Gündem İstanbul’da büyük vuslat gecesi

İstanbul’da büyük vuslat gecesi

14.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da düzenlenen Mevlana’yı anma gecesi Şeb-i Arus’a binlerce kişi katıldı. Gecede sanatçılar ilahiler okurken sema ayini de izleyenleri büyüledi

İstanbul’da büyük  vuslat gecesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mevlana’nın 741’inci yıldönümünde İstanbul’da düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı Mevlana’yı anma gecesi “Şeb-i Arus’a” katıldı. İstanbul’da 3’üncü kez organize edilen Şeb-i Arus buluşması bu yıl ilk kez Avrupa yakasındaki Sinan Erdem Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.
Mevlana’nın vuslat gecesi olarak bilinen Şeb-i Arus merasiminde Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Yusuf Güney ve Sami Özer gibi sanatçılar sahne alırken, gecenin sonunda semazenlerin gerçekleştirdiği sema gösterisi Sinan Erdem Spor Salonu’nu dolduran kalabalığı adeta büyüledi.

Tablo hediye edildi
Törenin sonlarına doğru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, organizasyonu gerçekleştiren AdStation Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu tarafından 2 buçuk metrelik “Elif” tablosu hediye edildi. Hediye edilen tablonun dünyaca ünlü ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil tarafından uzun süren emekler sonucu, kumaş üzerine akkase ve barut ebru olarak tasarlandığı belirtildi. Bu yılki etkinliğe yurt dışından da yoğun ilgi gösterildi.
Şeb-i Arus’a Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Hüsoviç’in yanı sıra Karadağ Meclis Başkanı, Makedonya, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan’dan milletvekilleri, belediye başkanları ve din adamları da eşlik etti. Konya’da tertip edilecek Şeb-i Arus merasimine sayılı günler kala ilk kez kamuoyunun karşısına çıkan Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Faruk Hemdem Çelebi, Mevleviliğin son 14 yıllık süreçte popüler kültüre alet edilmeye çalışıldığını söyledi.

‘Düğün eğlencesi oldu’
Hz.Mevlana’yı temsil eden kişi sayılan “Çelebilik” makamının son temsilcisi ve aynı zamanda Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı olan Faruk Hemdem Çelebi, Türkiye’de son yıllarda Mevlevilik yolunun doğru ve emin ellerde ilerleyemediğini, sema ayini ve Hz. Mevlana adına toplumun birçok kesiminde yanlış algılar oluştuğunu ifade ederek: “Ne yazık ki Hz. Mevlana ve Mevlevilik yolunun doğru, emin ellerde ilerlediğini söylememiz zordur. Mevleviliğin dibi ritüelleri eğlence amaçlı düğünlere alet edilen bir folklora dönüştürüldü” dedi.

Haberin Devamı

‘Bu medeniyette ikilik olmaz, birlik olur’

Şeb-i Arus buluşmasında kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu topraklardaki, kardeşlik, sevgi ve şefkatin kurulmasında, bu medeniyetin inşa edilmesinde, yeşertilmesinde ve bugünlere kadar gelmesinde hiç kuşkusuz Mevlana’nın eserlerinin büyük payı var. Yunus Emre’lerin, İbni Arabilerin, Hacı Bayram-ı Velilerin, Mevlanaların açtığı yolda önce insan, önce millet diyebilmeyi başarmış, kardeşliği, sevgiyi, barışı her türlü maddi değerin üzerine çıkarabilmiş bir milletiz. Mevlana’nın hikmetli sözleri, irfanla yoğrulmuş öğütleri fitneyi, fesadı, hasedi silip atmış, bir büyük kardeşlik iklimini kurmuştur.
Bu medeniyette ikilik olmaz, yalnız birlik vardır. Bu medeniyette aşk vardır, dostluk vardır, muhabbet vardır. Bu medeniyet kulun değil, Hakk’ın, hakikatin üstün tutulduğu bir medeniyettir. Bizler bugünlere faninin veya fanilerin değil, baki olanın peşinde koştuğumuz, geçici olanı değil ebedi olanı aradığımız için, iyi niyetimiz, halisane çabamız sayesinde hamdolsun bugünlere gelebildik. Tarih boyunca bu millet içeriden ve dışarıdan birçok düşmanla mücadele etti. Sayısız harpten, sayısız çatışmadan Hamdolsun yıkılmadan çıkmayı başardı. Bizim sevdamız, bizim aşkımız, bizim kavgamız bu milletin, bu toprakların selametini garanti altına almak, ecdadımızın emanetini sağ salim gelecek nesillere teslim etmektir.

