Gündem İŞTE DEMOKRASİ

İŞTE DEMOKRASİ

02.05.2010 - 00:07 | Son Güncellenme:

1977 yılındaki katliamdan sonra her 1 Mayıs’ta Taksim ve çevresinde yaşanan kâbus, bu yıl verilen kutlama iziniyle sona erdi. Çünkü 150 bin kişinin katıldığı ve her kesimden insanın yer aldığı kutlama, “İşte demokrasi budur” dedirten bir havada geçti

İŞTE DEMOKRASİ

Yıllarca süren yasaklar, gerginlikler ve kavgaların ardından Taksim tam 32 yıl sonra 1 Mayıs kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Polis arka planda kaldı, neredeyse alanda hiç görülmedi, yaklaşık 150 bin kişi meydanı bayram alanına çevirdi. 33 yıl önce 34 kişinin hayatını kaybettiği sırada Taksim’de olan birçok kişi de, yakınlarını kaybedenlerle birlikte kutlamaya katıldı.
Günün en tatsız olayı ise Tekel işçilerinin Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu’ya sert tepki göstermesi sonucu kürsünün karışması ve çıkan arbede sırasında Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar’ın düşerek kolunu kırması oldu. İstanbul Valisi Muammer Güler meydanda 140 bin kişinin olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Taksim'deki tüm fotoğraflar...

Polis meydana girmedi
DİSK, KESK, Türk-İş, Kamu-Sen, Hak-İş ve Memur-Sen tarafından Taksim Meydanı’nda düzenlenen etkinlik bayram havasında geçti. Polis geçen yılların aksine sadece meydana çıkan ana caddeler üzerinde arama alanları oluştururken, meydana girmemeye özen gösterdi. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın önlemleri yerinde kontrol etti. Meydandaki düzeni ise sendika görevlileri sağladı.
Kürsü, AKM’nin önünde hazırlanırken, öğle saatlerine doğru alan tamamen doldu. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’nin 150 bin kişi hedefi tutturulmuş göründü. On binlerce üyeden oluşan DİSK ve KESK korteji, Şişli Meydanı’nda toplanarak Taksim’e geldi. Kortejde sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Halil Ergün, Genco Erkal da yer aldı.

Karabükspor kortejde
Dolmabahçe’den Hak İş ve Memur Sen grubu yürüdü. Dolmabahçe’den hareket eden kortejin başında bu sezon Süper Lig’e çıkan Çelik İş Sendikası’na bağlı Karadeniz Karabük’ün futbolcuları da yer aldı. Türk-İş ve Kamu-Sen korteji de Şişhane’den hareket etti.
İlk tören, 1977’de en çok ölümün yaşandığı Kazancı Yokuşu’nun başında yapıldı. Sendika başkanları, ölenlerin anısına yokuşun başına karanfiller bıraktılar.

