Gündem İstanbul’da ilk gün 121 tutuklama

İstanbul’da ilk gün 121 tutuklama

19.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alınan 223 kişiden 121’i tutuklandı, 25 kişi adli kontrol uygulanarak serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında önceki gece adliyeye sevk edilen 12 general ve 1 amiral de bulunuyor

İstanbul’da ilk gün 121 tutuklama

Darbe girişimine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan 223 kişiden 121’i tutuklandı, 25 kişi adli kontrol uygulanarak serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında önceki gece adliyeye sevk edilen 12 general ve 1 amiral de bulunuyor.

Haberin Devamı

Darbe girişimine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada mahkemeye sevk edilen ilk şüpheliler komuta kademesi oldu. 15 Temmuz ve sonrası gözaltına alınan Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Erdal Akyıldız, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Eyyüp Gürler ve Tuğamiral Ömer Mesut Ak önceki gece adliyeye sevk edildi.

Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edilen şüpheliler sorgularının ardından tutuklanmaları talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 12 general ve 1 amiral, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek (FETÖ/PDY)”, “silahlı terör örgütüne üye olmak (FETÖ/PDY)”, “silahlı terör örgütünün faaliyetleri kapsamında cebir-şiddet kullanarak türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek (darbeye teşebbüs)” “Anayasayı ihlal”, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya TBMM’nin görev yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Cumhurbaşkanı’na fiili saldırıya teşebbüs”,suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gece adliyeye sevk edilen 12 şüpheli ise dün sabah saatlerinde tutuklandı. Aynı suçlardan tutuklanmalarına karar verilen şüpheliler de cezaevine gönderildi. Gece boyunca şüphelilerin sorgusu için İstanbul Adliyesi’nde bulunan 10 Sulh Ceza Hakimliği de görev yaptı. Soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan 223 kişiden 121’i dün tutuklandı, 25 kişi adli kontrol uygulanarak serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

‘Talimat kimden?’

Sorguların olabildiğince kısa tutulduğu öğrenilirken, şüphelilere hakimlik tarafından, “15 Temmuz gecesi neredeydin?”, “Talimatı kimden aldın?”, “Fethullah Gülen’i tanıyor musun?”, “FETÖ üyesi misin?” soruları soruldu. Erlerin ise ifadelerinde darbeden habersiz olduklarını söyleyerek, “Tatbikata çağırıldık”, “Eğitim için çağırıldık” ve “’Bizi takip edin’ diyerek bizi çıkardılar” dedikleri öğrenildi.

Haberin Devamı

Hakimliğin tutuklama kararında, şüphelilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hiyerarşik yapısı haricinde kamuoyunda FETÖ/PDY olarak bilinen ve hakkında birçok soruşturma dosyası bulunan silahlı terör örgütü ile bağlantılı olarak hareket eden “Yurtta Sulh Konseyi” isimli yasadışı örgütü içerisinde görev aldığı ve örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunduğu belirtildi. Kararda, FETÖ/PDY örgütünün 15 Temmuz günü başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdun birçok yerinde örgütün emir ve talimatları doğrultusunda yasadışı “Yurtta Sulh Konseyi” kurularak, İstanbul ilinde Boğaz köprülerinin Anadolu’dan Avrupa’ya geçişini, Silivri istikametinden ise İstanbul iline Ispartakule mevkiinde yolu keserek İstanbul’a girişlerin engellendiği, bir kısım terör örgütü mensuplarının ise TRT’yi basarak yasadışı bildiri okuttukları anlatıldı.

Son durum:3 bin 200 gözaltı

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında asker, polis, hakim ve savcıların da yer aldığı 3 bin 200 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Bu kişilerden 2 bin 474’ünün yakalandığı bildirildi. Gözaltına alınanlardan 2 bin 141’inin asker, 161’inin ise hakim ve savcı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Adliyede yoğun güvenlik önlemi

Şüphelilerin adliyeye sevki sırasında adliye içinde ve çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliyenin araç girişi olan kapıda özel harekat polisleri ve zırhlı polis araçları hazır bulundu. Adliye önünde bekleyen aileler ise gözyaşlarına hakim olamadı. Bir asker yakını, “Salıverin çocuklarımızı Allah aşkına bir salıverin” diyerek gözyaşı dökerken, başka bir asker annesi de, “Çocuğum daha 15 günlük piyade daha” diye konuştu.

Yazarlar