Gündem İstismar davalarında zorunlu avukatlara temyiz hakkı yok

İstismar davalarında zorunlu avukatlara temyiz hakkı yok

29.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay, çocuklara cinsel istismar davalarında mağdurlara barolar tarafından atanan zorunlu Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) avukatlarının kararları temyiz hakkı olmadığına hükmetti. Karar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YGCK) tarafından verildiği için ceza dairelerini ve yerel mahkemeleri de bağlayıcı olacak.

İstismar davalarında zorunlu avukatlara temyiz hakkı yok

Manisa Alaşehir’de 2008’de 11 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla bir kişi hakkında dava açıldı. Baro tarafından tayin edilen avukat, sanıktan şikayetçi oldu. Çocuğun anne-babasının resmi nikahlı olmaması nedeniyle babası duruşmalara katılmadı. Velayet hakkına sahip annesi ise sanıktan şikayetçi olmadığını söyledi. Alaşehir 1. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın beraatine hükmetti.

Haberin Devamı

‘Sen başvuramazsın’

Çocuğun, baro tarafından atanan avukatı ise beraat kararını temyize götürdü. Yargıtay 14. Ceza Dairesi, mağdurenin annesinin sanıktan şikayetçi olmadığını beyan etmesi nedeniyle avukatın temyiz istemini reddetti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dairenin kararına itiraz etti. 14. Ceza Dairesi, başsavcılığın itirazını da reddetti. Daire, mağdureye yaşı nedeniyle atanan zorunlu avukat ile anne arasında uyuşmazlık bulunması halinde velinin beyanına üstünlük tanınması gerektiğine hükmetti.

Zorunlu avukatın temyiz hakkını ortadan kaldıran kurul, mağdurun annesi ile istismara uğrayan çocuğunun menfaatinin çatışması durumunda da, Medeni Kanun uyarınca küçüğe kayyum atanmasına ve kararı kayyumun vermesine hükmetti.