Gündem İstanbul’da Kudüs zirvesi

İstanbul’da Kudüs zirvesi

18.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin çağrısıyla İstanbul’da ikinci kez olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ile Gazze’deki katliam ele alınacak...

İstanbul’da Kudüs zirvesi

Kudüs sorunu, ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık 2017’de Kudus’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı imzalaması ile boyutlandı. Dünya çapında tepki gören bu karara karşı uluslararası yapılar çerçevesinde başlatılan diplomatik mücadelede, Türkiye lokomotif rol üstlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 13 Aralık 2017’de İstanbul’da toplandı. Kudüs sorunu, Türkiye’nin yoğun çabalarıyla önce BM Güvenlik Konseyi’ne ardından da BM Genel Kurulu’na taşındı. Türkiye’nin 6 Aralık’tan itibaren Trump’ın kararına karşı yürütülecek diplomatik süreci ince ayar yaparak planlaması, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tutumunu benimsemeyen kararın dokuz ret oyuna karşı 128 oyla kabul edilmesiyle sonuçlandı. Böylece dünya ezici bir çoğunlukla ABD’nin Kudüs kararına karşı çıkmış oldu. ABD yönetimi, BM’nin kararına rağmen 14 Mayıs’ta İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı. İsrail’in Gazze’deki göstericilere ateş etmesi ise barışçı gösterileri katliama dönüştürdü. Bu gelişmelerin ardından Türkiye, uluslararası toplumu harekete geçirmek için diplomatik yollardan devreye girdi. İİT’nin zirve toplantısı, Erdoğan’ın çağrısı ile bugün İstanbul’da yapılacak.

Haberin Devamı

‘Atılacak adımlar’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İİT Zirve Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evsahipliğinde Olağanüstü İslam Zirvesi düzenleneceğini belirterek şunları söyledi: “Zirve’de İslam ülkelerinin Filistin ve Kudüs Davası’nı savunmak amacıyla Filistin devleti ve halkıyla dayanışma ve işbirliği içinde izleyecekleri tutum ve atacakları adımlar üzerinde durulacaktır. İsrail’in işgali ve Filistin meselesi sadece Müslüman ülkelerin değil, hukuk ve adalete inanan herkesin ortak meselesidir. Zirvede Filistin’de yaşanan zulmün sona erdirilmesi için dünya kamuoyunun harekete geçirilmesi yönünde atılacak adımlar da ele alınacaktır.”

ERDOĞAN DEVREDE

Erdoğan, Kudüs’teki gelişmeler üzerine bir dizi telefon diplomasisi yürüttü. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile temas içinde olan Erdoğan, başta Putin olmak üzere Almanya Başbakanı Merkel, İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Sudan Cumhurbaşkanı El-Beşir, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah
El Ahmed El Cabir Es Sabah, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüştü.

Haberin Devamı

Başbakan davet etti

Başbakan Yıldırım da dün telefonla görüştüğü Libya Başbakanı Sarraj, Nijer Başbakanı Rafini ve Irak Başbakanı İbadi’yi İstanbul’daki olağanüstü zirveye davet etti.

Maldivler’e kadar diplomasi

Türkiye, bugünkü zirvenin yanı sıra Kudüs sorununu, yeniden BM Genel Kurulu’nun gündemine de taşımak için girişim başlattı. Diplomatik kaynaklar, BM Güvenlik Konseyi’nden sonuç alınamaması nedeniyle aralık ayındaki süreçte olduğu gibi Kudüs sorununun 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun gündemine alınması hususunun önemini dile getirdi.

Pazartesi Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile telefon görüşmesi yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, salı gününden itibaren yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Çavuşoğlu’nun salı günü ilk görüştüğü isim İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin oldu. Çavuşoğlu, son üç gün içinde 37 mevkidaşıyla telefon görüşmesinde bulundu.