Gündem İSTEMİ’NİN ARŞİVİNDEN 12 EYLÜL

İSTEMİ’NİN ARŞİVİNDEN 12 EYLÜL

12.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vefat eden 12 Eylül askeri darbesinin lideri, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in askeri darbe dönemi, öncesi ve sonrasındaki günışığına çıkmamış bazı fotoğrafları, Milliyet gazetesinin duayen fotomuhabiri Mustafa İstemi’nin özel arşivinde yer alıyor.

İSTEMİ’NİN  ARŞİVİNDEN  12 EYLÜL

Mustafa İstemi’nin özel arşivinde yer alan fotoğraflardan bazıları ve fotoğrafların hikâyeleri şöyle:

Haberin Devamı

İSTEMİ’NİN  ARŞİVİNDEN  12 EYLÜL

27 Mayıs töreni

27 Mayıs darbesi, geçmiş yıllarda her yıl Anıtkabir’de mülki ve askeri erkanın katılımı ile düzenlenen bir törenle anılırdı. 1980 yılı 27 Mayıs töreni için Anıtkabir’deki tören sırasında Başbakan Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren tören başlamadan önce bir araya gelip ayaküstü sohbet etti. Fotoğrafta Evren, birkaç ay sonra darbeyle görevden alacağı iki lidere bir şeyler anlatırken görülüyor.

İSTEMİ’NİN  ARŞİVİNDEN  12 EYLÜL

İSTEMİ’NİN  ARŞİVİNDEN  12 EYLÜL

İlk defa kapıları kapandı

12 Eylül günü sabah saatlerinde Kızılay’ın göbeğinde bir tank yerini alırken, Cumhuriyet tarihinde hiç kapıları kapanmamış olan Başbakanlık binasının kapıları o gece kapatılmış, kapalı kapılarda da asker nöbet tutmaya başlamıştı. Askerlerin Başbakanlık’ta yaptıkları inceleme ve tutanakların tutulmasından sonra kapılar ilk açıldığında başta Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun ve üst düzey subaylar Başbakanlık merdivenlerinin iki yanında yeralan polislerin arasından Başbakanlık’a girmişlerdi. İçeride bir süre kalan Kenan Evren, Başbakanlık’tan ilk ayrılan olmuştu. Kenan Evren’in makam aracındaki plaka bölümünde Genelkurmay’ı temsil eden dört yıldız ile Cumhurbaşkanlığı’nı temsil eden amblem ilk kez birlikte yer alıyordu.

Haberin Devamı

İSTEMİ’NİN  ARŞİVİNDEN  12 EYLÜL

Evren ve bakanlar

Bülent Ulusu’nun Başbakanlığa atanmasından sonra oluşan kabine Çankaya Köşkü’ne çıkmış Evren ve Konsey üyeleri tarafından kabul edilmişlerdi. Toplantının ardından da toplu bir fotoğraf çekildi.

İSTEMİ’NİN  ARŞİVİNDEN  12 EYLÜL

Sigaralı Evren

Kenan Evren, henüz darbenin lideri konumundayken 1982 Haziran ayında İzmir’de Deniz ve Kara birliklerinin katıldığı Denizkurdu-1 tatbikatına katıldı. Evren ve komutanlar kendileri için hazırlanan çadırdan harekatı izlerlerken, Evren’in sigara içtiğini, alınan önlemlere rağmen Milliyet fotomuhabiri İstemi görüntüledi. Bundan sonra Evren’in sigara ile görüntüsüne hiç rastlanmadı.