Siyaset Son dakika: İşte yeni 400 proje

Son dakika: İşte yeni 400 proje

04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kabinenin 100 günde ve 46 milyar lira bütçeyle hayata geçireceği 400 yeni projeyi açıklayan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik bir savaş ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Hiç endişe etmeyin, biz bu savaştan da galip çıkacağız” dedi...

Son dakika: İşte yeni 400 proje

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’de 100 günde 46 milyar bütçeyle hayata geçirilecek 400 yeni projeyi içeren eylem planını açıkladı. “İlk 100 günde tamamlanacak proje sayısı binin üzerindedir. Biz bunlardan daha önemli ve öncelikli gördüğümüz 400’üne programda yer verdik” diyen Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

ALPARSLAN’DAN ÖZAL’A: Yeni yönetim sistemimiz demokrasi tarihimizin zirvesini oluşturuyor. Darbeler, muhtıralar, türlü müdahaleler, pek çoğunu üzüntüyle karşıladığımız nice acı hadiselerin ardından böyle bir demokratik olgunluğa erişmemiz en büyük kazanımımız. Bu vesileyle Malazgirt’te Sultan Alparslan’dan başlayarak, Anadolu Selçuklu Devleti’ni kuran Süleyman Şah’ı, Osmanlı çınarını bu topraklara diken Ertuğrul Bey ve Osman Gazi’yi, Avrupa’nın kapılarını Osmanlı’ya açan Sultan 1. Murat’ı, İstanbul’u fethederek çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han’ı, Kutsal Emanetler’e hizmet etme şerefini milletimize kazandıran Yavuz Sultan Selim Han’ı, Osmanlı’nın son döneminde izlediği usta siyasetle devleti yıllarca ayakta tutan Sultan Abdülhamid’e, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, demokrasiye geçişimizin bedelini canı ile ödeyen şehit başvekil Adnan Menderes’i, dünyanın yeniden yapılandığı kritik dönemde Türkiye’nin bu değişimin gerisinde kalmamasını sağlayan rahmetli Turgut Özal’ı ve ismini zikredemediğim istikbalimiz için emeği geçmiş ecdadımızın her birini hayırla yad ediyorum.

Haberin Devamı

Son dakika: İşte yeni 400 proje

OVP AĞUSTOS SONUNDA: Bugün ilk 100 günlük icraat programımızı milletimizle paylaşıyoruz. Orta vadeli programı ağustos sonuna kadar kamuoyuna ilan edeceğiz. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarını da kasım sonuna kadar tamamlayacağız.

46 MİLYAR TL BÜTÇE: 46 milyar bütçeyle hayata geçirilecek 400 proje yeni dönemin ateşleyici gücü olacak. Bu projeleri hazırlarken ilave kaynak ihtiyacı doğmamasına özellikle dikkat ettik.

81 İL BAZINDA TAKİP: Cumhurbaşkanlığı’nın doğrudan yürüteceği faaliyetleri sınırlı tuttuk. Bu projelerden biri vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimini hızlandıran ve maliyetleri azaltan e-devlet sistemini etkinleştirmek olacak. Bir başka projmiz de tüm icraatların, planların, projelerin 81 il bazında takibini sağlayacak sistemi en kısa sürede cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurmaktır. Böylece tüm yatırımları Ankara’dan illerimize ve illerimizin her birinden Ankara’ya uzanan karşılıklı etkileşime dayalı bir sistemle takip etme imkanına kavuşacağız.

Haberin Devamı

48 SAVUNMA PROJESİ: Savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum. 400 projenin 48’i savunma sanayimize aittir. Türkiye’nin her alanda tehdit ve baskıya maruz kaldığı bir dönemde, kendi göbeğimizi kendimizin kesmesine katkı sağlayacak her çalışma bizim için kıymetlidir. Bu projeler, lazer silahından, uydu ve uydu fırlatma projelerine, SİHA ve İHA’ların geliştirilmesinden, roket ve füzelere, helikopter motoru ve savaş uçağı tasarımından mühimmat üretimine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

TAVİZ VERMEYECEĞİZ: Geçtiğimiz 5 yılda yaşadığımız her hadise bize savunma sanayi projelerinin önemini göstermiştir. Sadece sayısal olarak büyük ve en modern silahlarla donatılmış bir orduya sahip olmak tek başına anlamlı değildir. Güçlü ordu, hem sayısal olarak hem aracından mühimmatı ve yazılımına kadar tüm aşamalarıyla sizin kontrolünüzde donanıma sahip ordu demektir. Biz bir yandan ordumuzun kritik birimlerinde uzmanlığa dayalı bir personel yapısına geçerken diğer yandan her alanda kendi kendisine yeten savunma sanayi kurmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimizde yüzde 25 gibi kendi kaynaklarımızla savunma sanayiinde bir güce sahipken bu yüzde 65’e ulaşmıştır. Bunu artırmak durumundayız. Savunma sanayi projelerinden asla taviz vermeyeceğiz.

