Siyaset İstanbul’da ‘kültür havzası’

İstanbul’da ‘kültür havzası’

27.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’da Süleymaniye’den Topkapı’ya kadar uzanan, tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan büyük alanı “kültür havzası” haline dönüştürecek proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

İstanbul’da ‘kültür havzası’

Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Kurtulmuş, “İstanbul’daki Rami Kışlası’nın birinci bölümü bitti, ikinci ve üçüncü bölümünün ihalesi yapılacak. Orası 8 milyon kitaplık büyük bir kütüphane olacak. Sadece kitaplık değil bir ‘kitap vadisi’ gibi olacak” dedi.
AKM 2019’a yetişecek
İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılacak projenin de bitme aşamasında olduğunu açıklayan Kurtulmuş, “AKM’yi 2019’a yetiştirmeyi düşünüyoruz. Lansmanını ekim ayı içerisinde yaparız inşallah” dedi. Topkapı Sarayı’nın etrafında da bir, “Para Müzesi”nin kurulması için çalıştıklarını aktaran Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yaklaşık 4 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçen ve aslına uygun bir şekilde yenileme çalışmaları başlayan Eminönü’ndeki tarihi Fransız Hapishanesi’nde yapılacak çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri verdi:
“Topkapı Sarayı’nın olduğu tarihi yarımadada sahil köşkleri var. Bir tane kalmış, Sepetçiler Kasrı, geri kalanlar yıkılmış. Çatladıkapı’dan başlayıp Sirkeci’ye, Gar’a kadar olan bölge çok büyük bir bölge. Bu belki 20-30 yılda bitecek bir proje. Böyle bir projeyi başlatabilirsek İstanbul’a en büyük değeri katmış oluruz. Orada trafiği yer altına alıp ya da oraya sokmadan orayı büyük bir tarihi alan haline dönüştürmemiz lazım. O köşklerin hepsini röleve çalışmalarıyla ihya etmek lazım. O ada tamamen ‘kültür havzası’ haline dönüşebilir.”

Kurtulmuş, milattan önce 3 bin ile 2 bin yıllarına tarihlenen Erken Bronz Çağı eseri Yortan Kabı’nı Türkiye’ye iade eden Jason Wood’u kabul etti.

Haberin Devamı