Gündem İtfaiye yetersiz yollar düzelmedi

İtfaiye yetersiz yollar düzelmedi

17.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kız yurdu faciasının ardından eksikliklerin giderilmemesi aileleri isyan ettirdi. Aileler sorumluların cezalandırılmasını isterken, köylere ulaşım ve itfaiyeyle ilgili sorunlar da devam ediyor

İtfaiye yetersiz yollar düzelmedi

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği kız yurdu yangını faciasının üzerinden iki ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen, faciaya yol açan eksikliklerin giderilmesi konusunda fazla bir ilerleme olmaması, ilçede yaşayanları kaygılandırıyor. Facianın 80’inci gününde çocuklarına mezar olan yurt binası enkazına karanfiller bırakan aileler, ısrarla önceki denetimlerde binaya olumlu rapor verenler ile yangın merdiveni kapı kolunu çıkaranların bulunup bir an önce cezalandırılmasını isterken, köylere ulaşım ve itfaiyenin eksikleri ile ilgili sorunlar da devam ediyor. TBMM’de kurulan yangınla ilgili araştırma komisyonu da henüz ilçeye gelmedi. Yangından yaralı kurtulan 22 öğrenciden 3’nün tedavisi halen Kozan Devlet Hastanesi’nde devam ediyor.

‘Yazık değil mi?’

Sosyal Haklar Derneği’nin (SHD) bir araya getirdiği çocukları ölen acılı aileler, facianın meydana geldiği yurt binası önüne karanfil bıraktı. Onlardan biri de Yetim ailesi. Kızlarından Sümeyye yangında ölen, diğer kızı Fadime ise yaralı kurtulan Ahmet Yetim, sorumluların bulunup en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Yetim, “Ben buraya 2 çocuk verdim. Biri öldü, diğeri yaralı olarak kurtuldu. Yazık değil mi bize?” diye isyan etti.

Yaşamını yitiren öğrencilerden Nurgül Pertlek’in annesi Şerife Pertlek ise, “Bize, ‘Bu yurda götürün’ dediler. ‘O yurt güvenli’ dediler. Biz de Milli Eğitim’e gittik. ‘Paranız varsa ev tutun okutun çocuklarınızı’ dediler. Biz de, ‘paramız yok’ deyince çocuklarımızı buraya teslim etmek zorunda kaldık. Eve vardık, çocuk aradı. ‘Dövüyorlar ana bizi’ dedi. Burada bulaşık yıkatırlarmış, döverlermiş meğerse. Eve geldiğinde göndermeyecektim. Babası, ‘gönder arkadaşlarıyla’ deyince gönderdim. Bir daha da görmedim” dedi.

İtfaiye yetersiz yollar düzelmedi


‘Bir şey olmaz’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, daha önce yaptığı açıklamada Adana’da yaklaşık 100 benzer yurt olduğunu, bunun 80’ninin ‘Süleymancı’ cemaate ait olduğunu söylemişti. Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik’e göre bölgedeki yurtların yöneticileri kısmen ‘bir şey olmaz’ aymazlığından çıkıp daha dikkatli olmaya başladı, ancak yangını söndürmede yetersiz kaldığı ileri sürülen itfaiye henüz yeterli donanıma kavuşmadı. Çocukların yurtlarda kalması zorunluluğu yaratan köy yollarının olumsuzluğunda ise henüz bir iyileşme olmadı. 6 öğrencinin toprağa verildiği ilçe merkezine 40 kilometre uzaktaki Köprücük Mahallesi’nin 75 gündür kesik olan elektriği 3 gün önce verilebildi.