Ekonomi İyi kazandılar!

İyi kazandılar!

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dev Amerikan şirketlerinin CEO’ları geçen yıl iyi kazandı. En fazla geliri 103.2 milyon dolarla Broadcom CEO’su elde etti. Sıradan çalışanlarla CEO’ların kazancı arasında ise uçurum var.

İyi kazandılar

ABD’deki en büyük şirketlerin CEO’ları geçen yıl servetine servet kattı. 2017’de Amerikan borsalarında işlem gören 500 dev şirketin başındaki CEO’ların kazançları belli oldu.

Haberin Devamı

Buna göre geçen yıl en fazla para kazanan CEO 103.2 milyon dolarla teknoloji şirketi Broadcom’u yöneten Hock Tan. Amerikan haber ajansı AP’nin, analiz şirketi Equilar’a yaptırdığı araştırmada, S&P 500 şirketlerinin 339 tepe yöneticisinin kazançları mercek altına alındı. En az 2 yıldır görev yapan yöneticilerin maaşlarının yanı sıra prim ve hisse gelirleri de dikkate alındı. CEO’ların kazancı geçen yıla göre ortalama yüzde 8.5 arttı.

‘Ortanca’ kazanç ne?

339 CEO’nun en yüksek kazançtan en düşük kazanca göre sıralanmasında en ortadaki ‘ortanca’ (medyan) kazanç ise 11.7 milyon dolar oldu.

Bu yıl firmalar Amerikan yönetiminin kararı gereği ilk kez çalışanlar arasında ‘ortanca’ yıllık geliri de açıkladı. Buna göre ‘ortanca’ CEO kazancı ile ‘ortanca’ çalışan kazancı arasında 164 kat fark var.

Haberin Devamı

Ancak AP, bazı çok uluslu şirketlerin yabancı çalışanlarının kazançlarını ortanca gelir hesabına katmadığından bu uçurumun çok daha büyük olabileceğini yazdı.

İyi kazandılar

Facebook’ta ‘orta seviye’ kazanç tam 240 bin dolar

Fast - food sektöründeki Yum Brands’in CEO’su Greg Creed’in yıllık 12.3 milyon dolarlık kazancı, şirketin ‘ortanca’ (medyan) çalışan kazancının 1358 katı olarak belirlendi. AP’nin haberine göre bu ortanca kazanç bir Taco Bell restoranındaki part - time çalışanının aldığı 9.111 dolara tekabül ediyor.

Öte yandan ortanca kazancın 77.127 dolar gibi yüksek bir rakam olduğu kiralama şirketi United Rentals’ta bile CEO Michael Kneeland’in kazandığı 12.8 milyon dolara erişmek için bir çalışanın yaklaşık 166 yıl beklemesi gerekiyor.

S&P 500 firmaları arasında ortanca kazanç yıllık 70.244 dolar. ABD genelinde ise bu rakam yıllık 47.792 dolar. Haberde ilaç, teknoloji ve enerji sektörü firmalarında kazançların daha iyi, perakende ve fast - food sektörlerinde ise daha düşük olduğu belirtiliyor. Örneğin geçen yıl Facebook’ta ortanca yıllık kazanç 240.430 dolar oldu.

2017 yılında 103.2 milyon dolar kazanan Broadcom CEO’sunun ardından en çok kazanan ikinci CEO 68.4 milyon dolarla medya şirketi CBS’in başındaki Leslie Moonves oldu. Havacılık şirketi TransDigm CEO’su Nicholas Howley 61 milyon dolarla üçüncü, medya şirketi Time Warner’ın CEO’su Jeffrey Bewkes 49 milyon dolarla dördüncü, internet şirketi TripAdvisor’ın CEO’su Stephen Kaufer ise 43.2 milyon dolarla beşinci sırada yer aldı.