Siyaset İsteyen Suriyeli’ye vatandaşlık hakkı

İsteyen Suriyeli’ye vatandaşlık hakkı

03.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kilis’te Suriyeli mültecilerle bir araya gelen Erdoğan “Bizim ülke olarak resmi sınırlarımız başka gönül sınırlarımız başkadır, isteyen Suriyelilere vatandaşlık hakkı tanıyacağız” diye konuştu

İsteyen Suriyeli’ye vatandaşlık hakkı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kilis’te 7 Aralık Üniversitesi’nin bahçesinde Kızılay’ın verdiği iftar özetle şu mesaları verdi:

Haberin Devamı

- BAZI SOYSUZLAR: Vatansız olmak çok kötü. Fakat kendi vatanında garip durumuna düşmek, bunu için vatanından ayrı kalmak çok daha kötü. Tabi bazı soysuzlar var. Onlar için vatan, millet, bayrak, devlet gibi kavramlar hiçbir şey ifade etmez.

- SINIRIMIZ BAŞKA: Bizim ülke olarak resmi sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız başkadır. Biz sizi kardeşimiz olarak görüyoruz. Siz de bizi kardeşiniz olarak görüyorsanız Türkiye sizin de vatanınızdır.

- VATANDAŞLIK MÜJDESİ: Ben bu akşam burada kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum. Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımızın attığı adımlar var. Ellerinden geleni Bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimizi bu yardımı, desteği yaparak onlara vatandaşlık imkanını verecek.

Haberin Devamı

- DAİŞ’LİDEN DAHA İLERİ: Türkiye olarak biz Suriye konusunda 6 yıl önce neredeysek bugün de aynı yerdeyiz. Suriye’nin başındaki zalimdir işi bu noktaya getiren. 600 bin Suriyeli kardeşimizin ölümüne neden olan bir insan bu ülkede asla bir yönetici olarak değerlendirilemez. Varil bombalarıyla, konvansiyonel silahlarla, tankla, topla kendi vatandaşını öldüren böyle bir insan devlet terörü estirmez de kim estirir? PYD’li, YPG’li, DAİŞ’li bir teröristten çok daha ileri bir teröristtir.

- ESAD’IN İKİ DÜNYASI VARMIŞ: 6 yıl önce, ‘Suriye halkının sesine kulak verilsin, bu işler baskıyla, güç kullanarak olmaz’ diyorduk. Bugün de aynısını söylüyoruz. Biz kendisiyle ailece görüşüyorduk. Herhalde baban gibi olmazsın diyorduk. Gülüyordu. Demek ki iki dünyası varmış. Gerçek dünyasını bizden gizliyordu.

- KİRLİ HESAPLAR: Malum dış güçlerin müdahalesi olmasaydı, işin içine terör örgütleri karıştırılamasaydı bugün Suriye özgür ve huzurlu bir ülkeydi. Suriye’de ne DAİŞ Müslümanları temsil ediyor, ne PYD, YPG Kürt kardeşlerimi temsil ediyor. İki örgüt de tasmalarını ellerinde tutanlar tarafından kirli hesaplar uğruna kullanılan araçlardır.

- TEŞEBBÜS EDİLENLERİN YÜZDE 1-2’Sİ: Bugün Türkiye PKK, PYD, DAİŞ kaynaklı terörün ateşini patlayan bombalarla, eylemlerle tüm sıcaklığıyla yaşıyor. Ülkemizde yaşanan eylemler, teşebbüs edilenlerin yüzde 1 veya 2 gibi çok küçük bir kısmıdır. Biz 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak bunların üstesinden geleceğiz.

Haberin Devamı

Adımlarımızın sebebi Suriye

Erdoğan, “Dış politikada son dönemde başlattığımız girişimlerin bir sebebi de Suriye sorununun çözümü konusunda netice almaya yönelik adımlar atılmasını kolaylaştırmaktır. Bu çerçevede daha başka çalışmalarımız,
hazırlıklarımız var” dedi.

Atatürk Havalimanı’nda inceleme yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda incelemelerde bulundu. Erdoğan dün İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile havalimanına geldi. Terör saldırısında yaşamını yitiren havalimanı çalışanlarının fotoğraflarının bulunduğu dış hatlar gidiş terminalindeki anma alanını ziyaret eden Erdoğan, burada dua etti.

Haberin Devamı

İsteyen Suriyeli’ye vatandaşlık hakkı

Daha sonra saldırının yaşandığı alana giden Erdoğan, burada yetkililerden bilgi aldı. Taksicilerle de bir araya gelen Erdoğan, bir taksicinin sosyal medyada, saldırının ardından taksicilerin yaralılardan ve yolculardan çok fazla para aldığına dair iddiaları hatırlatması üzerine, “Ben bu Twitter’a filan hepsine karşıyım ve bunları paylaşmıyorum. Kendim de kullanmıyorum. Benim adıma kullananlar var. O ahlaksızlığı yapanların ahlaksızlığı kendi üzerinedir. Bunları hiç takmayın” dedi. (İstanbul AA)