Siyaset ‘İstiklal Marşı’ çıkışı: Güfte var ama istenilen beste yok

‘İstiklal Marşı’ çıkışı: Güfte var ama istenilen beste yok

15.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstiklal Marşı’nın öyle sıradan bir metin olmadığını vurgulayan Erdoğan, “En büyük üzüntüm, bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılamamış olmamasıdır” dedi ve bu konuda bestekârlara görev düştüğünü söyledi...

‘İstiklal Marşı’ çıkışı: Güfte var ama istenilen beste yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen 46. Muhtarlar Toplantısı’nda özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- HEPSİ CAMBAZ: Şu anda Afrin, daha önce Fırat Kalkanı Harekatı, hepsinin bir bedeli var. Siz zannediyor musunuz dünya Türkiye’ye yardım ediyor? Hayır. Bunların hepsi cambaz. Sizlerden aldığımız ilhamla, kaynakla kendi kasamızla, kesemizle bu yola çıktık, bu yolda devam ediyoruz.

- SIRADAN METİN DEĞİL: İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif, 1912’de Balkan Savaşı sırasında yazdığı ‘Cenk Marşı’ adlı şiirinde, gençleri vatan savunması için askere gitmeye teşvik etti. Daha sonra Çanakkale Zaferi’nin haberini arkadaşlarıyla birlikte Medine müdafisi Fahreddin Paşa’ya destek olmak için gittikleri Arabistan çöllerinde alan Akif, ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini yazdı. 12 Mart 1921 tarihinde Meclis’te coşkuyla her mısrası alkışlarla kesilerek, gözyaşları içinde kabul edilen İstiklal Marşı da öyle sıradan bir şiir, bir metin değildir.

Haberin Devamı

- EN BÜYÜK ÜZÜNTÜM: En büyük üzüntüm, bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılamamış, bulunamamış olmamasıdır. O besteyle güftenin birbirini tamamlaması çok önemli. Tabii ki burada da bestekarlara görev düşüyor. Güfte var ama maalesef istenilen beste yok. Temenni ederiz ki o da çıkar, inşallah bir gün o da olur.

- KUŞATMA ÇEMBERİ TAMAM: Afrin’e biraz daha yaklaşıldı, akşama kadar kuşatma çemberi tamamlanmış olacak. Bunlar öyle alçak, öyle katil ki benim Mehmet’im, yere atılan Kuran-ı Kerim’i yerden kaldırırken el yapımı bomba ile şehit ediliyor. Bunlar imansız, bunlar kafir.

- DOĞU TARAFI KAPANACAK: Dünyanın en iyi askeri eğitimlerinden geçirilen batı medyası tarafından allanıp pullanan teröristler kuyruklarını kıstırıp önümüzden kaçtılar. Bölücü örgütün saflarında sadece PKK’lılar, PYD’liler değil, DAEŞ’liler ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş cani ruhlu haçlı artığı tipler de bulunuyor. Hiçbiri Mehmetçiklerimiz karşısında varlık gösteremedi. Güya Afrin şehir merkezinde direniş yapacak olan teröristler daha biz gelmeden kaçmaya başladılar. Şehirden çıkmak isteyen sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak amacıyla engellediler. Teröristlerin bölgeye girmek ve çıkmak için kullandıkları doğu tarafı da bugün yarın kapanacak.

Haberin Devamı

- BAŞLARINA YIKACAĞIZ: Afrin şehir merkezinin rejim güçlerine devredilmesi projesi yeniden köpürtülüyor. Afrin’i de teröristlerden temizleyeceğiz, Menbiç’i de temizleyeceğiz, Fırat’ın doğusunu da, Kuzey Irak sınırımıza kadar aynı şekilde teröristlerden temizleyeceğiz. Hedef, topraklar değil, hedef tamamen teröristlerden bölgeyi arındırmaktır. Kuzey Irak’taki terör yuvalarını zaten her fırsatta yokluyoruz. Yakında çok daha güçlü şekilde oraları da teröristlerin başına yıkacağız.

