Gündem İstanbul sokaktaydı

İstanbul sokaktaydı

17.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gece saatlerinde köprüye ulaşan vatandaşlar, kendilerine ateş açan ve silah doğrultan askerlere karşı koyarak girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasında büyük rol oynadı. Vatandaşlar dün öğle saatlerine kadar meydanlardaydı

İstanbul sokaktaydı

Darbe girişiminin gerçekleştirildiği ‘karanlık’ gece, İstanbullular için belki de en uzun geceydi. Boğaziçi Köprüsü’nde bir grup askerin trafiği kesmesiyle başlayan darbe girişiminde, şehrin hemen yerinde kurşun ve patlama sesleri sloganlara karıştı. Sokağa dökülen binlerce kişi öğle saatlerine kadar ellerinde Türk bayraklarıyla meydanlardaydı.

Haberin Devamı

Darbe girişiminde bulunan askerler Boğaziçi Köprüsü’nü trafiğe kapattığında pek çok İstanbullu, ilkin durumun bir bombalı terör saldırısı olabileceğini düşündü. Ancak çok geçmeden başta İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü binasına ulaşan askerler, yönetime el konulduğunu açıklayınca binler sokağa döküldü. Gece saatlerinde Cağaloğlu, Saraçhane, Taksim, Vatan Caddesi ve Harbiye ile Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ulaşan vatandaşlar, kendilerine ateş açan ve silah doğrultan askerlere karşı koyarak girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasında büyük rol oynarken, dün öğle saatlerine kadar meydanlardaydı.

Havaalanına akın

Askerler Taksim Meydanı’nı doldurduklarında, çok geçmeden karşılarında öfkeli bir kalabalık buldular. Meydandaki yaklaşık 100 kadar asker, ‘Asker dışarı’ diye bağıran yaklaşık bin kadar vatandaş karşısında meydanı terk etmek zorunda kaldı. Gece saatlerinde ellerinde bayraklarıyla Mecidiyeköy’den Harbiye’ye giden kalabalığın karşısında ise daha sert asker vardı. Kalabalığa doğrudan ateş açan darbeci askerler, bazı vatandaşları yaralarken tüm yaşananlar kalabalığın sayısının artmasına engel olamadı. İl başkanlığından İstanbul’a geldiği anons edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılamak için binlerce kişi Atatürk Havalimanı’na akın etti. Tankların çevrelediği havalimanını dolduran kalabalık Erdoğan’a sevgi gösterilerinde bulunurken günün ilk saatlerinde havaalanındaki askerler de teslim oldu.

Haberin Devamı

İlk hedef itfaiye

Saraçhane’deki İBB de askerlerce ele geçirilmek istendi. Binaya girmek isteyen 3’ü rütbeli 40 asker önce özel güvenlikçilerin direnişi ile karşılaştı. Gece yarısı turnikelerin üzerinden atlayarak binaya girmek isteyen askerlere özel güvenlik çalışanları engel olmak isteyince gerilim tırmandı. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde bazı askerlerin turnikeden silahlarını bırakarak geçtiği görüldü. Binaya giren askerleri giriş katındaki mescitte toplayan güvenlik görevlileri, polise haber verdi. Askerler, belediyenin arka kapısından içeri sokulan polis ekiplerine teslim edildi. İBB Başkanı Kadir Topbaş, askerlerin kuşattığı belediye binası önünde toplanan kalabalığa ateş açılması sonucu 17 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Kitlesel tepki sonrası geri adım atan askeri birliklerin ilk olarak şehir yönetiminde kilit rol oynayan itfaiye sistemini yok etme amacı taşıdığını belirterek, vatandaşların sağ duyusu sayesinde krizin kısa sürede atlatıldığını anlattı.

Haberin Devamı

Eski polis müdürü darbeci askerin başında

İstanbul Emniyet’ini ele geçirmek üzere Vatan Caddesi’ne konuşlanan tanklardan birinin üzerinde resmi üniformalı emniyet müdürünün askerlere talimat verdiği istihbaratının alınması üzerine harekete geçildi. Tankın yanına giden polis, tank içerisine saklanan kişinin 17-25 Aralık sürecinde İstanbul Güvenlik Şube Müdürü olan ve daha sonra FETÖ/PDY bağlantısı olduğu iddiasıyla açığa alınan Mithat Aynacı olduğunu belirledi. Resmi üniformasıyla gözaltına alınan Aynacı, emniyete götürüldü. Gezi sürecinde İstanbul Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı olan Aynacı, 29 Ocak 2014’te sağlık sorunlarını bahane ederek görevinden ayrılmıştı. Aynacı’nın 1 Kasım 2014’te FETÖ mensubu olduğu iddiasıyla açığa alındığı, sonra mesleğe döndüğü öğrenildi.

Komutanlar gözaltında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında bazı üst düzey komutanlar İstanbul’da gözaltına alındı. 1. Ordu Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan, Tümgeneral Özkan Aydoğdu gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.