‘Derdimizi seviyoruz’
Evet, dertliyiz. Hem de çok dertliyiz. Derdimizi de Hamdolsun seviyoruz. Mevlana’nın dediği gibi; Derdimi seviyorum. Biliyorum ki derdimi veren de beni seviyor. Seven, sevdiğinin nazını çekiyor. Sevilen çekmesin de neylesin? İnanın derdimizi seviyoruz, çünkü derdimizi, aynı zamanda dermanımız olarak görüyoruz.
Aynen Mevlevi dervişleri gibi, biz bu dünyanın peşinde değiliz, ukbanın derdindeyiz. Fani olan bu dünyada baki olan yalnızca muhabbettir. Anadolu toprakları, bizim medeniyetimiz, birçok badireyi atlattıysa, harplerden, yıkımlardan alnının akıyla çıktıysa, bunu muhabbetle başardı.”

Haberin Devamı

‘Barış ve kardeşliğin ötesinde amaç gütmedim’

Haberin Devamı

Sanatçı Yavuz Bingöl “3.Şeb-i Arus” İstanbul etkinliğine katılarak Mevlana’nın “Etme” şiirinden bestelediği ilahiyi seslendirdi. Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu’nda gerçekleştirilen törende ilk olarak Mustafa Ceceli sahne alarak ilahi söyledi ardından ise Türkücü Yavuz Bingöl sahneye çıktı. Taşkın Sabah Orkestrasının eşlik ettiği Yavuz Bingöl Mevlana’nın “Etme” şiirinden bestelediği ilahiyi seslendirdi.
Bingöl,”Sayın Cumhurbaşkanım değerli konuklar 30 yıllık müzik hayatım boyunca barışın, sevginin, kardeşliğin ötesinde hiçbir amaç gütmedim. Bugün de bütün aleme barışı, sevgiyi, aşkı üfleyen Hazreti Mevlana’nın gecesinde olmaktan çok mutluyum” dedi. Erdoğan da konuşmasının ardından Bingöl’ü alkışladı.

Bingöl’e protesto
Bingöl sahneden inerken bir kadın protesto amaçlı bağırarak kırmızı renkte pankart açmaya çalıştı. Protestocu kadına emniyet güçleri tarafından anında müdahale edilirken, salondan dışarı çıkarıldı.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinan Erdem Spor Salonu’na girişi ve konuşması sırasında salondakiler tarafından “dik dur eğilme bu millet seninle” şeklinde sloganlar atıldı.
DHA

Haberin Devamı

Özel sahne hazırlandı

Şeb-i Arus İstanbul törenleri, yurt dışından gelen önemli isimlerin sahnelerini kuran ekipler tarafından hazırlandı. Törende, 7 TIR ekipman, 500 kişilik ekip, 500 metre truss, 350 ışık robotu, alan içi görüntü yansıtma sistemi, 105 metre led teknik ekipman kullanıldı. Gece için zemini semazenler için özel olarak yeniden döşenen, ses ve ışık sistemi ile birlikte bütün alanları gecenin havasına uygun şekilde hazırlanan Sinan Erdem Spor Salonu’nda, İstanbul’un silueti bir tennurenin eteğinde gökyüzüyle buluştu.