Dünya İtalya’da da kriz çözüldü

İtalya’da da kriz çözüldü

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İtalya’da da kriz çözüldü

İtalya’da 4 Mart’taki genel seçimlerin ardından yaklaşık 3 aydır süren siyasi kriz, önceki gece çözüldü. İtalya’da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın tekrar hükümeti kurma görevi verdiği aşırı sağcı Lig partisi ile sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) ortak başbakan adayı hukuk profesörü Giuseppe Conte, yeni kabineyi açıkladı. Cumhurbaşkanı Mattarella ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Conte, “Programda yer alan hedeflere ulaşmak için çok sıkı çalışacak, tüm İtalyanların hayat kalitesini artırmak için kararlılıkla çaba göstereceğiz” dedi. Hükümetin kurulmasında kriz yaratan ihtilaflı ekonomi bakanı adayı Paolo Savona, bir başka bakanlığa kaydırılarak uzlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

AB ile gerginlik

Conte’nin başbakanlığı üstleneceği yeni kabinede 5 Yıldız lideri Luigi Di Maio Ekonomik Kalkınma ve Çalışma Bakanı, Lig lideri Matteo Salvini de İçişleri Bakanı olarak görev yapacak. Siyasi krize neden olan Paolo Savona ise nihai kabine listesinde Avrupa ile İlişkiler Bakanlığı’na getirildi. Ekonomi Bakanlığı görevi ise Savona’nın yerine daha ılımlı bulunan ekonomi profesörü Giovanni Tria’ya verildi. Tria da AB’nin mali kurallarını eleştirse de Euro’dan ayrılmayı savunmuyor. Kriz şimdilik aşılırken kendilerine “Değişim Hükümeti” adını veren 5 Yıldız-Lig koalisyonunun programında, AB’nin mali kurallarıyla çatışan vaatler bulunuyor.

İtalya’daki gelişmeleri endişeyle izleyen Avrupa Komisyonu, hükümetin kurulmasının ardından açıklama yaptı. Açıklamada, yeni İtalyan hükümetinin “AB’deki ortaklarıyla uyumlu ve yapıcı biçimde çalışacağına güven duyulduğu” belirtildi. İtalya ile Avrupa Birliği arasında son dönemde büyük bir gerginlik yaşanıyordu. Özellikle AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in “İtalyanların daha fazla çalışmaları gerektiği” yönündeki açıklamasından sonra ipler iyice gerilmiş, yeni Başbakan Yardımcısı ve Lig Partisi lideri Salvini, Juncker’i ırkçılıkla suçlamıştı. Yeni hükümetin şimdi AB’ye karşı nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

KRİZİN HARİTASI

Ülkede 4 Mart’ta yapılan genel seçimde, hiçbir parti veya ittifak tek başına iktidar olmaya yetecek oy alamamıştı. Seçimin ardından siyasi partilerin birbirlerini veto etmesi nedeniyle, 67 gün boyunca hükümet müzakereleri başlayamamış, daha sonra poülist 5 Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Lig anlşamaya varmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Mattarella’nın, ekonomi bakanı olması planlanan Savona’yı veto etmesiyle ülkede siyasi kriz patlak vermiş, erken seçim ihtimali artmıştı.

M5S ve Lig, Savona’nın veto yemesi üzerine, Euro’dan ayrılmak gibi bir düşünceleri olmadığının altını çizmişti. Mattarella, çöken siyasi hükümet müzakerelerinin ardından teknokrat hükümet kurması için eski IMF çalışanı Carlo Cottarelli’yi görevlendirmişti. Bu duruma büyük tepki gösteren M5S, Mattarella’nın “siyasi hükümetin kurulması sürecine kesin müdahalesi gerekçesiyle suçlanması ve azledilmesini” savunmuş, daha sonra Lig’den destek göremeyince vazgeçmişti. Önceki gece iki partinin hükümeti kurma ihtimali belirince Cottarelli görevi iade etti ve yeni hükümetin kuruluşunun önü açıldı.