Siyaset İttifak partilerinin adı pusulada yazsın

İttifak partilerinin adı pusulada yazsın

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, Manisa gezisi dönüşü bazı gazetecilerle sohbetinde önemli açıklamalarda bulundu.

İttifak partilerinin adı pusulada yazsın

Bahçeli özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

- ORTAK BİLDİRİYE BAKMAK LAZIM: (Türkiye-Rusya-İran zirvesi) Önemli olan oradaki ortak bildiridir. Onu görmek lazım. Yapmış oldukları açıklamalar ise toplantılarda Suriye üzerindeki politikalardan neleri kabullenebilecekleri, nelere karşı tarafsız kalabileceklerini yorumlayan birkaç cümledir. PYD konusunda yapılan açıklamalarda, bazı küçük cümlelerle farklılık gözüküyormuş gibi. Onda da en açık tutumu Sayın Cumhurbaşkanı ortaya koydu. (“Makul müttefik mekanizmaları ifadesi ile kastınız nedir?) Aklı başında olsun müttefiklerin diyorum.

- SARRAF DEĞERLENDİRMESİ: Eğer Türkiye’de 17/25 kapsamında bir suç işlenmiş veya işlenilmiş suça iştirak edilmiş ise bu ülkemizi ilgilendiren bir konudur. ABD’nin kendi hükümranlık alanında işlenmemiş bir suç için dava açma gibi bir yetkiyi kendisinde nasıl görüyor, bunu iyi değerlendirmek lazımdır. Eğer bu gibi konularla ilgili elinde verisi, bilgisi varsa, kişiyi orada tutuklu bulundurmak yerine eldeki bilgilerle beraber onu Türkiye’ye iade etmesi lazım. Ama tartışmalardan biri nedir? Bu oraya nasıl gitti? Henüz bildiğimiz bir şey yok. Böyle bir konuda, kendi toprakları, hükümranlık alanında birtakım faaliyetlerden dolayı suç işlemişse, oradan buradan kendisiyle ilgili 80’in üzerinde dosyanın gönderilmiş olduğu Fetullah Gülen’i niye iade etmiyor? Burada da çelişki var.

Haberin Devamı

- ALEVİLERİN KAPILARINA İŞARET: Bu tür davranışlar zaman zaman yapılıyor. Bunu tahrik edici davranışlar olarak kabul etmek lazım. Bunların hepsi provokatördür. Başta işaret konan hangi kapı ise o kapı bu memleketin öz evladıdır. Başkasına koymayıp, orayı işaret ediyorsa, o daha anlamlı bir şahsiyet demektir.

Yasal düzenleme yapılabilir

- İTTİFAK FORMÜLÜ: (2019’da bir partiler arasında bir seçim ittifakı olursa, nasıl olmalıdır? Aynı listeyle mi gidilmeli yoksa iki partinin yer aldığı bir yasal değişiklik mi yapılmalı?) 1991’de, Islahatçı Demokrasi Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Refah Partisi bir ittifak yapmışlardır. Bu ittifak yasal değildir ama yasal olabilmesi için iki parti fedakârlık yapıp, ‘bu sefer RP’dir’ sloganı içinde kendi milletvekili adaylarını da oradan göstermek suretiyle, bir seçim yarışması içine girmişlerdir. Bu tartışmalardan bahsettiklerimizin bir tanesi geçmişte uygulanmıştır. Hal böyle olunca, eğer bu konu Türkiye’de tartışılıyor ise, ittifak yapılmasını öngören yaklaşımlar çoğunluk kazanıyorsa, o zaman bunu yasal zemine oturtmakta yarar var. Yasal zemin nasıl olmalıdır? Siyasi partiler girmeli, birden fazla parti bir araya gelerek, bir ittifak düşüncesine sahipler ise o partilerin tüzel kişilikleri ve partilere verilen oylar ittifak içinde bölünmek üzere bir ittifak çatısı ismi üzerinde buluşmakla halledilebilir. Yani şu A partisi, bu B partisi. C ittifak partisi. Altına da, onun yanında F ve E partileri.

Haberin Devamı

‘Hakkâri ve Şırnak il olarak kalmalı’

“Hakkâri ve Şırnak ildir. İl olma vasıflarını devam ettirmeliler. Ama diyeceksiniz ki ilçelerin de il olmasını istiyorsanız, onları da il yapabilirsiniz mani bir durum yok. Meclis’te çoğunluk var ama Hakkâri’yi küçülterek, bir başkasını il yapmanın manası yok. İhtiyaç nereden kaynaklanıyor? Hakkâri’yi küçültüp, diğerini il yapmak, Hakkâri’yi de oraya bağlamak, bir nakliyat arabasına valilik makamını koyup, Hakkâri’den oraya götürmek anlamını taşır. Bu doğru bir şey değil.”