Ekonomi İstanbul’da ticaret savaşları tartışıldı

İstanbul’da ticaret savaşları tartışıldı

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından ‘Ticaret Savaşlarının Arkasındaki Gerçek: Teknoloji’ paneli düzenlendi.

İstanbul’da ticaret savaşları tartışıldı

Panelde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Türkiye’nin dünya ticaret hacmi içerisindeki payı sadece yüzde 0.9. İhracat açısından da dünyada 31’inci sırada. Yani Türkiye bu ticaret savaşlarında doğrudan doğruya etkilenecek konumda olmadığını düşünüyoruz” dedi. Turagay şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ticaret hacmine baktığımız zaman Türkiye dünyanın ticaret hacmi 19.4 trilyon dolar civarında. Amerika 2.6 trilyon dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi. Çin 2.1 trilyon dolar ithalat ile dünyanın en büyük ikinci ithalatçı ülkesi. Dolayısıyla ABD ile Çin arasında yaşanan bir ticaret savaşı dünya ekonomisini ve dünya ticaretini doğrudan doğruya etkileyecek bir gelişme. Amerika’nın şu anda bir kural tanımazlık bakış açısı var. Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine baktığımız zaman 2017’de yüzde 4.6 büyüyen dünya ticareti, 2018’de yüzde 3’lere geriledi. 2019 büyüme hızı ise yüzde 2.6 civarında olacağı bekleniyor.”

Tutum değişiyor

Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Başkanı Ahmet Eren ise, “Çin anonim şirketi teknolojik olarak ilerleyip yurt dışında yayıldıkça, genişleme motivasyonu daha da artacaktır. ABD’de başlangıçtaki durum ve tutum değişmeye başlamıştır. Birçok demokrat politikacının Çin’e karşı yumuşak davranmakla Trump’ı suçlaması çarpıcıdır” ifadelerini kullandı. Eren, “ABD’nin Çin ile müzakereleri süren ticaret savaşı gerginliği ve Venezuela’ya yapılan yaptırım tehditleri devam ede dursun, İran yaptırımları çerçevesinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkeye sağladığı muafiyetleri mayıs başında sona erdirmiştir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da ticaret savaşları tartışıldı
ABD başlattı

Maliye Hesap Uzmanları Derneği Başkanı Berrak Atila da ticaret savaşlarının, ABD Başkanı Donald Trump’ın 800’den fazla ürüne ek gümrük vergisi getirmesiyle başladığını belirtti. Atila şunları söyledi:

“Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki hamlelerin özellikle teknolojik düzlemde uluslararası rekabette öne geçme yarışından kaynaklandığı düşünülmektedir. Dünya piyasalarında endişeyle izlenen Trump yönetiminin ‘savaşı Çin kaybedecek’, Çin yönetiminin ise ‘Dış baskılara asla teslim olmayacağız’ açıklamalarıyla gündemde olan ticaret savaşlarının kazananı olur mu bilinmez. Ancak yarattığı belirsizlik ve gerginlik ortamında, uzmanlar, dünya ekonomisinde kayıplar yaşanacağına, sürecin soğuk savaşa varacağına kesin gözüyle bakmaktadırlar.”