Gündem İŞTE ‘DÜNYANIN EN BÜYÜK’ ADLİYESİ

İŞTE ‘DÜNYANIN EN BÜYÜK’ ADLİYESİ

09.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu yakasındaki adliyelerin toplanacağı İstanbul Anadolu Adalet Sarayı yılbaşında hizmete başlıyor. Yapı dünyanın en büyük adliye binası olacak...

İŞTE ‘DÜNYANIN EN BÜYÜK’ ADLİYESİ

Türkiye’nin en büyük kamu binası olan dünyanın en büyük adliyesi olduğu belirtilen İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, Ocak 2013’te hizmete giriyor. Binada hizmet verecek Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Kartal, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli ve Adalar adliyelerinin taşınması da ocak ayı içinde tamamlanacak. Metro bağlantılı binada, PTT, banka şubeleri, kuaför, spor salonu ile doktor ve hemşirelerin bulunduğu sağlık odaları da yer alacak.
Binanın projesini 11 ayda tamamlayan 38 yıllık mimar Haldun Erdoğan, alanda yapılan kazı çalışmalarında çok ciddi granit blokların oluştuğu bir zeminle karşılaşıldığını ifade etti. Patlayıcılar kullanılarak hafriyat yapıldığını belirten Erdoğan, “Bu zaman aldı. Bina, yaklaşık 3 yıl sürede bitecekti. Kazının uzun sürmesi de binanın teslimin gecikmesine neden oldu” dedi.

4 futbol sahası kadar büyük
Erdoğan, “Dünyanın en büyük adliyesi olduğu söyleniyor ama benim bu konuda kesin bilgim yok. Ama bu kadar büyük kamu yapısı da yok diye biliyorum. Bunun bir benzeri de yok. Olağanüstü büyüklükte bir bina. Tamamen konsept çalışması yaptık. 4 futbol sahasına tekabül ediyor” dedi. Binaya özgü olarak halk koridoru ve personel koridorunun kesin bir şekilde birbirinden ayrıldığını vurgulayan Erdoğan, “Bir kadın ’hakim odamın kapısını açıp da adres soranlar var’ demişti. Bu etkili oldu” dedi.

Haberin Devamı

Günde 45 bin kişi ziyaret edecek
* Yapımı 2006 yılında başladı.
* 126 dönümlük arazi üzerine inşa edildi
* 80 dönüm üzerine inşaat yapıldı.
* 5 ana bloktan oluşuyor.
* 16 kat olan B blok 135 bin metrekare
* 12 kat olan A Blok 100 bin metrekare
* 9 kat olan D blok ile 7’şer kat olan C ve E blok ise 20’şer bin metrekare.
* 336 savcı odası
* 298 mahkeme salonu
* 51 icra dairesi
* 500 ve 180 kişilik 2 tane konferans salonu
* 2 bin 600 araçlık otopark
* 2 bin 200 kişilik yemekhane
* 180 kişilik kreş bulunuyor
* Ağır ceza mahkemesi salonları 100 metrekare
* Diğer mahkeme salonları 50 metrekare
* Binada, 550’si hakim ve savcı olmak üzere 5 bin kişi çalışacak.
* 1600 oda var.
* Günde 45 bin kişi kullanacak.
* 350 milyon liraya mal oldu.