Haberin Devamı

‘Kanal İstanbul olmazsa olmaz’

Son dakika: İşte yeni 400 proje

İKİ BUTİK ŞEHİR: Kanal İstanbul projesinin çevre düzeni ve imar planlarını onaya sunuyoruz. Bu proje finansmanı itibarıyla 22 milyon metrekare arazinin TOKİ’ye devri ile tamamlanıyor. Türkiye’nin bu büyük stratejik projesini hayata geçirmeye kararlıyız ve bununla Karadeniz’i Marmara’ya bağlıyoruz. Bunun bize kazandırdığı çok önemli bir stratejik durum da Boğaz’da yaşadıklarımızdır. Bütünüyle bunun alternatifini üretmemiz gerekiyor.

Bu proje ile hem alternatif üretiyoruz hem de iki butik şehir kuruyoruz. Bunlar bizim rezerv alanlarımızı oluşturacak. Bir Süveyş Kanalı, Panama Kanalı olacak da niçin bir Kanal İstanbul olmasın? En kısa zamanda yap-işlet-devret ya da kamu özel ortaklığıyla projeyi hayata geçireceğiz. Bunun durdurulması diye bir şey yok. Bu projeyi olmazsa olmaz görüyoruz ve yapacağız.

Haberin Devamı

Son dakika: İşte yeni 400 proje

Savunma sanayine ağırlık verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’nda savunma sanayii ve ulaştırma alanlarıyla ilgili projeler dikkati çekti. Programa göre, ağustos sonunda ekonominin yol haritasını içeren Orta Vadeli Program tamamlanarak ilan edilecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sürecine ilişkin kritik ikincil düzenlemeler çıkartılacak. Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar konusunda toplumun beklentisini karşılayacak şekilde cezai düzenleme yapılacak. DAEŞ tehdidi nedeniyle kapatılan Musul ve Basra başkonsoloslukları yeniden açılacak. Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru, 7 bin bekçi; jandarmaya 500 subay, 4 bin 156 astsubay, 10 bin 175 uzman erbaş; Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 44 subay, 98 astsubay, 300 uzman erbaş alınacak. 5 “Millet Bahçesi” açılacak, 6’sının temeli atılacak, 22’sinin proje çalışmasına başlanacak. Doğalgaz 66 milyon vatandaşa ulaştırılacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nın 1’inci fazı hizmete açılacak. Kanal İstanbul Etüt Proje İşi tamamlanarak yapım ihale ilanına çıkılacak. 30 kütüphane, Millet Kıraathanesi’ne dönüştürülecek. Şanlıurfa Göbeklitepe ziyarete açılacak.

Muş havalimanının adı Sultan Alparslan olacak

SULTAN ALPARSALN HAVALİMANI: 3. Havalimanımız 29 Ekim’de hizmete girecek. Çok kısa bir sürede Atatürk Havalimanı’nı buraya taşıyacağız. İstanbul’a 3 katlı büyük İstanbul Tüneli’nin inşaası için ihaleye çıkıyoruz. Bir katta raylı, iki katta lastikli sistem. Muş Havaalanı’nın adını da Sultan Alparslan Havalimanı koyacağız. 26 Ağustos’ta zaten Malazgirt’teyiz.

710 MİLYON LİRA DESTEK: 16 yılda çiftçilerimize 108 milyar lira tarımsal destek verdik. Yeni dönemde kırsal kalkınmaya dönük 7 projeye 710 milyon lira destek sağlıyoruz.

ÖNCELİK 4 ÜLKEDE: Yeni dönemde önceliğimiz Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarlarıdır. Eylem planlarını hazırlıyoruz. Yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri kuruyoruz. Ticarette yerli para ile alışveriş yapacağız.

Erdoğan konuşmasında vatandaşlara da seslenerek “Yastık altından gelin dövizlerini çıkartın. Dolarlarınızı, Avrolarınızı, altınlarınızı çıkartın; bunları TL’ye, nakde dönüştürün. Yerli, milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun” dedi.

