Siyaset İYİ Parti olağanüstü kongreye gidecek! Akşener: Aday olmayacağım

İYİ Parti olağanüstü kongreye gidecek! Akşener: Aday olmayacağım

23.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Afyonkarahisar’daki kampında yapılan ağır eleştiriler üzerine olağanüstü kongre kararı aldı ve aday olmayacağını açıkladı. Ancak delegeler Akşener’i tek aday olarak göstermek için harekete geçti

İYİ Parti olağanüstü kongreye gidecek Akşener: Aday olmayacağım

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Afyonkarahisar’da yapılan çalıştayda partililerden gelen ağır eleştiriler ve “seçim sonuçları nedeniyle parti içi memnuniyetsizlik” üzerine seçimli olağanüstü kongre kararı aldı. Gerilimin giderek arttığı sırada Akşener, salona seslenerek “Kurultaysa, kurultay. Gidiyorum” dedi. Akşener’in sözünü tamamlamasına için vermeyen bazı partililer, Akşener’in elindeki mikrofonu alarak “İstifa ediyorum” açıklamasının duyulmasını engellemeye çalıştı. Akşener, salonu terk edince, tartışma büyüdü. Salonda arbede yaşandığı öne sürüldü. Akşener, salona geri geldiğinde “olağanüstü kongre” kararını açıkladı. “Seçimde ortaya çıkan sonuçla ilgili sorumluluk bende, sorumluluğu üzerime alıyorum” diyerek, tüzükteki hakkını kullandığını açıkladı. Akşener’in kararı üzerine genel başkan yardımcıları başta Koray Aydın ve
Ümit Özdağ olmak üzere, parti yetkilileri “Arkasındayız” mesajı verdi. Ancak Akşener, “Kurultayda aday olmayacağım, aday olacak arkadaşlarıma başarılar diliyorum” dedi. İYİ Parti’li delegelerin, Akşener’i aday göstermek için harekete geçtiği belirtildi.

Haberin Devamı

'PARTİ DEĞİŞSİN'

İYİ Parti Kurucular Kurulu, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri, milletvekilleri, genel başkan yardımcıları 300’ü aşkın katılımcı, 24 Haziran seçiminin ardından “yeni siyaset yol haritası” belirlenmesi amacıyla 20-22 Temmuz’da düzenlenen çalıştaya katıldı. Çalışma grupları oluşturuldu. Grupların tespitleri birleştirilerek bir sunum olarak katılımcılara açıklandı. Bu sırada eleştiriler yapılmaya başlandı. Bazı partililer, seçimli olağanüstü kongre yapılmasını, partinin yenilenmesi gerektiğini savundu. Partinin yetkili kurullarında bulunan bazı isimler, hem teşkilatın hem de başkanlık divanının istifasını istedi. Bazı partililer, “güven tazelensin” derken, seçim sonrası İYİ Parti’nin kendisini siyasette konumlandıramadığını savundu. Akşener’in cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranı ile İYİ Parti’nin aldığı oy oranı gündeme getirildi. Eleştirilere karşılık Akşener, “Kongre yapmaktan kaçmam” dedi.

Haberin Devamı

MİKROFONU ALDILAR

Konuşmalar sırasında salonda tansiyon yükseldi. Gerilimin artması üzerine Meral Akşener, salona seslenerek “Kurultaysa, kurultay. Gidiyorum” dedi. Bu sırada bazı partililer, Akşener’den mikrofonu alarak, “İstifa ediyorum” cümlesinin duyulmasını engellemeye çalıştı. Akşener, salonu terk edince gerilim tartışmaya dönüştü.

‘SALDIRIYA UĞRADIM’

Salondaki tartışma sırasında İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Osman Ertürk Özel yaralandı. Ertürk, yaptığı açıklamada, “Partimizin çalıştayı demokratik tartışmalarla, Sayın Genel Başkan’ın başkanlığında devam ederken saldırıya uğradığım doğrudur. Sandalyemde konuşmaları dinlerken arkamdan saldıran ‘kiralık’ şahıs hızla kaçmıştır. Sağlık durumum iyi. Dostlarımız kederlenmesin. Saldırı bir arbede, tartışma neticesinde olmamış, belli ki planlı şekilde kiralık saldırganla gerçekleştirilmiştir” dedi. Özel, acil serviste tedaviye alındı.

