Gündem İtirafçı eski savcının cezası 2 yıla düşürüldü

İtirafçı eski savcının cezası 2 yıla düşürüldü

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “yargı yapılanması” kapsamında tutuksuz yargılanan eski savcı Turhan Turunç’a 2 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

İtirafçı eski savcının cezası 2 yıla düşürüldü

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanık Turunç’un “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, sanığın itiraf kapsamında verdiği ifadelerin dikkate alınarak, sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını talep etti.
Mütalaaya karşı beyanları sorulan sanık Turunç, bu yapı içerisinde “cemaat”’ saikiyle bulunduğunu ancak 15 Temmuz darbe girişimi olduktan sonra bu yapının bir terör örgütü olduğunu anlayınca tüm bağlarını kopardığını anlatarak, tüm ilişkilerini kestiğini, ailesine de bu konuda telkinlerde bulunduğunu söyledi.
Son sözü: Pişmanım
Turunç, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak samimi beyanlarda bulunduğunu, örgütün yapısını ve Bylock programını indirdiğini daha önceki ifadelerinde de anlattığını söyledi. Beraatini isteyen Turunç, ancak mahkeme aksi kanaatte ise etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmayı talep etti. Dosyayı karara bağlayacağını açıklayan mahkeme heyeti, sanıktan son sözünü sordu. Sanık Turunç, “Bu yapı ile yan yana geldiğim için çok pişmanım” dedi.
Karar oy çokluğuyla
Mahkeme heyeti, sanık Turunç’un “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Suç Terörle Mücadele Kanun kapsamında olduğu için cezayı 10 yıl 6 aya çıkaran heyet, TCK 221/4 maddesi gereğince sanığın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak verdiği beyanlar ile duruşmadaki hal ve tavırlarını dikkate alarak, verilen cezayı 2 yıl 2 aya indirilmesine oy çokluğuyla karar verdi.
Üye hâkimden şerh Karara şerh düşen üye
hakimin, sanık hakkında TCK 221/3 maddesinde yer alan “Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz” hükmünün uygulanması görüşünde olduğunu, bu nedenle çoğunluğun görüşüne katılmadığı tutanağa geçirildi.