Gündem İstihbaratın tepesi ‘şüpheli’ olabilir!

İstihbaratın tepesi ‘şüpheli’ olabilir!

29.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink soruşturmasında ifade veren bazı şüphelilerin suikast istihbaratını Ankara ve İstanbul’a farklı iki rapor olarak sunan kişinin İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç olduğunu söylediği, savcılığın da Dinç’in durumunu incelediği ortaya çıktı...

İstihbaratın tepesi ‘şüpheli’ olabilir



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkındaki soruşturmada tutuklanan istihbarat polisleri, istihbaratın tepesindeki isim olan Engin Dinç’i işaret etti. Şu ana kadar hakkında herhangi bir işlem yapılmayan İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in şüpheli olup olmayacağının değerlendirme aşamasında olduğu öğrenildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılığınca devam eden Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 30’a yakın kamu görevlisinin ifadesi alınırken cinayet döneminde Trabzon İstihbarat’ta görev yapan Emniyet Müdürü Ercan Demir ve polis memurları Özkan Mumcu ile Muhittin Zenit tutuklandı. İhmal suretiyle cinayete sebebiyet verme suçundan tutuklanan polisler cinayeti engelleyecek çalışmaları yapmamakla suçlanıyor. Dink ile ilgili İstanbul’a, “Ses getirecek eylem”, Ankara’ya ise “Öldürülecek” şeklinde neden iki farklı istihbarat raporunun olduğunu araştıran savcılığa şüphelilerden bazılarının Engin Dinç ismini verdiği öğrenildi. Tutuklanan ve soruşturma kapsamında ifade veren bazı şüpheliler raporların Engin Dinç tarafından imzalanarak gönderildiğini belirtti.

Dinç ifadeye çağrılabilir
Dink ailesinin de daha önce ifadesine başvurulmasını istediği ve sorumlulardan biri olarak işaret ettiği Dinç’in dosyasındaki durumu savcılık tarafından incelemeye alındı. Ancak Dinç ile ilgili henüz bir karar verilmezken hakkındaki iddialar en sona bırakıldı. “Şüpheli olup olmayacağı” değerlendirme aşamasında olan Dinç’in durumu tüm ifadelerin tamamlanmasının ardından netleşecek. İhmali olduğu yönünde tespitler yapılması halinde Dinç de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılacak.

İzin almaya gerek yok
Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, “Dinç’in ifadesini almak için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istenildiği, Bakanlığın henüz yanıt vermediği” haberleri gerçeği yansıtmıyor. Dinç ile ilgili herhangi bir işlem şu ana kadar yapılmadı. Edinilen bilgiye göre Dinç’in, Dink cinayetinde ifadeye çağrılması için de izin istenilmesine gerek yok. Kamu görevlileri ile ilgili izinler sadece “görev suçu” kapsamına giren soruşturmalarda alınıyor. Terör soruşturması kapsamında yürütülen Dink cinayeti soruşturmasında bu nedenle herhangi bir izin alınması gibi durum söz konusu değil.