büyük şehri olmadığını, aynı zamanda ülkenin en değerli markası olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine büyük esere, işte bunun için adını ‘İstanbul’ verdik. Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir.

Atatürk Havalimanının bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da ülkemizin en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir.”

'TÜRKİYE AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ TRANSFER NOKTASI OLACAK'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılması gerekecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergahları da büyük ölçüde değişecektir. Konumu ve özellikleriyle tarihe damga vuracak bu eserin ülkemizde inşa edilmiş olması tesadüfi değildir” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı’nın tüm etapları bittiğinde yolcu kapasitesinin 200 milyona kadar çıkabileceğini belirten Erdoğan, şunları aktardı:

“İlk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. Bu, tüm etaplar bittiğinde 150 milyona yükselecek, gerekirse 200 milyona çıkartılabilecektir.”

Erdoğan, ilk fazı açılan İstanbul Havalimanı’nın tüm etaplarının 2028’e kadar tamamlanmasının beklendiğini belirterek, “Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca bu havalimanımız büyümeye devam edecektir” dedi.

ÇEVRECİ PROJE

Havalimanında 120 bin kişinin görev yapacağını söyleyen Erdoğan, “Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacaktır” ifadesini kullandı.

İstanbul Havalimanı’nın yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon euro olduğunu bildiren Erdoğan, şu bilgileri verdi:

“Devlete ödenecek kira bedeli 22 milyar 152 milyon euro olmak üzere vergiler hariç 32.4 milyar euro.”

Haberin Devamı

Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nı sadece Türkiye’ye değil, bölge ve dünyaya yapılan bir büyük hizmet olarak gördüğünü ifade etti.

Havalimanı projesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu dev projenin etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen, katkısı olan kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, yüklenici firmalara, taşeronlara, mimarından mühendisine tabii hepsinden öte işçisine teşekkür ediyorum.”

'10 BÜYÜK EKONOMİ ARASINA GİRECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın dünyaya örnek olacak bir proje olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Havalimanı hem mimarisi hem inşası hem işletmesi hem finansmanıyla gerçekten ülkemizin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir projedir.”

Erdoğan, yapılan atılımlarla, havacılık sektörünün cirosunun 2.2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Erdoğan, havalimanının enerji ve su verimliliğinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak özellikleri ve teknoloji ağırlıklı yönetimiyle geleceğin dünyasına hitap ettiğini söyledi. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya kararlı olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, bölgesinde ve dünyada barışın, huzurun, güvenliğin, refahın sembolü haline gelmeye kararlı. Dünyadaki tüm dostlarımıza sesleniyorum; gelin huzurlu, güvenli ve müreffeh bir geleceği birlikte inşa edelim.”

Erdoğan, “İnşallah İstanbul Havalimanımız, insanları kavuşturup tanıştıracak, sevgiyi çoğaltıp, gönülleri abad edecek, ülkemize, bölgemize ve dünyaya hayırlı bir hizmet olmuştur” dedi.

İstanbula hoş geldiniz

UÇAK HAVALANDIRDILAR

Erdoğan, konuşmasının ardından konuk liderleri sahneye davet ederek, fotoğraf çektirdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptırdığı açılış duasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki liderler, kürsüdeki dümeni hareket ettirip dev ekrana simülasyonla yansıtılan uçağı havalandırarak, İstanbul Havalimanı’nın ilk fazının açılışını gerçekleştirdi.

İstanbula hoş geldiniz
'İKİ MUTLULUK BİRDEN YAŞIYORUZ'