'SORUMLULUK BENDE'

Salondaki gerilim sürerken, sosyal medyada “Akşener istifa etti” tweet’leri atıldı. Sosyal medyada, Akşener’in yaşananlara sinirlendiği, baygınlık geçirdiği, salona doktor çağrılığı şeklinde iddialar da yazıldı. Bunun üzerine, bazı İYİ
Parti’liler, sosyal medyadan açıklama yaparak istifayı yalanladı. göre; Akşener, salonu terk ettikten otel dışında bekleyen makam arabasına yöneldi. Onlarca partili arabanın önünü keserek Akşener’in
otelden ayrılmasını engelledi.

Haberin Devamı

İkna edilen Akşener, salona geri döndü. Akşener, geri geldiğinde, parti yetkili organlarına başvurmadan, tüzükteki yetkisine dayanarak “seçimli olağanüstü kongre” kararını açıkladı. 24 Haziran seçimine işaret eden Akşener, “Seçimde ortaya çıkan sonuçla ilgili sorumluluk bende, sorumluluğu üzerime alıyorum” dedi.

KONGRE AĞUSTOSTA

İYİ Parti Tüzüğü’ne göre, seçimli olağanüstü kongrenin 1 ay içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu durumda kongre, ağustos ayı içerisinde yapılacak.

TWİTTER'DAN DUYURDU

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Ahad Andican, “Genel Başkanımız Meral Akşener, parti kadrolarının yenilenmesi ve güven tazelemesi amacıyla başkanlık yetkisini kullanarak seçimli genel kongre kararı aldı” derken, genel başkan yardımcıları “arkandayız” mesajı verdi. Genel Başkan Yardımcıları Ümit Özdağ ve Koray Aydın, Akşener’den başka aday çıkacağını düşünmediklerini belirterek, “Akşener ile yola devam” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Destek mesajlarına karşın Akşener, Twitter’dan “Kurultayda aday olmayacağım, aday olacak arkadaşlarıma başarılar diliyorum” mesajını yayımladı.

ADAYLIK İÇİN DESTEK YAĞDI

Ümit Özdağ, “Sayın Akşener’in görevde kalmasını istiyoruz. Sayın Akşener, İYİ Parti Genel Başkanıdır ve önümüzdeki kongreden genel başkan olarak çıkacaktır. Sayın Akşener’in kongre kararı parti içi demokrasi konusunda diğer partilere örnek olmalıdır.”

Koray Aydın, “Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener her ne kadar aday olmayacağına dair bir tweet atmış olsa da biz kendisinin aday olması noktasında İYİ Parti ailesi olarak sonuna kadar mücadele vereceğiz. Türkiye’nin ve
Türk siyasetinin kendisine ihtiyacı var.”

İYİ Parti olağanüstü kongreye gidecek Akşener: Aday olmayacağım

MİLLETVEKİLLERİNDEN TEK ADAY AÇIKLAMASI

Meral Akşener’in delegeler tarafından genel başkan aday gösterilmesinin gündemde olduğu kaydedildi. İYİ Parti milletvekilleri şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan: Bizler, Meral Akşener’i, tüm teşkilatlarımız ile birlikte olağanüstü kongrede aday göstereceğiz.

- İzmir Milletvekili Aytun Çıray: Kendisi kararını söyledi. Ancak gerekirse delegeler iradesini ortaya koyar ve Sayın Meral
Akşener’i aday gösterir.

- Manisa Milletvekili Tamer Akkal: Tek ve yegane Genel Başkan adayımız Sayın Meral Akşener hanımefendidir. Ne Meral Akşener’siz İYİ Parti, ne de İYİ Partisiz bir Meral Akşener ihtimali yoktur. Bunun aksini iddia eden kendisi dahi olsa gerekirse tüm üst kurul delegeleri olarak oy birliği ile kendisini aday göstereceğimizi buradan beyan ediyorum.

- Balıkesir Milletvekili İsmail Ok: Tüm delegelerimizin imzası ile Sayın Akşener, İYİ Parti’nin tek Genel Başkan adayıdır. Genel Başkanımızın sonuna kadar yanındayız.

- İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik: Tüm delegelerimizin imzası ile Sayın Akşener genel başkanlığa tek aday gösterilecektir. Genel Başkanımızın sonuna kadar yanındayız.

Eryılmaz istifa etti

İYİ Parti GİK Üyesi Fatih Eryılmaz da istifasını Twitter’dan duyurarak, “İYİ Parti’den istifa ediyorum. Gerekli açıklamayı daha sonra yapacağım” dedi. 15 Temmuz gecesi Ankara Emniyeti önüne gelen tanklara karşı ilk direnişi başlatan emniyet amiri olan Mehmet Fatih Eryılmaz, darbecilerin açtığı ateş sonucu ağır yaralanmış ve “gazi” olmuştu.