Gündem İstanbul’un havası artık daha temiz

İstanbul’un havası artık daha temiz

13.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “İstanbul’da hava kirliliği problemi büyük ölçüde ortadan kalkmış durumdadır” dedi. Özhaseki, İstanbul’daki azotdioksit değerlerinin her yıl azaldığına dikkati çekerek, 2013’te 45,9 mikrogram/metreküp olan ortalama değerin, 2016’da 40,6 mikrogram/metreküp olarak ölçüldüğünü belirtti.

İstanbul’un havası  artık daha temiz

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun İstanbul’daki hava kirliliğine ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Özhaseki, şunları kaydetti: “Bakanlığımız ulusal hava kalitesi izleme aracılığıyla elde edilen veriler değerlendirildiğinde İstanbul’da hava kirliliği problemi olduğundan bahsetmek mümkün değildir. 1990’lı yıllarda havası en kirli illerimizin başında yer alan İstanbul’da, özellikle ısınma amacıyla kullanılan yakıtın çok ciddi bir şekilde denetlenmesi ve doğalgazın yaygınlaştırılması ile hava kirliliği problemi büyük ölçüde ortadan kalkmış durumdadır. İstanbul’da ölçümü yapılmakta olan hiçbir kirletici madde son 10 yılda yüzde 50 oranında artış göstermemiştir. İstanbul’da sayısı gün geçtikçe artmakta olan araç sayısına rağmen, azotdioksit konsantrasyonları günümüzde en yoğun araç trafiğinin yaşandığı bölgelerde dahi sınır değerlerin altında kalmaktadır.”
Özhaseki, İstanbul iline kurulan 13 adet hava kalitesi izleme istasyonundan elde edilen yıllık ortalama azotdioksit verilerine göre 2013’te 45,9 mikrogram/metreküp, 2014’te 44,5 mikrogram/metreküp, 2015 yılında 41,1 mikrogram/metreküp ve 2016’da 40,6 mikrogram/metreküp ölçümlerine ulaşıldığını, riskli değerin ise 52 mikrogram/metreküp olduğunu ifade etti.