Yaşam İyi bir kariyer için yaz tatilini en etkin geçirmenin 5 yolu

İyi bir kariyer için yaz tatilini en etkin geçirmenin 5 yolu

03.07.2015 - 12:44 | Son Güncellenme:

“Yaz geçer, önemli olan nasıl geçtiği” diyen DB Positive Yaratıcı Çözümler ve Proje Yönetimi Genel Müdürü Derya Babuç, iyi bir kariyer için yaz tatilini en etken geçirmenin 5 yolunu sıraladı.

İyi bir kariyer için yaz tatilini en etkin geçirmenin 5 yolu

İyi bir kariyere başlamak isteyen üniversite öğrencileri, mevcut işlerinde daha iyi bir kariyere yükselmeyi arzulayanlar veya işinden memnun olmayıp farklı alternatiflere yönelme çabasındakiler sözümüz sizlere… Bu isteklerinizi gerçekleştirme yolunda yaz tatiliniz çok iyi bir fırsat olabilir.

Haberin Devamı

“Yaz geçer, önemli olan nasıl geçtiği” diyen DB Positive Yaratıcı Çözümler ve Proje Yönetimi Genel Müdürü Derya Babuç, iyi bir kariyer için yaz tatilini en etken geçirmenin 5 yolunu sıraladı.

“Yaz geçer”

“Şimdi daha dur bakalım yaz yeni geldi dediğinizi duyar gibiyim. Doğru” diyen DB Pozitive Yaratıcı Çözümler ve Proje Yönetimi Genel Müdürü Derya Babuç, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ama bildiğiniz gibi zaman izafi. Takvime göre Temmuz ayındayız. Göz açıp kapayana kadar Eylül dönemine gelmiş olacağız. Ve o dönem geldiğinde hedefimizi gerçekleştirmiş olmak önemli.”

Şimdi o hedefe odaklanma zamanının olduğunu, kendimize “Neye ihtiyacım var?” sorusunu sormamız gerektiğini vurgulayan Babuç, “Yaz dönemi pek çok profesyonel için dinlenme, yenilenme, ruh, beden ve zihin sağlığı için yatırım yapma zamanı.

Diğer yandan değişimden geçen kişiler ise; oldu bittiye getirmeden, analiz yaparak ve artı eksisini değerlendirerek karar verme sürecinde. Özellikle de kariyeri ile ilgili planları olanlar yaz dönemini iyi değerlendirmeli.” diyor ve “Pekiyi nasıl?” sorusunun cevabını 5 maddede veriyor:

Haberin Devamı

1-Her Şey Sizinle Başlar

Çok sevdiğim bir kitabın da başlığı olan bu cümle aslında her şeyi özetliyor. Harekete geçmeden önce kendinize zaman ayırın. Vücudunuzu dinleyin, dinlenin.

Pek çok iş profesyoneli tatile çıktığında aynı cümleyi kuruyor “ne kadar yorulduğumun farkına varmamışım, kafamı kaldıramıyorum”. Eğer siz de zor bir dönemden geçtiyseniz içinizdeki, ruhunuzdaki ve zihninizdeki kaosa son vererek ilerlemek sağlıklı düşünme ve doğru karar vermenin ilk adımı.

Bu yüzden öncelikle tatil yapmak, kendinizi şımartmak, sağlığınız ile ilgilenmek ilk önceliğiniz olmalı.

2-Yaşamanızı Planlayın

Yeni bir iş mi arıyorsunuz?
İş hayatına yeni mi giriyorsunuz?
Kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz?
Sahip olduğunuz yetenek ve yetkinlikler kadar istekliliğiniz ve aksiyon alma gücünüz önemli. Ancak belki de en önemli unsur “hazır olmak” ve “doğru zamanda harekete geçmek”.

Bu da iyi bir hazırlık süreci ile mümkün. İş aramanın hazırlık süreci nasıl olur demeyin, olur. Yaşamın her alanında geçerli bir sözdür “hazırlığı başaramazsan, başarısızlığa hazırlan”.

Bu noktada belki de şu soruları kendimize sormakta fayda var;

Haberin Devamı

-Gerçekten ne istediğimi biliyor muyum?

-Bu istekleri gerçekleştirmek için yeterli donanıma sahip miyim?

-Elimde olan kaynaklar ve/veya oluşturmam gereken kaynaklar neler?

-Süreçte artı eksi beni neler bekliyor ve olası zor durumlar için hazırlıklı mıyım?

Kendinize karşı dürüst olarak verdiğiniz cevaplar yol haritanızı belirlemenize yardımcı olacak, planlarınızı doğru yapmanızı sağlayacaktır.

3-Kendinize Yatırım Yapın

Yaz dönemi bunun için belki de en uygun dönem. Özellikle “neye ihtiyacım var” sorunun cevabı kişisel gelişim alanına denk düşüyorsa, algımızın farklı şeyler ile bölünmediği ya da daha az bölündüğü tatil döneminde kendimize yatırım yapabilir, kendimizi yeni döneme hazırlayabiliriz.

Yaz dönemi eğitim açısından da bir fırsat dönemi. DB Positive olarak bu dönemde biz de özel ürünler sunuyoruz. Örneğin eğer üniversiteden yeni mezun bir genç iseniz DB Kariyer Okulu programımıza katılabilir ve “İş Hayatına Hazırlık” çalışması ile sürece kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Bununla beraber genel katılıma açık programları araştırarak özellikle kişisel gelişiminize katkıda bulunan Özgüven, Özsaygı, Motivasyon, Stres Yönetimi vb gibi çalışmalar ile hedeflediğiniz yolda yürürken kararlı ve güvenli duruş için gelişim sağlayabilirsiniz.

Bir diğer önerimiz ise; bugün elimizden hiç düşmeyen telefon ve tablet bilgisayarları bir kenara bırakıp, kitaplara yönelebiliriz. Kişisel gelişim kitapları da dahil olmak üzere pek çok kitap sizleri bekliyor. Bununla beraber otobiyografiler de tercih edilmesi gereken kitapların başında geliyor. Bazen en iyi öğretileri ya da farklı bir bakış açısı ile ipuçlarını yaşanmış hikayelerden elde etmek mümkün.

Haberin Devamı

4-Yeni Fikirler Geliştirin

Yaratıcılığımızın arttığı dönemlerin başında gelir yaz dönemi. Enerjimizi arttırdığımızda, tıkanıklıklarımızı açtığımızda düşüncelerimiz de akmaya ve bize yol göstermeye başlar.

İşte böylesi süreçlerde gerek iş, gerekse özel hayatımızda bize fayda getirecek, hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak fikirleri ve projeleri belirlemek, oluşturmak daha da kolay olacaktır. Bunun için yaşadığınız her anın farkına vararak ilham alarak ilerlemeye odaklanın.

Gördüğünüz bir resim, ziyaret ettiğiniz müze, güneşlenirken okuduğunuz bir kitap, dinlediğiniz bir müzik, yeni keşfettiğiniz bir şehir sizi farklı kılabilir ve belki de hayatınızı değiştirebilir.

Haberin Devamı

5-Takip Edin

İş hayatı ve başarılı bir kariyer süreci yaşamda bizi dinamik olmaya zorluyor. Her şeyin çok hızlı değiştiği ve bu değişimlerden gelişimlerden anında haberdar olunduğu bir süreçte yaz dönemi de olsa aktif olmayı tercih edin.

Çünkü bu durum sizi planlarınızı yaparken, kararlar alırken etkileyebilir, strateji oluştururken kritik unsur haline gelebilir.

Yazarlar