Davalar belirlenen sürede tamamlanacak

YARGIDA HEDEF SÜRE: Yeni adli yılla birlikte yargıda hedef süre uygulamasına geçiyoruz. Soruşturma ve yargılamaları önceden ilan edilecek sürelerde tamamlanmasının sağlanmasını amaçlıyoruz. Savcılık, mahkeme ve icra müdürlükleri ile emniyet birimleri arasındaki yazışmaları kurumlarımızın kendi sistemleri arasında entegre edeceğiz. 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda yapılmasını mümkün kılacak bir alt yapı oluşturuyoruz. Konya ve Sakarya’da Bölge Adliye Mahkemeleri’ni faaliyete geçiriyoruz. Bir sonraki hedefimiz de Trabzon, Kayseri, Diyarbakır, Van Bölge Adliye Mahkemeleri olacak.

EMEKLİYE BİN LİRA: Bayram önceleri için emeklilerimize taahhüt ettiğimiz ikramiyelerinin ilkini Ramazan’da ödedik. İkinci ikramiyelerini de Kurban Bayramı öncesi takdim edeceğiz. Bin liranın altında emekli maaşı bırakmama sözümüzü yerine getiriyoruz. Bu durumda olan 150 bin kişiyle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık, yasal düzenlemeyi bekliyoruz. Er ve erbaş ailelerinin de sağlık hizmetinden faydalanabilmelerini temin ediyoruz.

EMLAK BANKASI: Seçim vaadimiz olan millet bahçelerinin 5’ini bu dönemde tamamlıyoruz. 6’sının inşaatına, 22’sinin projelendirme çalışmalarına başlıyoruz. Atatürk Havalimanı’nı, 29 Ekim’de İstanbul 3. Havalimanı bittikten sonra süratle taşıyoruz ve Atatürk Havalimanı, en kısa zamanda Türkiye’nin en büyük millet bahçesi olacak. Eski stadları millet bahçesine çevirerek yeşil alanlarımızı çoğaltacağız. 100 gün içinde 17 bin konut ve işyerini hak sahiplerine teslim ediyor; 16 bin konut ve işyerinin temelini atıyoruz. Dar gelirlilere yönelik 15 bin 500 konutu satışa çıkaracağız. İmar barışı kapsamında 13 milyon kayıtsız yapıyla ilgili işlemleri tamamlıyoruz.

MÜNBİÇ’E DÖNÜŞ: Münbiç konusunda ABD ile yürüttüğümüz çalışmaların sürmesini bekliyoruz. Münbiç’de de ciddi sayıda geri dönüş başlayacak. Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçiriyoruz. NATO’nun Irak’taki misyonuna da Türkiye’den bir komutan yardımcısı atanıyor.

3. NÜKLEER SANTRAL: 3. nükleer santralimizi Trakya’da kurmayı planlıyoruz. Doğalgaz imkânından yararlanan şehirlerin sayısını 78’e çıkardık; yeni dönemde Şırnak ve Artvin’e de doğalgaz vermeye başlıyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar Hakkâri’yi de buna ilave etmek. Akdeniz’de bir derin deniz ve 1 sığ deniz sondajı başlatıyoruz. Soma ve Tunçbilek’teki kamuya ait, üretim yapılmayan kömür sahalarını özel sektörün işletmesine açıyoruz. 4,8 milyar dolar yatırım tutarı olan 3 bin megavat gücündeki güneş enerjisi santralleri için yarışma ilanına çıkıyoruz.

75 BİN İLAVE YATAK: Yeni yapılacak 98 stadyumdan 3’ünün yıkımını 5’nin proje çalışmasını tamamlıyoruz. 1 milyon çocuğumuzu sportif yetenek taramasından geçiriyoruz. Yükseköğretinm yurt yatak kapasitesine 75 bin ilave yapıyoruz. Kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların yurtlarına barınma yardımını da ekliyoruz.