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin ‘tarihi bir gün’ daha yaşadığına dikkat çekerken, Cumhuriyet’in 95. yılıyla birlikte ‘iki mutluluğu’ bir arada yaşandığına vurgu yaptı. Kuruluşunun 95. yılında Cumhuriyetin şanına yakışır bir eser hayata geçirildiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Her aşamasında bakan ve başbakan olarak bulunmuş biri olarak bu görkemli eserin milletimize, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Modern mimarinin büyük bir eseri hayata geçirildi. Teknolojinin bütün imkanları ve yenilikleri bu havalimanında mevcuttur. Projeye başlanırken; gerçekleştirilemeyeceği söylendi, kaynak bulunamayacağı söylendi, acımasız eleştiriler yapıldı... Çalışmaktan usanmadık, eleştirilerden yılmadık. Sayın Cumhurbaşkanım, 2011’li yıllarda bölgeyi havadan izlediğimiz hatırlıyorum; ‘maden arazisi, delik deşik olmuş, göl olmuş bir bölge’ dediniz. Size, ‘biz burada sadece havalimanı yapmayacağız, yıllarca örselenen bu araziyi İstanbul’un en güzel mekanına dönüştüreceğiz’ dedik. Bu eserin hayata geçmesi, bugüne kadar karşılaştığımız zorlukları unutturdu. Ülkemiz yeni eserlerle çağı yakalamaya devam edecek.”

Meclis Başkanı Yıldırım konuşmasında, ‘bu büyük eserin görünmez kahramanları’ dediği; mimarlar, mühendisler ve tüm çalışanlara büyük bir alkış istedi.

İstanbula hoş geldiniz
225 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, havalimanının tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 225 bin kişiye istihdam sağlayacağını hatırlattı. Konuşmasında havalimanını ‘sivil havacılık tarihini yeniden yazacak bir eser’ olarak tanımlayan Bakan Turhan, projenin özellikleriyle ilgili bilgi verdi. Bakan Turhan, “Dünyanın en büyük ve en konforlu havalimanını İstanbul’da inşa ettik. Projenin birinci etabını tamamlayarak hizmete açıyoruz. Yurt içi ve yurt dışında 300’den fazla noktaya uçuş ile dünyanın en önemli uçuş merkezi olacak. Dünyanın 3’te biri İstanbul’a bağlantılı olacak” dedi.

Hazırlanan mobil uygulamalar ile yolcunun evinden, bineceği uçağa kadar kolaylıkla gidebilmesinin sağlandığını belirten Bakan Turhan, “Engelli yolculara özel çalışmalar yapıldı. Dünyanın en iyi bagaj sistemi kullanıldı. Dünyanın en güvenli havalimanı haline getirildi. Dünyanın en büyük gövdeli uçakları havalimanımıza iniş yapabilecek durumda. Toplam 4 adet pisti açıyoruz. En kötü hava koşullarına bile hazırlıklı olan son teknoloji ile donatılmıştır. Tüm etaplar tamamlandığında saatlik 250 uçak kapasitesine ulaşacak havalimanımız bu haliyle 80 uçak kapasitesine sahip. Havalimanımız, enerji ve su tasarrufu sağlayan çevreci bir projedir” diye konuştu.

DÜNYAYA LİDER OLALIM

İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, “Bugün burada dünyanın en büyük havalimanı olma yarışımız başlıyor. Bu yarış, 2026’da pist ve yolcu sayısı, terminal büyüklükleri ve günlük hava trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olma yarışı. Bunu temin etmek için hedefimiz, bu yıl için 70 milyon olan yolcu sayısını 2026 yılında 150 milyon seviyesine taşımaktır” dedi.

Cengiz projenin inşası boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2014 yılında söylediği, “Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır” sözünü rehber edindiklerini anlattı.

İstanbula hoş geldiniz

YURTDIŞINDAN YOĞUN KATILIM

Havalimanının açılış törenine Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı (Başbakan) Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif ve Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katılım gösterdi. Ayrıca, birçok ülkenin ulaştırma bakanı, devlet ve hükümet başkanları da törende yer aldı.

İstanbula hoş geldiniz

İŞ DÜNYASI AÇILIŞTAYDI

İstanbul Havalimanı’nın açılış törenine iş dünyası yoğun katılım gösterdi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören’le birlikte katıldığı töreni, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ile izledi. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve işadamı eşi Kıvanç Oktay ile Demirören Medya Grubu Başkanı ve Milliyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal törene katıldı.