Kumlu konuşamadı
Daha sonra sendika temsilcilerinin konuşmalarına geçildiğinde ilk sıra Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’ya verildi. Kumlu’nun adının anons edilmesiyle özellikle kürsü yakınındaki Tekel işçileri, Ankara’daki Tekel eylemleri sırasında ters düştükleri Türk-İş’in Başkanı’na tepki göstererek, yuhalamaya başladılar. Protestonun uzun sürmesi üzerine Kumlu, “Konuşmayalım o zaman, niye geldiniz o halde buraya” deyince gerginlik daha da arttı. Bazı işçiler kürsüye saldırınca otalık karıştı. Kumlu, hemen kürsüden uzaklaştırılarak AKM binasına götürüldü. Bu sırada bazı protestocular, Kumlu’nun peşinden koşarak AKM’nin camlarını kırdı. Kumlu “Protesto edilmem hiç önemli değil, ama emek hareketinin birlik ve beraberliğine yönelik bu bozgunculuğu Türkiye emek hareketi adına kınıyorum” dedi. Yaşanan arbede sırasında Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar düştü ve kolu kırıldı. Gerginlik üzerine konuşmalara yaklaşık 45 dakika ara verildi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu da konuşma yapmadı. Verilen aranın ardından KESK Başkanı Sami Evren yaptığı konuşmada, “Tekel işçileri haklıdır, 4C kalkmalıdır, sözleşmeli çalışmak istemiyoruz” dedi.
Evren konuşmasında Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Ahmet Kaya, Hrant Dink, Uğur Mumcu, Musa Anter ve Kemal Türkler’i andı. Irkçı, asimilasyoncu, ayrımcı, şovenist bir hükümet istemediklerini bir kez daha milyonların önünde yinelediklerini dile getiren Evren, “Güvencesiz sözleşmeli, çalışmak istemiyoruz. Parasız eğitim ve sağlık hakkı istiyoruz. Yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Taksim, 1 Mayıs alanı
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de Tekel işçilerine destek verdiği konuşmasında, “Tekel işçilerine yapılan sadırı bu kez enerji işçileri, posta işçileri, şeker işçileri için hazırlanıyor. İktidar açıkça bizimle alay etmeye kalkıyor. Binlerce insanın ocağı sönmüş, evlerde aş kaynamıyor” dedi.
Çelebi, Taksim’de 1977’de Kemal Türkler’in alanın 1 Mayıs adını almasını kalabalığa sorduğunu hatırlatarak, “Bir kez daha soruyorum. Bu alanın adı 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi?” diye sordu. Kalabalık, coşkuyla “Evet” yanıtını verdi. Çelebi, son olarak, “Başardınız, hepinizi alkışlıyorum, bu alanı geri aldınız” dedi.

Ortak bildiri
Daha sonra tüm sendikalar ve katılımcılar adına ortak bildiri okundu. Bildiride, “1977’den bu yana bu uğurda yitirdiğimiz arkadaşlarımızın isimlerini haykırmak için buradayız. Devrime ve sosyalizme inancımızı haykırmak için buradayız” denildi. Tekel işçilerinin yaptığı konuşmaların ardından Grup Yorum’un mini konseriyle kutlama sona erdi.

Haberin Devamı

İŞTE DEMOKRASİ

Haberin Devamı

İŞTE DEMOKRASİ

Haberin Devamı

Başkanlar, Kumlu’ya saldırıya tepki gösterdi
Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun protesto edilmesi ve bu nedenle çıkan arbede için DİSK Başkanı Çelebi ile KESK Genel Başkanı Sami Evren “Çok çirkin” dedi. Çelebi, şunları söyledi: “Gönül arzu ederdi ki 6 konfederasyonun başkanı da burada konuşmalarını özgürce tamamlayabilsin. Bu yapılan saldırıyı doğru bulmuyorum ama şunun da bilinmesini istiyorum. Çalışanların büyük bir bölümü tepkili hale gelmiş.”
Çelebi, anıtın önüne sendikaların ve partilerin ayrı ayrı çelenk bırakmasına da tepki gösterek şöyle devam etti: “Çok yoğunluk var ama en azından çelenk koyma olayında biribirimizi itip kakmasaydık iyiydi. Bütün örgütlerin başkanları buraya gelecekti. Buranın bir siyasi şova çevrilmesine gerek yok. Ben DİSK Genel Başkanı olarak eziliyordum. Bu bayramın anlamına uymadı.”
KESK Genel Başkanı Sami Evren de Kumlu’ya yönelik olayı doğru görmediğini belirterek, “Son derece yanlış. Burada kürsü hukuku var, ihlal edilmiştir” dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise “Bu konfederasyon başkanlarına yönelik açık bir taciz. Olay önceden kurgulanmış bir tezgâh. Bu olayda Kumlu’ya saldıranlar işçiler arasına sızmış provokatörlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Atalay: 1 Mayıs sendromu bitti
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Türkiye’de 1 Mayıs sendromu bitti. Bundan sonra 1 Mayıs gündem olmaktan çıkacak” dedi. 1 Mayıs’ın bayram havasından kutlanmış olmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Atalay, 1 Mayıs etkinliklerinin sorunsuz sona ermesi nedeniyle 6 konfederasyon yöneticilerine teşekkür etti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin olarak, “Yasakların ne kadar anlamsız olduğu bir şekilde görülmüş oldu.Demek ki Türkiye bir büyük dönüşüm içerisinde ve artık biz 2010’da Taksim Meydanı’nda yüzbinlerle hiçbir çatışmaya meydan vermeden coşku ile kutlayabiliyoruz. Yasaklar hep istisnai olmalı ama özgürlükler de esas olmalı” dedi.
ANKARA Milliyet

