Gündem İyi niyet elçisi otizmli çocukları unutmadı

İyi niyet elçisi otizmli çocukları unutmadı

21.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü piyanist Gülsin  Onay, bu akşam Caddebostan Kültür Merkezi’nde otizmli çocuklar yararına gerçekleşecek bir konserde sahne alıyor.

İyi niyet elçisi otizmli çocukları unutmadı

2003 yılında UNICEF Türkiye “İyi Niyet Elçisi” seçilen, Türkiye’de ve dünyada pek çok yardım projesinde yer alan dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay, otizmli çocuklara yardım için sahne alıyor. Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği ile Çekmeköy, Eminönü, Maçka Rotary Kulüpleri’nin öncülüğünde Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek konserin geliri otizmli çocukların eğitimi için bağışlanacak. Yardım konserinde Onay’ın yanı sıra, otizmli piyano öğrencileri Beril Zorlu ile Koral Erdeniz de yeteneklerini sergileyecekler.

Haberin Devamı

Türkiye’deki 0-18 yaş arası yaklaşık 352 bin otizmli çocuğun en büyük sıkıntısı eğitim alanında yaşadıkları sorunlar... Otizmli çocukların ancak 26 bini eğitim alırken, binlercesi ya evlerinden çıkmıyor, ya da çıkartılmıyor. Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği ile Çekmeköy, Eminönü ve Maçka Rotary Kulüpleri, otizmli çocukların eğitim sorununa çare olmak için, geliri otizmli çocukların eğitimine bağışlanacak bir konser organizasyonuna imza atıyor.

40 saat eğitim

Bugün, Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek konserde, 2003 yılında UNICEF Türkiye “İyi Niyet Elçisi” seçilen, Türkiye’de ve dünyada pek çok yardım projesinde yer alan ünlü piyanist Gülsin Onay sahne alacak. Konser hakkında bilgi veren Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Arzu Gökçe, hedeflerinin burslu öğrenci sayısını arttırmak olduğunu belirterek “Her otizmli çocuğun haftada 40 saat eğitime ihtiyacı var. Gülsin Onay ve Rotary’nin de desteği ile oluşturacağımız bu fon sayesinde daha fazla otizmli çocuğumuzu topluma kazandıracağız” diyor. Otizmli çocukların eğitimlerinde, özel eğitim sistemi ve bu alanda yetişmiş özel eğitmenlerin gerekli olduğunu vurgulayan Gökçe, “Toplumda otizm ile ilgili farkındalığı arttırarak bu çocukların ne kadar özel bireyler olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Desteklerini esirgemeyen öncelikle Gülsin Onay ve ekibine, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’ne ve Rotary Kulüplerine çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın eğitimleri için çalışmalarımız devam edecek. Türkiye otizmli çocuklara duyarsız kalmasın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bugün saat 20.00’de başlayacak Gülsin Onay Piyano Resitali’nde otizmli piyano öğrencileri Beril Zorlu ve Koral Erdeniz de dinletileri ile yeteneklerini sergileyecek. Ayrıca otizmli genç ressam Furkan Akot’un resim sergisi de saat 18.00’de açılacak. Sergi bir hafta boyunca CKM’de gezilebilir.

Aileler etkileniyor

Günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olan otizm, hem bireylerin hem de ailelerin hayatını derinden etkiliyor. Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine otizm tanısı konuluyordu. 2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde otizm görülürken, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde otizm görülmeye başladı. 2014 yılında verilen son bilgiye göre, her 68 çocuktan 1’inde otizm görülüyor. Dünya genelinde ise her 20 dakikada bir çocuk otizm tanısı alıyor. Nüfusa projeksiyon yapıldığında Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile bulunduğu tahmin ediliyor.

Yazarlar