‘Askerlerimizi yeni marşlarla yürütelim’

“Tabii hayıflanacak daha başka meselelerimiz de var. Mesela 34 yıllık terörle mücadele dönemimizi şöyle hakkıyla ifade edecek bir şiirimiz, bir marşımız da yok. Geçen arkadaşlarıma onu söyledim, şu anda Fırat Kalkanı, Afrin, biz bununla ilgili, adeta bir İstiklal Marşı gibi demeyeyim ama oraya belki tırmanamazlar, yetişemezler, hiç olmazsa bir Mehter Marşı gibi bir marşı da yazamazlar mı? Bunu hazırlasınlar. Evde torunum bile maşallah Mehter Marşı ile yürüyor. Askerimizi de Mehter Marşı ile ayrıca yürütür gibi yeni marşlarla yürütelim. Aynı şekilde 15 Temmuz gibi büyük bir destanı Akif’in, Çanakkale ve İstiklal mısraları kıvamında anlatacak bir şiirimiz, bir marşımız da mevcut değil. Demek ki şiirlerini sadece lafzıyla değil yüreğiyle de yazan şairlerimize çok önemli görevler düşüyor.”

Haberin Devamı

Okuma seferberliği ricası

“Muhtarlarımız olarak sizden ricam şudur; mahallelerinizdeki okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızı ve diğer ülkelerden gelmiş olan misafirlerimizi tespit ederek bu kurslara gitmelerini sağlamanızdır. Böylece bu hayırlı işte sizlerin de katkısı ve sevabı olacaktır.”

‘Afrin düşer’e düzeltme

Erdoğan, konuşması sırasında, “Afrin akşama kadar tamamen düşmüş olur” dedi. Bu sözler birçok TV kanalı ve A.A. tarafındanda son dakika olarak duyurulurken, konuşmanın ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan düzeltme yapıldı ve Erdoğan’ın kastının, “Akşama kadar kuşatma çemberi tamamlanmış olur” ifadesi olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

'Doktora saldıranın teröristten farkı yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe’de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Erdoğan, toplantıda özetle şu mesajları verdi: Çok önemli bir meslek sizin mesleğiniz. Size kalkan elleri affetmek mümkün değil. Bunların teröristten hiçbir farkı yoktur. Her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Sağlıkçılarımızın yıpranma payı konusunu da Sayın Başbakanımızla paylaştım. Bu konu hükümetimizin de programı içerisindi.

- BUNLAR CANİ: Güneydoğu’da bu teröristler okullarımızı bombaladı, hastanelerimizi yaktı. Bunlar cani, vahşi. Bunların Afrin’de olanlardan ne farkı var? PYD, YPG. Ey Amerika, bunlar PKK’nın ta kendisidir. ‘PKK’yı terör örgütü olarak tanıyorum’ diyorsun ama senin askerin PYD’ye Amerika’nın kokartını takıyor, benim askerime karşı savaşıyor.

- 3 BİN 486 TERÖRİST ETKİSİZ: Afrin’de etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 486’ya çıktı. Afrin’e girdik, giriyoruz. İyice yaklaşmış vaziyetteyiz. Bu terör koridorunu en doğusundan en batısına teröristlerden temizleyeceğiz ki sınırlarımız rahat olsun.

- HEP SÖYLEDİM: Kendilerine bunları hep söyledim. Sayın Tillerson’a özellikle anlattım. Siz bu silahları buraya niye getiriyorsunuz? Kime karşı getiriyorsunuz? Bu sınırın ötesinde sadece biz varız. Ses yok. Ama 20 tane üs kurdular oraya. Peki bu üsler burada niye var? Akla iki şey gelir, ya Türkiye ya İran. Herhalde Rusya’ya karşı bu işi kullanacak değil. O zaten 3. Dünya Savaşı’nın ifadesi anlamına gelir.