EKONOMİK SAVAŞ: 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında bir ekonomik savaş ile karşı karşıyayız. Hiç endişe etmeyin, biz bu savaştan da galip çıkacağız. Bu tuzakları bize çok kurdular hepsini aştık, aşacağız. Bir kez daha sesleniyorum: Yastık altından gelin dövizlerini çıkartın. Dolarlarınızı, Avrolarınızı, altınlarınızı çıkartın; bunları TL’ye, nakde dönüştürün. Yerli, milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun. Ben milletime inanıyorum. 2008-2009’da da yaptılar. Milletimize çağrı yaptık, milletimiz adım attı iş bitti. Şimdi aynısını yapacağına inanıyorum. Kredi derecelendirme kuruluşlarının objektif olmayan raporları sebebiyle karşılaştığımız zorlukları aşmak için dış borçlanmada şimdi biz Çin piyasasına yöneliyoruz. Dış borçlanmada ne kadar çeşitlendirmeye gidersek riskleri o kadar dağıtmış ve azaltmış olacağız. Bu doğrultuda ilk kez Çin Yuan’ı cinsinden tahvil ihracı yapıyoruz. Kalkınma Bankasını yüksek katma değerli üretimleri destekleyecek bir bankacılık modeli doğrultusunda yapılandırıyoruz. Kalkınma Bankacılığını ülkemize taşıyacak bir sistem oluşturuyoruz.

GÜVENLİK PROJELERİ: Doğu sınırlarımızda hâlâ devam eden fiziki güvenlik ve aydınlatma projelerini tamamlıyoruz. Güvenlik yollarımızın uzunluğunu, 2 bin 526 kilometreye çıkartıyoruz. Vatandaşlarımızdan bakanlığın çeşitli işlemleri için talep edilen 295 belgeden de vazgeçiyoruz. 15 ayrı hizmeti daha e-devlet üzerinden sunacağız.

PERSONEL ALIMI: Terörle etkin mücadele için Gaziantep’te Jandarma Taktik İnsansız Hava Aracı Komutanlığı kuruyoruz. Jandarma’ya 6 silahlı insansız hava aracı daha kazandırıyoruz. Balistik analiz sistemlerindeki ortak sorgu imkanlarını geliştiriyoruz. Emniyet’e 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru, 7 bin bekçi; jandarmaya 500 subay, 4 bin 156 astsubay, 10 bin 175 uzman erbaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 44 subay, 98 astsubay, 300 uzman erbaş alarak güvenlik birimlerimizi güçlendiriyoruz.

GÖBEKLİTEPE AÇILIYOR: Turizmde yeni pazarlara açılıyoruz; Çin’in turizm pazarındaki payımızı artırmak için eylem planı hazırlıyoruz. 30 kütüphane, millet kıraathanesine dönüşecek. Göbeklitepe’yi ziyarete açıyoruz; resmi açılışını bizzat yapacağım.

Okullara sıkı güvenlik

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN: Tüm okullarımızda tam gün eğitim öğretim gören öğrenci sayısını yüzde 68’den 71’e yükselteceğiz. 20 bin sözleşmeli öğretmen daha atayacağız. Okullarımızı daha güvenli hale getirmek için 700 eğitim kurumumuzu kent güvenlik yönetim sistemine entegre edeceğiz.

HÜRKUŞ ENVANTERE: Bedelli askerlik kanununu imzaladım hayırlı olsun. HÜRKUŞ’u envantere alıyoruz. Milli insansız uçak ANKA’dan 4 adet, SİHA’lardan 6 adet daha ordumuzun kullanımına sunuyoruz.

YOĞUN BAKIMA 500 YATAK: Yoğun bakım yatak sayısını 500 yatak daha artırıyoruz. Aile hekimlerine başvuru oranlarını yüzde 40’a çıkaracağız.

TÜRKİYE UZAY AJANSI: Stratejik ürünler başta olmak üzere yazılımdan, makine teçhizatına kadar her alanda KOBİ’lerimizin yanında olacağız. Türkiye Uzay Ajansı’nı kuruyoruz. Böylece ülkemiz, uzay çalışmalarında etkin şekilde yerini alacak. Milli güvenli mesajlaşma sistemini gerçekleştiriyoruz. En büyük tematik teknoparkımız olan bilişim vadisinin ilk etabının ikinci kısmını tamamlıyoruz.

Birbirlerine gülerek omuz attılar

Son dakika: İşte yeni 400 proje

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın YAŞ toplantısı öncesi Anıtkabir’de omuz omuza çarpışmaları kameralara yansımıştı. Sosyal medyada çok fazla tartışılan görüntülerin ardından dün Soylu ile Albayrak Cumhur-başkanlığı Külliyesi’ndeki düzenlenen “Cumhurbaş-kanlığı 100 Günlük İcraat Programı”nda bu kez gülerek birbirlerine omuz attı.