Gündem İstiklal Mahkemeleri zabıtları açıklanıyor

İstiklal Mahkemeleri zabıtları açıklanıyor

14.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet döneminin en tartışmalı konuları arasında yer alan ve Nazım Hikmet, Çerkez Ethem, Said Nursi gibi önemli birçok ismin yargılandığı İstiklal Mahkemeleri kararları, gün ışığına çıkıyor. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç döneminde başlayan tasnif çalışmaları Çiçek döneminde nihayet sona erdi.

İstiklal Mahkemeleri zabıtları açıklanıyor


Tasnif edilmiş İstiklal Mahkemesi zabıtları, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in talimatıyla kitap haline getirildi. TBMM bünyesinde hazırlanan ve toplamda 10 cilt olarak basılan kitaplardan bin tanesi deri ciltli, diğerleri karton kapakla hazırlandı. Kitaplarda mahkeme yargıçlarının fotoğrafları, zabıtları orijinalleri ve yargılananlara ilişkin özel bilgiler yer alıyor. Bir bölümü geçmişte tarihçilere açılmış olmasına rağmen, önemli kısmı kamuoyuna açık olmayan zabıtlar, 95 yıllık tabuyu sona erdirecek ve ilk kez alenileşmiş olacak.
Çiçek’in bu cuma günü basın toplantısıyla açıklayacağı kitap, daha sonra, “95 Yıllık Hasret Bitiyor” sloganıyla ve beraberinde İstiklal Mahkemeleri’nde kullanılan cübbeler, mühürler, yüzükler, orijinal belgelerin yer alacağı bir sergiyle tanıtılacak.
18 Eylül 1920’de kurulan İstiklal Mahkemeleri, ilk önce cepheden kaçanları ve vatan hainlerini yargılama faaliyetleri yürütürken, 1927’ye kadar açık kalmış ve bazıları ünlü, binlerce kişiyi yargılamış, çok sayıda idam kararı vermişti. Kurtuluş Savaşı yıllarında cephe gerisini sağlama almak için kurulan mahkemenin verdiği bazı kararlar ise bugün bile tartışılıyor.

Yazarlar