Ekonomi İtalyanlar Türkiye’ye yatırım kararı aldı

İtalyanlar Türkiye’ye yatırım kararı aldı

09.06.2010 - 01:12 | Son Güncellenme:

İtalya’nın Milano kentinde bu yıl altıncı kez düzenlenen gayrimenkul fuarı EIRE’de Avrupa gayrimenkul sektörünün rekabetin olmadığı ‘mavi okyanus’ ortamından köpekbalıklarının savaştığı ve rekabetin en yoğun olduğu alanları temsil eden ‘kırmızı okyanus’a dönüştüğü vurgulanırken, bu ortamda Türkiye, yatırım yapılacak ülkeler arasında gösterildi

İtalyanlar Türkiye’ye yatırım kararı aldı

8-10 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen fuara katılan Türk şirketler, Avrupa’nın önde gelen yatırımcılarının ilgi odağı oldu. Urban Land Institute (ULI) Türkiye çatısı altında ortak açılan Türkiye standında Emlak Konut, Varyap, Sur Yapı, Soyak, Avrupa Konutları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama Birimi bir araya geldi. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, fuarın Türkiye açısından çok hareketli olduğunu belirterek, “2009’da krizin etkisiyle dört - beş şirket görüşmek istemişti. Şimdi benim bizzat görüşeceklerimin sayısı ikiye katlandı” dedi. Sur, başta Beni Stabili olmak üzere, Pirelli RE, Urbam SPA, Generali, Kohn Group adlı İtalyan şirketlerin ve Mısırlı Orascom’un yetkilileri ile Türkiye’ye yatırım ve ortaklık kurma planları hakkında randevulaştıklarını kaydetti.
Bu arada EIRE organizatörü ve GEFI Holding ve Urban SPA Başkanı Antonio Intiglietta, Expo 2015 için Milano’da 16 milyar euro’luk yatırım yapılacağını belirterek, Türk şirketlerin de buradan pay almasını beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Akdeniz’de yatırımın rengi
Akdeniz’deki gayrimenkul havasını Vali Allemanno ve Yatırımlar Sorumlusu Ermolli anlattı:

‘KRİZ GERİDE KALDI’
İtalyan Ticaret Odası Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu Bruno Ermolli, 2010 yılının ilk beş ayında Akdeniz ülkelerinde toplam 7 milyar euro’luk emlak yatırımı yapıldığını açıklayarak, küresel krizin artık geride kaldığını ve bu rakamın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 artışa işaret ettiğini vurguladı.

‘ROMA PARİS’İ ÖRNEK ALSIN’
Roma Valisi Gianni Allemanno, Akdeniz’in en genç nüfusa sahip bölgelerden birine sahip olduğunu belirterek, bu nüfusu çekecek yatırımların yapılmasını önerdi. Roma’nın şehirsel gelişim açısından kötü bir örnek olduğunu savunan Gianni Allemanno, “Yüksek binaların tabu olduğu bir şehir” dedi.
Roma’nın Paris modelini örnek alması gerektiğini kaydeden Allemanno, “Eyfel yetmediğinde Paris, Avrupa’nın genç nüfusunu Eurodisney yatırımıyla şehre çekti. Roma’nın da bu tür yatırımlara ihtiyacı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ AJANDASINA ALAN ÜÇ ŞİRKET
Beni Stabili’nin konut iştahı

Haluk Sur, Türkiye’de konut yatırımı yapmak isteyen büyük yatırımcılardan biri olarak 18 milyar euro’luk portföye sahip olan Beni Stabili’yi gösterdi.
Sur, Beni stabili’nin Türkiye’de konut yatırımı yapmak için son derece iştahlı olduğunu söyledi.

Turizm ve otelciliği gündemine aldı
Türkiye’ye turizm ve otelcilik alanında yatırım düşünen şirketlerden biri de Kohn Group. Haluk Sur’un açıklamalarına göre, Yahudi sermayeli olduğu bilinen İtalyan merkezli şirket, son zamanlardaki İsrail - Türkiye gerilimine rağmen yatırım planlarını askıya almadı.

100 bin konut düşünüyor
Mısırlı Orascom Development de yatırım planı yapanlar arasında.. Orascom Development Pazarlama Müdürü Mohammed Ashur, TOKİ ile ortaklık kurmak için görüştüklerini belirtirken, Türkiye’de düşük gelir grubu için en az 100 binin üzerinde konut planlıadıklarını açıkladı.