İstanbula hoş geldiniz

İstanbula hoş geldiniz

İstanbula hoş geldiniz

İstanbula hoş geldiniz

10.2 MİLYAR EURO'YA 'TEKNOLOJİK' YATIRIM

- İlk fazı, 1 Mayıs 2015’teki yer tesliminden itibaren 42 ayda tamamlandı.

- İlk fazda 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor.

- Toplam proje alanı 76.5 milyon metrekare.

- Toplamda yaklaşık 200 bin işçi çalıştı.

- 2025 yılında 225 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam sağlayacak.

İstanbula hoş geldiniz
- Toplam yatırım bedeli 10.2 milyar euro.

- Bugün itibarıyla 90 milyon, tüm fazları tamamlandığında ise yıllık 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek.

- Tayakadın ve Akpınar köyleri arasındaki havalimanı, Taksim’e 35 kilometre uzaklıkta.

- Levent’ten D-20 Karayolu (Göktürk-Kemerburgaz istikameti) üzerinden 30 dakikada İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşmak mümkün. 30 Aralık 2018 tarihine kadar havalimanına kendi araçlarıyla gelecek yolcular, 40 bin araç kapasiteli otoparktan ücretsiz yararlanabilecek.

- 31 Aralık’a kadar İstanbul Otobüs A.Ş, 150 adet özel tasarlanan otobüsle İstanbul’un 18 noktasından havalimanına ulaşım sağlayacak.

- Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçaklar rahatlıkla yanaşabilecek.

- Robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapmak mümkün.

- Güvenlik 3 bin 500 güvenlik görevlisi, 9 bin kamera, 12 kara radarı ve çit üzeri aktif fiberoptik sensör kablo tarafından sağlanacak.

- Hava trafik kontrol kulesi, lale figüründen esinlenerek tasarlandı. 90 metre uzunluğunda olan kule, dünyanın önde gelen tasarımcılarından aynı zamanda Ferrari’nin de tasarımcısı olan Pininfarina ile AECOM şirketi tarafından tasarlandı.

AÇILIŞTAN İZLENİMLER

- İstanbul Havalimanı’nın ilk fazı, 42 ay sürede tamamlandı. Dün açılışı yapılan bu fazda, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar yer alıyor.

- Havalimanına giden yollar, ana terminal binası ve pistler tam kapasite çalışacak şekilde tamamlandı. İşaret ve yol göstericiler havalimanı içinde kolay bir deneyim yaşanmasını sağlıyor.

- Havalimanı ana terminal girişinde yer alacak büyük caminin yapımı ise devam ediyor.

- Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın büyük açılışına yoğun bir katılım yaşandı. Günün erken saatlerinde alanı doldurmaya başlayan kalabalık, töreni de bol bol fotoğraflar çekerek, büyük bir ilgiyle bekledi.

Dev ekranda izlendi

- Törene gelenleri ilk önce havalimanı etrafında ve içinde çeşitli dillerde yazılan ‘hoşgeldiniz’ tabelaları ile Türkçe ve İngilizce yazılan ‘İstanbul Havalimanı’ yazıları karşıladı.

- Tören alanı, havalimanının iç hatlar girişinden başlayarak, dış hatlar giden yolcu bölümüne kuruldu. Konuşmaların yapıldığı kürsü, büyük bir platformun önünde kuruldu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının tören alanına gelişi bu platforma kurulan dev ekranlarda izlendi. Tören açılışı da bu platformda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başladı. Konuşmaların yapıldığı kürsü ise havalimanı kontrol kulesinin küçük bir kopyası olarak tasarlandı.

- Hem havalimanı, hem de tören alanında hummalı bir çalışma vardı. Töreni izlemeye gelenler Türk Hava Yolları’nın yeni tasarımlarını giyen çalışanlar tarafından karşılandı. Katılımcılar, THY’nin yeni tasarımlarını giyenlerle bol bol fotoğraf çektirdi.

- Havalimanı ve tören alanına girişte, havalimanı güvenlik kuralları aynen uygulandı.

- Törene dünyanın çeşitli ülkelerinden üst düzey katılım gerçekleşti. Yanı sıra Türkiye’nin önde gelen iş, siyaset, sanat ve medya dünyasından isimler yer aldı.

