Gündem İstanbul’da kadın müzeleri konuşuldu

İstanbul’da kadın müzeleri konuşuldu

23.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2012’de kent kadın müzesi olarak sanal ortamda açılan ve kapsayıcı müzecilik anlayışını benimseyen İstanbul Kadın Müzesi’nin öncülüğünde cuma günü SALT Galata’da başlayan ve dün sona eren ‘Kadın Müzesi: Toplumsal Bellek Merkezci ve Kapsayıcı Mekan’ adlı etkinlikler dizisinde, kadın hakları konuşuldu.

İstanbul’da kadın müzeleri konuşuldu

İstanbul Kadın Müzesi’nin küratörü sosyolog Meral Akkent ve İsveç’teki Kvinnohistoriskt Museum’un (Kadın Tarihi Müzesi) küratörü Maria Perstedt kadın müzeciliğini anlattılar.

Kapsayıcı müzecilik anlayışı nedir?

Meral Akkent: Kapsayıcı müzecilik toplumda bulunan hiçbir kültür grubunu, din ve toplumsal cinsiyet aidiyetini unutmadan, müze konseptine tamamen entegre ederek, toplumu tamamen yansıtması anlamına geliyor. Fakat çeşitli bağlamlarda da olabiliyor. Örneğin, Avusturya’daki 1500 kişilik bir köyde açılan kapsayıcı müze, 18 yaşından 80 yaşında kadar olan kadınları müze çalışmalarına entegre ediyor. Kadın müzesi konularında birlikte çalışma imkanı sağlıyor. Bu da kapsayıcı bir konsepttir. İstanbul Kadın Müzesi’nin kapsayıcı müzecilik konsepti ise, tarihi Cumhuriyet’ten ya da Osmanlı’dan başlatmıyor, tarihi bu kentin kuruluşundan başlatıyor.

Türkiye’de bu projeyi gerçekleştirmek zor muydu? Bu çalışma nasıl ortaya çıktı?

M.A.: Evet Türkiye’de birçok problemimiz var. Fakat bunun yanında çok da güzel çalışmalar yapılıyor. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi bunlardan biri. Bizim isteğimiz varsa eğer bu çalışmalar meydana geliyor. İstanbul Kadın Müzesi de aynı bu şekilde ortaya çıktı.

İsveç’teki kadın müzeciliği nasıl işliyor?

Haberin Devamı

Maria Perstedt.: Bizim müzemiz İsveç’teki ilk ve tek kadın müzesi.
M.A.: Kendisi çok şanslı çünkü müzesi belediye tarafından maddi olarak destekleniyor. Bu durum, dünyadaki nadir şeylerden.

İsveç’teki sosyal yaşama birçok kişi gıpta ediyor. İsveç toplumunda kadının yeri nedir?

M.P.: Bunu cevaplamak için kelimeler yetmez. Günümüzde her tabakadan insan eşit haklara sahip olduğunu iddia ediyor, ama istatistiklere göre İsveçli kadınlar, aynı işte erkeklere aynı maaşı alamıyor. Aile kurmak istediğinizde, kadınlar hâlâ “Evde otur ve çocuğunu büyüt” anlayışıyla karşı karşıya. Bu büyük bir eşitlik problemi ve kadına bir engel. İsveç 4 sene önce cinsiyet eşitliğinde birinci sıradaydı ama şimdi ilk sırada İzlanda, ikinci sırada Norveç, üçüncü sırada Danimarka var. Eşit haklarda gittikçe geriledik.