Rahşan Ecevit de Taksim’deydi
Taksim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına, eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit ve DİSK’in kurucusu Kemal Türkler’in eşi Sabahat Türkler de katıldı.DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit, araç trafiğine kapalı olan Taksim Meydanı’na gitmek için bir ambulansla Gümüşsuyu’na kadar geldi. Polis kontrol noktasında araçtan inen Rahşan Ecevit, beraberindekilerle birlikte Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği’ne girdi. Daha sonra eşi merhum Bülent Ecevit’in adı ve fotoğrafının bulunduğu çelenkle, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun da aralarında bulunduğu Türk-İş heyetiyle birlikte Taksim Meydanı’na gelen Ecevit, “Eşim de hayatta olsaydı, o da burada olacaktı. Büyük bir mutluluk içinde burada birlikte yürüyecektik. Onun ruhunun burada olduğuna inanıyorum” dedi. DİSK kortejinde de DİSK’in kurucusu merhum Kemal Türkler’in eşi Sabahat Türkler vardı. Türkler, “Çok mutluyum. Kemal Türkler’in 1976’da yaptığı 1 Mayıs yine aynı yerinde kutlanacak” dedi. Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Türkler, “Mezarına gittim, ‘Başkan, yine orada olacağız, senin keşfettiğin yerde olacağız’ dedim” şeklinde konuştu.

NOTLAR...
Taksim’e önce Tekel işçisi girdi

- Kutlamalara katılanlar, erken saatlerden itibaren Taksim Meydanı’na gelmeye başladı. Taksim Meydanı’na gelen ilk grup İzmirli Tekel işçileri oldu. “Hamdullah Uysal ölümsüzdür. Tekel işçileri” yazılı pankart açan yaklaşık 50 kişi, Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde fotoğraf çektirdi.
- İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu. Merkezde emniyet, jandarma, MİT, belediye ve sağlık görevlileri yer aldı.

22 bin polis görev yaptı
- Taksim Meydanı çevresinde olası provokasyonlara karşı polis geniş güvenlik önlemi aldı. Malatya, Erzurum, Antalya, Adana, Şanlıurfa, Trabzon ve Gaziantep’ten 3 bin 500 polis önceki gün ve dün uçakla İstanbul’a geldi. İstanbul Valiliği İl Güvenlik Komisyonu böylece toplam 22 bin 361 polisi 1 Mayıs için görevlendirdi. Bir grup asker de Harbiye’deki Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bahçesinde bekletildi.
- DİSK ve KESK kortejinin yürüyüşü sırasında Mecidiyeköy’de korteje katılmak isteyen “Halk Cephesi” pankartı taşıyan bir grup ile işçiler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın yumruklaşmaya dönüşmesi üzerine yaşanan kısa süreli arbede, büyümeden önlendi.
- Taksim’e çıkan yolların kapatılması nedeniyle turistler, kaldıkları otellere yürüyerek gitti. Dolapdere’deki bariyerlerin bulunduğu yere araçlarla gelen turistler, yolun kapalı olması nedeniyle bavullarını alarak Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçti. Bazı turistler bariyerlerin üzerinden atlayıp otellerine ulaştı.
- Almanya’dan ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki sendikalardan 80 kişinin de katıldı.

