Gündem İTÜ’nün su altı robotu ABD’de yarışacak

İTÜ’nün su altı robotu ABD’de yarışacak

18.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İTÜ’nün su altı robotu ABD’de yarışacak

İTÜ’de 12 mühendislik branşında eğitim gören 20 öğrencinin ortaklaşa geliştirdiği su altı robotu BeeRov, önümüzdeki ay ABD’de 21 ülkenin teknolojisisine karşı yarışacak.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Kasım 2016’da kurulan İTÜ ROV Takımı, tasarlayıp ürettiği uzaktan kontrollü su altı araçları (Remotely Opereated Underwater Vehicle) ile uluslararası bir başarı daha yakalamak üzere ABD’ye gidiyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen ve 7 üniversitenin Türkiye’yi temsil etmek için yarıştığı seçmelerde birinci olan İTÜ ROV Takımı, önümüzdeki ay ABD’nin Washington kentindeki yarışmaya gidecek.

Uçak enkazları için

21 ülkeden gelecek 100’den fazla teknoloji okulunun yarışacağı MATE 2018 (Deniz İleri Teknoloji Eğitimi) yarışmasında ülkemizi temsil edecek İTÜ ROV Takımı okyanusların derinliklerini keşif için yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kolları olan BeeRov adlı bir sualtı robotu geliştirdi. 21-23 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek MATE ROV Yarışması‘nda İTÜ ROV Takımı, becerilerini 4 metre havuzda sergileyecek. Derindeki uçak enkazının yerini tespit edecek robot sonra suyun altındaki deprem hattı üzerine bir ölçüm istasyonu kurulmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

‘Yerli ve milli’

Birde sualtındaki enerji üretim santrali kurulumu için yapabileceklerini sergileyecek robotun elde ettiği görüntü ve veriler, İTÜ’lü gençler tarafından çeşitli matematiksel hesaplamalar ile bilgiye dönüştürülecek.

Takım kaptanı ve İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Burak Çoban, ikinci kez Türkiye’yi temsil edeceklerini belirterek, “Ülkemizde yerli ve milli bir su altı aracı geliştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Hedefleri ilk üçe girmek

İTÜ ROV Takımı’nda, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Bilişim, Uçak ve Uzay Bilimleri, Mimarlık, Maden, İşletme ve Makine Fakülteleri’nden 16 öğrenci bulunuyor. Liderliğini ve akademik danışmalığını Yrd. Doç. Dr. Bilge Tutak’ın üstlendiği İTÜ ROV Takımı, iki yıl önce Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine bağlı olarak kuruldu. İTÜ Robotik Kulübü bünyesinde çalışan ROV Takımı, Türkiye birincisi olarak 2017 yılında ABD Kaliforniya’da ki aynı yarışmada ülkemizi temsil etmişti. Yarışmanın finallerine kalan takım bu yıl ilk üçe girmeyi hedefliyorlar.