Kobi İstihdamı Artıran Hibeler!

İstihdamı Artıran Hibeler!

20.07.2018 - 15:17 | Son Güncellenme:

Ülkelerin büyük problemlerinden birisi işsizliktir. İşsizlik oranını ülkenin gelişmişlik düzeyi ile orantılıdır.

İstihdamı Artıran Hibeler

Türkiye’de işsizlik oranı nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre 0,9 puan azalarak %9,6 lara kadar geriledi. Geçtiğimiz bir yıl içinde 852 bin kişiye istihdam sağlandı. İş gücüne yeni katılanlarla birlikte bu sayıya ulaşılırken, işsiz sayısında da 201 bin kişilik azalma tespit edildi. Böylece geçen yılın şubat ayında 3 milyon 900 bin kişi olan işsiz sayısı bu yıl 3 milyon 86 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Hükümetin gençleri işe alan işletmelere istihdam desteği, teknolojik fikri olana ve genç çiftçilere hibe gibi çalışmalarının da etkisiyle genç işsizlik oranı bir yılda 2,9 puan eksildi ve % 16,9 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

İşsizliğin tek haneye düşmesine ek olarak, iş gücü piyasasının seyri de önemli bir veriye dikkat çekti. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 15 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısında 868 bin kişi artış görüldü. İstihdam edilenlerin % 18,3’ü tarım, % 19,5’i sanayi, % 7,4’ü inşaat, % 54,8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Rakamlar tarım sektörünün, toplam istihdam içindeki payının % 0,6 gerilediğini gösterirken, sanayi sektörünün payı 0,4 puan, hizmet sektörünün payı yüzde 0,5 puan arttığına işaret etti.

İş bulunan kişi sayısındaki yükseliş, hem var olan işsizler hem de iş aramaya başlayıp kayıtlara geçen yeni kişilere iş bulunması açısından önem arz ediyor. Nisan ayında, geçen yılın nisan ayına iş gücüne katılan kişi sayısı 651 bin kişi arttı. Sistem hem bu 651 bin kişiye iş buldu, hem de toplam işsiz sayısını 201 bin kişi eksiltmiş oldu. Aynı dönemde iş gücüne katılma oranı erkeklerde 0,1 puanlık yükselişle %72,4, kadınlarda ise 0,6 puanlık yükselişle % 34 olarak gerçekleşti. Tarım istihdamının artmasıyla yaz aylarındaki işsizlik oranlarında daha fazla düşüş yaşanması, kış aylarında hem turizm hem tarımdaki istihdamın gerilemesiyle oranların yükselmesinin beklendiği söylendi.

Haberin Devamı

Hükümet, ekonominin en önemli temel problemlerinden birkaçı olan enflasyon, işsizlik ve faizde tek haneyi hedefliyor. Verilen teşvikler ve istihdam seferberliği ile işsizlikte tek hane görüldü. Sırada fiyat artışlarının yeni politikalarla frenlenip enflasyonun tek haneye gerilemesi hedefi var. Enflasyondaki düşüş de faizlerin hızla gerilemesini sağlayacak.

Türkiye’de genç nüfusun işsizlik oranı %16,9’a geriledi ve son 23 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Söz konusu oran AB ortalamasına yakın seyretti. Genç işsizlik bundan önceki en düşük seviyesini, Mayıs 2016’da % 17,4 seviyesiyle yakalamıştı. % 16,9’luk oranla Türkiye, genç işsizlik oranında birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda. Türkiye, aralarında Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın bulunduğu birçok ülkeyi geride bıraktı. Genç işsizliğinin en düşük olduğu ülke % 5,3 ile Malta oldu. Almanya’da % 6,2 olan oran, Estonya’da % 6,8 ve Hollanda’da % 6,9 olarak belirlendi. Ekonomik krizin izlerini taşıyan Yunanistan en son açıklanan % 42,3’lük genç işsizlik oranıyla zirvede olmayı sürdürürken, bu ülkeyi % 34,2 ile İspanya, % 32,8 ile İtalya takip etti. Türkiye’de genç işsizliğin hızlı gerilemesinde, hükümetin gençlere yönelik teknoloji, tarım, istihdam desteklerinin de etkisi büyük oranda etkili oldu.

Kaynak: Kobi-Line