Siyaset İşte yeni başbakanın açıklanacağı tarih

İşte yeni başbakanın açıklanacağı tarih

07.05.2016 - 12:35 | Son Güncellenme:

Olağanüstü kongre sürecine giren Ak Parti kulislerinde, yeni genel başkan adayının kamuoyuna ne şekilde takdim edileceği sorusuna yanıt aranıyor. Kulislerde, yine seçildikten sonra başbakan olarak atanacak genel başkan adayının, yıpratılmaması için 22 Mayıs'taki olağanüstü kongrenin son haftası içinde açıklanacağı konuşuluyor.

İşte yeni başbakanın açıklanacağı tarih

TAKDİM GELENEĞİ SÜRECEK Mİ?

Haberin Devamı

22 Mayıs'ta tarihindeki 2. olağanüstü kongreyle yeni bir döneme başlayacak Ak Parti'de, Davutoğlu'nun halefinin kim olacağı merak konusu. Kulislerde Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Mehmet Ali Şahin, Numan Kurtulmuş, Berat Albayrak başta olmak üzere pek çok isim dillendirilirken, yeni Genel Başkan ve Başbakan adayının kamuoyuna ne şekilde açıklanacağı, Ak Parti'deki, "takdim geleneğinin" devam edip etmeyeceği de merak konusu.

"KARDEŞİM GÜL... DAVUTOĞLU KARDEŞİM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylarını, "Cumhurbaşkanı adayımız kardeşim Abdullah Gül" sözleriyle açıklamıştı. 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi malumun ilanı niteliği taşıyan Erdoğan'ın adaylığını açıklayan isim ise Ak Parti Genel Başkanvekili Mehmet Ali Şahin olmuştu. Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 12'nci Cumhurbaşkanı adayı Başbakanımız, Genel Başkanımız, İstanbul Milletvekilimiz Recep Tayyip Erdoğan" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından da Ak Parti'deki, "takdim" geleneği sürmüştü. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, görevi Abdullah Gül'den devralmasından önce halefi olacak ismi bizzat açıklamıştı. Erdoğan, halefinin Davutoğlu olacağını, "27 Ağustos'ta Ak Parti'nin olağanüstü genel kuruluna, genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız Dışişleri Bakanımız Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimdir" sözleriyle duyurmuştu.

BEŞTEPE'DE İSTİŞARE

Şimdi kulislerde 22 Mayıs kongresine Ak Parti'nin yeni genel başkan adayı ve dolayısıyla da Başbakan adayı olacak isim için böyle bir takdim töreni yapılıp yapılmayacağı merak konusu. Parti kulislerinde Davutoğlu'nun, "halefini takdim" etmeyi düşünmediği, Ak Parti'nin yeni genel başkan adayının belirlenmesi için geçmişteki gibi bir istişare sürecinin de yürütülmeyeceği belirtiliyor. Kulislerde aday tespitinde Beştepe'nin belirleyici olacağı, Erdoğan'ın partideki kendisine yakın kurmaylarla istişareler yaparak bir isme işaret edeceği ifade ediliyor. Ak Parti kaynakları, adayın ilan edilme biçimine ilişkin şu ana kadar bir yöntem tespit edilmediğini belirterek, bu kez yeni genel başkan adayı için bir takdim töreni yapılmayabileceğini, belirlenecek ismin bizzat basın toplantısı düzenleyerek adaylığını ilan edebileceği gibi, isim açıklamasının kongreye kadar yapılmayıp, delegelerin önergeleri yoluyla kongre günü adaylığın duyurulması yoluna da gidilebileceğini söylüyorlar. Kulislerde ismi Davutoğlu'nun olası halefleri arasında sayılan, partide "2. adam" konumunda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in adaylığının sözkonusu olmaması durumunda, aday açıklamasını yapacak isim olabileceği de konuşuluyor.

Haberin Devamı

GENEL MERKEZDE VEDA EDECEK

Davutoğlu'nun vekillere veda etmesi beklenen genel merkezdeki toplantının önümüzdeki hafta gerçekleşmesi ve basına kapalı olması bekeniyor.