Genel Sağlık İşte Giresunluların uzun yaşama sırrı

İşte Giresunluların uzun yaşama sırrı

02.10.2014 - 10:54 | Son Güncellenme:

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de, 78.9 yıl ile doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il Giresun olurken, aynı zamanda kadınlarda ise doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 82.2 yıl yine Giresun oldu.

İşte Giresunluların uzun yaşama sırrı

Giresunlular ise uzun süreli yaşamanın sırrının doğal beslenmeden ve temiz havadan geçtiğini belirttiler. Dudunur Aydın, Talha Yiğit, Sadık Murat Teker, Ahmet Zıvalı, Hatun Karataş ve Kubilay Öztürk yaptıkları açıklamalarda“Giresun’da insanlar genelde kendi ürettikleri gıdalarla besleniyorlar. Suni gıdalara pek tenezzül etmiyorlar. Yayladaki temiz hava ile daha uzun yaşayabiliyorlar. Çevremizde yaşlı insanlar var, onlarda senin benim gibi yürüyorlar. Bazıları ancak kendi ihtiyaçlarını görebilecek kadar çalışabilse de bazıları fındık bile toplayabiliyor” ifadelerini kullandılar.

Haberin Devamı

YAŞAM SÜRESİNİN EN DÜŞÜK OLDUĞU İL ERZURUM

Yaşam süresinin en düşük olduğu Erzurum’da, vatandaşlar yaşam sürelerinin düşük olma sebeplerinin soğuk ve stres olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan 2013 yılı hayat tablolarına araştırmasına göre Türkiye’de yaşam süresinin en yüksek olduğu il 78,9 yıl ile Giresun olurken yaşam seviyesinin en düşük olduğu ile ise 72,1 yıl ile Erzurum oldu. Yaşam süresinin en düşük olduğu Erzurum’da vatandaşlar, yaşam sürelerinin düşük olma sebeplerinin soğuk, aşırı stres ve düzgün beslenememeden kaynaklandığını ifade ederek şunları söylediler. “Erzurum soğuk bir memleket olduğu için insanların yaşam süreleri bundan dolayı az oluyor. Erzurum’da hava soğuk olduğu için insanların yaşam şartları zorlaşıyor buna bağlı olarak da stres meydana geliyor. Kışlar çok uzun sürüyor. Bu yüzden dolayı insanlar burada kışın ne yakacağız nasıl ısınacağız telaşına düştüğü için yaşam süreleri kısa oluyor.”

Yazarlar