Mc Donalds’da doydular
- AKM’ye Ressan Orhan Taylan’ın 1977’de asılan ve yırtılan afişi yine asıldı. Afişte direniş simgesi olarak, iki eliyle bir dünya şekli içerisinde 1 Mayıs yazısı taşıyan bir kişi temsil ediliyor.
- Meydanda küresel sermaye karşıtı sloganlar atılırken, meydandaki Mc Donalds’a giren ve üzerlerinde sosyalizmin simgelerinden kızıl yıldızlı şapkalar giyen gençler ilginç görüntü oluşturdu.
- Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nın bayrak direğine göstericilerin çıkmaması için gres yağı sürüldü.
- 1977’de ateş eden kişilerin bulunduğu Sular İdaresi duvarını bu kez işçiler doldurmuştu.
- Uçucu madde bağımlısı olduğu tahmin edilen bir kişi Halk Ekmek büfesi üzerine çıkarak sağa sola laf attı. Kutlamaya katılanların bazıları bu kişiye tepki gösterdi. Aşağı inmesi yönünde telkinde bulunulan kişi inmemekte ısrar etti. Bu yüzden kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yukarı çıkan 5 kişi bu kişiyi zorla aşağı indirdi.
- Saat 15.00’ten itibaren kalabalık dağılmaya başladı. Kürsüden uyarı yapan görevlinin, “Elimizde çok sayıda cüzdan ve telefonla birkaç kayıp var. Dağılırken ceplerinizi kontrol edin” dedi.
- Alan 16.00 sıralarında boşalırken, kalabalıktan geriye su şişeleri, bırakılan döviz ve pankartlar kaldı. Pankartlar sendika görevlileri tarafından toplandı. Beyoğlu Belediyesi temizlik işçileri atıkları ve yolları araçlarla temizledi. Kutlamalar dolayısıyla sabah saatlerinden itibaren yapılamayan Taksim-Kabataş füniküler hattı ve Taksim Metrosu seferleri, saat 16.00’dan itibaren normale döndü.

GENÇ FENERLİLERLE ÇARŞI DA TAKSİM MEYDANI’NDAYDI...

İŞTE DEMOKRASİ

İŞTE DEMOKRASİ

İŞTE DEMOKRASİ

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda sanatçı da 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’ndaydı. DİSK ve KESK kortejinde yürüyen sanatçılar arasında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Halil Ergün, Genco Erkal da yer aldı.
Meydana çeşitli afişler asıldı, pankartlar taşındı. Atatürk ve Lenin’in yer aldığı afiş dikkat çekiciydi.

İŞTE DEMOKRASİ

İŞTE DEMOKRASİ

Sendika başkanları 1977’de ölümlerin meydana geldiği Kazancı Yokuşu’nun başına karanfiller bıraktı.


10 ton biber gazı kullanılmadı
- Polisin 1 Mayıs kutlamalarında olası bir durumda müdahale etmek için aldığı 10 ton biber gazı hiçbir yerde kullanılmadı.
- Arama noktalarında bekleyen polislere cop dahi verilmedi.
- Kutlamalar için Taksim Meydanı’na çıkan 3 arama noktasında daha önce NATO toplantıları için hazırlanan büyük bariyerler kullanıldı.
- The Marmara Oteli’nin üstüne karargâh kuruldu. Seyyar kameralar kutlamaları canlı yayınla izledi. Havadan çekilen görüntüler de The Marmara Oteli’nin üzerinde kurulan merkeze aktarıldı. İstihbarat, terör ve güvenlik şube yetkilileri buradan tüm görüntüleri izledi.
- Biri çocuk, 17 sağ görüşlü genç gözaltına alındı.
- Kutlamalar sırasında dükkan ve mağazalara zarar verilmedi.

‘Faşizme inat kardeşiz Hrant’
Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan kitleler arasında Genç Fenerbahçelilerle Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı da vardı. Çarşı grubu Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için sabah erken saatlerde Şişli Meydanı’nda toplandı. Pankart açıp sloganlar atan yaklaşık 50 kişilik grup, daha sonra Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Çarşı Grubu, “Halkın takımı, terk etmedi sevdan beni” yazılı Che Guevara fotoğraflı atkılar taşıyarak kortejde yerini aldı. Anarşist işareti bulunan ve üzerinde “Taksim, Çarşı biz aldık” yazılı büyük bir pankartın arkasında yürüdüler. Hrant Dink’in önünde vurulduğu Agos gazetesinden geçerken Çarşı Grubu, “Faşizme inat, kardeşiz Hrant”, “İnadına hepimiz Ermeniyiz” diye slogan attı.