Gündem İyi tatiller çocuklar

İyi tatiller çocuklar

13.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

17 milyon 559 bin öğrenci dün karnelerini alarak üç ay sürecek yaz tatiline başladı. Yurt genelindeki karne dağıtım törenlerinde renkli manzaralar vardı...

İyi tatiller çocuklar

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında son zil tatil için çaldı. 17 milyon 559 bin öğrenci, karne alarak üç ay sürecek yaz tatiline başladı. Gelecek eğitim öğretim yılının ilk zili ise 14 Eylül Pazartesi çalacak. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıflarındaki öğrenciler uyum programına 7-11 Eylül’de alınacak. Birinci dönemin 22 Ocak’ta sona ermesiyle öğrenciler, 25 Ocak-5 Şubat’ta yarı yıl tatiline girecek. İkinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 10 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek. Yurttan karne manzaraları ise şöyle:
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fiziksel engeli nedeniyle okula gidemeyen Meliha Uludağ (13), karnesini evde aldı. Uludağ, 6 yıldır okula gidemediğini vurgulayarak, “Yaşıtlarımla okula gidememenin burukluğunu yaşıyordum. Okuyarak ülkeme faydalı insan olmak istiyordum. Evde eğitim sayesinde okuma imkanı buldum” dedi.
Samsun’un İlkadım ilçesinde hastalıkları ve engelleri nedeniyle okula gidemeyen görme engelli Azra Ceren Bol, skolyoz hastası Pelin Su Atar ve bipolar hastası Elif Akbulut’u evinde ziyaret ederek karnelerini verdi.
Sünnetliğiyle geldi
Edirne Şükrüpaşa İlköğretim Okulu öğrencisi Emir Hot, pazar günü sünnet olacağı için karnesini almaya sünnet kıyafetiyle geldi.
Kütahya’nın Simav ilçesinde evde eğitim alan kas hastası Ahmet Karagöz, karnesini okul yerine evde aldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Evde Eğitim Hizmetleri’ yönergesi kapsamında 3 yıldır evinde eğitim gören Karagöz, 2014-2015 eğitim öğretim döneminin son karnesini evinde öğretmeni Leyla Gökmen’in elinden aldı.
Kürtçe karne aldılar
Gaziantep Zekeriya Konukoğlu öğrencileri ve velileri, 1300 öğrencinin başka bir okula nakledileceği haberini alınca okul bahçesinde çocuklarıyla birlikte eylem yaptı.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Kürtçe eğitim veren Berivan İlköğretim Okulu’ndaki 72 öğrenci, Kürtçe yazılı karnelerini aldı.

Haberin Devamı

DHA AA

Beytullah ‘evde eğitim’le ortaokulu başarıyla bitirdi

Hastalıkları nedeniyle okula gidemeyen çocuklar, ‘Evde Eğitim Projesi’ kapsamında karne almanın heyecanını yaşadı. ‘Edinsel aplastik anemi’yle 10 yıldır mücadele eden 14 yaşındaki Beytullah Akman da onlardan biri...
Kemik iliği yetersizliğiyle seyreden hastalıklardan “edinsel aplastik anemi”yle 10 yıldır mücadele eden 14 yaşındaki Beytullah Akman, hastalığının ağırlığına rağmen okuma azminden vazgeçmeyerek, “Evde Eğitim Projesi”nden yararlanıp ortaokuldan mezun oldu.
Akman’ın karnesi, eğitim aldığı Yunus Emre İlkokulu Müdürü Mustafa Yiğit ile öğretmeni Cengiz Dinç tarafından evinde verildi.
Okul Müdürü Yiğit, Beytullah gibi öğrencilerinin bulunduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da evde eğitime ihtiyaç duyan çocuklara destek olabilmek için öğretmenleri buna yönlendirmesinin önemli olduğunu söyledi.
Beytullah Akman’a evde eğitim veren öğretmen Cengiz Dinç de öğrencisinin çok azimli olduğunu ve gösterdiği başarıdan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
‘Azmi ayakta tutuyor’
Beytullah’ın annesi Yadigar Akman ise oğlunun 10 yıldır ilik beklediğini belirterek, “Beytullah, hastanelerde büyüdü. Çok zorluk çekiyoruz. Beytullah, azimli ve çalışkan bir çocuk. Biraz da onun azmi beni ayakta tutuyor” dedi.
‘Bir tüp kan yeter’
Beytullah Akman da eğitimine fen lisesinde devam etmek istediğini belirterek şunları söyledi: “Herkes ilik vermeyi kötü bir şey zannediyor. Organ vermek gibi düşünüyor. Herkes kafasındaki kurguyu canlandırıyor ama araştırsalar, öyle olmadığını anlarlar. İlik vermek için bir tüp kan yeter. İlik nakli olursam belki kurtulma şansım olur. Bu konuda yardım edilmesini rica ediyorum.”
İSTANBUL AA
Benim karnemde ne yazıyor öğretmenim?
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, başkentte görme engelli çocukların eğitim gördüğü bir okulda karne dağıttı. Ancak çocukların çoğuna, Braille alfabesi (görme engelliler için kabartma alfabe) yerine normal alfabe ile yazılı karneler dağıtılınca, öğrenciler karne notlarını, “Benim karnemde ne yazıyor öğretmenim?” diye sormak zorunda kaldı. Avcı, öğrencilere notlarını karnelerinden tek tek okudu. Avcı, sınıftan çıktıktan sonra karnelerindeki notları karşılaştırmak isteyen öğrencilerden birinin, “Benimkini bakan okudu ya, Türkçem iyiymiş” karşılığını vermesi göz yaşarttı.
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara
Karne hediyesi akülü araba
Aydın’da Ekrem Çiftçi İlkokulu’nda düzenlenen karne dağıtım törenine, Aydın Valisi Erol Ayyıldız da katıldı. Törende, “Serebral Palsi” hastası olan 4. sınıf öğrencisi Buse Turan’a, Vali Ayyıldız tarafından akülü araba hediye edildi.
Hayata renk verdiler
Bazı hastanelerde de uzun süredir tedavi gören çocuklara, atölye çalışmalarının değerlendirildiği karneler verildi. Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimince, uzun zamandır burada tedavi gören ya da nakil bekleyen çocuklar için el sanatları becerilerinin değerlendirildiği bir karne hazırlandı.
Hastanenin İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Yudum Sağırlı, “Hayata Renk Ver Derneği ile yola çıktık. Onlarla ebru çalışmaları yapmaya başladık. Hep beraber toplumsal olarak bir duyarlılık gösterildi” dedi.
Çadırda karne heyecanı
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Adıyaman’daki konaklama tesisinde misafir edilen Suriyeli öğrenciler, çadır kentteki okullarında karne sevinci yaşadı. Karnelerini alan öğrenciler merakla notlarını inceledi.
Seni hiç unutmayacağız öğretmenim
Bartın’da geçen 23 Mayıs’ta yol verme kavgasında dövülerek öldürülen sınıf öğretmeni Tayfun Erol’un (54) öğrencileri karnelerini okul müdüründen aldı. Öğrenciler, masadaki Tayfun öğretmenin fotoğrafını öperken, “Seni hiç unutmayacağız” dedi.
Yozgat’ta geçen yıl böbrek yetmezliği dolayısıyla babasından organ nakli yapılan lise öğrencisi Zekiye Polat, evde aldığı eğitim sonrası evinde karne heyecanı yaşadı. Polat’a öğretmeni Harun Aydın hediye verdi.