İstanbula hoş geldiniz
Yeni mağazalar açıldı

- Havalimanında 55 bin metrekare duty free alanı, 32 bin metrekare yeme içme alanı, 10 bin metrekare perakende alanı yer alıyor. Bu mağazalardan bir çoğu ise törenin yapılacağı gün kapılarını açtı. Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Boyner, D&R, Huawei, Penti, Twigy bu mağazalar arasında yer alıyor.

- Açılış gününe özel olarak bazı kontuarlar da açıldı. Açık kontuarlara, yeni havalimanından ilk uçuşların yapılacağı başkent Ankara dışında; Kıbrıs, Pakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Moldova, Makedonya, Kosova, Kırgızistan, Arnavutluk, Sudan gibi ülkelerin başkentlerinin isimleri yerleştirildi.

Erdoğan araç kullandı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına iniş yaptıktan sonra, törene katılmak için gelen yabancı ülkelerin devlet adamlarıyla selamlaştı. Ardından aile fotoğrafı çektirdikten sonra, havalimanı içinde Erdoğan’ın kullandığı shuttle aracıyla tören platformuna geldiler.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler tören alanında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konserini dinledi.

- Törendeki konuşmalar öncesinde havalimanının ihalesinden temel atılışına, deneme testlerinden tamamlanmasına kadar görüntüleri içeren video izletildi. Videoda, havalimanının hayata geçirildiği bölgenin zor koşullarına dikkat çekilirken, yapımındaki büyük hıza vurgu yapıldı.

- Törenin sunuşu ise oyuncu Oktay Kaynarca ve sunucu Burcu Esmersoy tarafından yapıldı.

İstanbula hoş geldiniz

DÜNYA ÇAPINDA TANITIM ATAĞI

TİM: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Yeni Havalimanı için uluslararası boyutta tanıtım kampanyası başlattıklarını açıkladı. Gülle, “İhracatçılar olarak hem gururlu hem de çok heyecanlıyız. Bu heyecanımızı dünyanın her yerine duyurmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile görüşmelerimiz sonucunda dev bir kampanya başlattık.

Türkiye Tanıtım Grubu’nun (TTG) iletişimini yönettiği yurt içi ve yurt dışı kampanya ile dünyanın dört bir yanında İstanbul Yeni Havalimanı’nın kargo kapasitesiyle Türk ihracatçısının gücüne dikkati çekiyoruz” dedi.

TÜRK TELEKOM: Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, İstanbul Yeni Havalimanı’nda 165 kilometre fiber optik kablo çekimi ve 18 kilometre altyapı çalışması yaptıklarını, enerji ve iletim sistemlerini çoklu arızalara karşı tam korumalı kurduklarını belirtti.

VODAFONE: Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, “İstanbul Yeni Havalimanı gibi dev bir projenin dijital altyapısını diğer operatörlerle altyapı paylaşımına giderek hep birlikte inşa etmek gibi yenilikçi bir çözüm, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi dijitalleşme liginde öne çıkartacak diğer çalışmalar için de önemli bir referans noktası olacak” dedi.

VESTEL: Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, yeni havalimanında yolcuların 1300 adet 49 inç ve 1850 adet 55 inç bilgilendirme ekranından uçuşlarını takip edebileceğini söyledi.

Vestel uçuş bilgilendirme ekranları, ilk fazı 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı’nda kullanılmaya başlandı.

Havaalanı girişinden bekleme alanına, kontuar ve kapıların olduğu alanlardan ortak alanlara kadar çeşitli yerlere konulan ekranlar yolcuların hayatını kolaylaştıracak.

ARKAS LOJİSTİK: Türk Hava Yolları, 45 kilometre uzaklıktaki İstanbul’un yeni havalimanına Arkas Lojistik ile taşınacak. Özellikle ağır taşımaları üstlenen Arkas Lojistik, birbirinden farklı lojistik araçları ve ekipmanlarıyla bu operasyonu gerçekleştirecek.

Büyük taşınmanın toplamda 5 binden fazla TIR ile 45 saatte tamamlanması hedefleniyor.