Gündem İzinsiz Nevruza sert müdahale

İzinsiz Nevruza sert müdahale

21.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nevruz kutlamalarının 21 Mart’ta dışında birçok kentte yasaklanmasının ardından Hakkari, Adana, Şanlıurfa, Eskişehir ve İstanbul’da dün izinsiz gösteri yapmak isteyenlere güvenlik güçleri müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı

İzinsiz Nevruza sert müdahale

21 Mart Nevruz bayramını erken kutlamak isteyenlere güvenlik güçleri göz açtırmadı. Polis birçok kentte izinsiz düzenlenen gösterilere müdahale etti

Batman Valiliği’nin yasak kararına rağmen nevruz kutlaması yapmakta ısrar eden HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup, yasak kararına rağmen nevruz kutlamasına geleceğini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı karşılamak üzerine Dörtyol Kavşağı’nda toplandı. Başka bir grup da, yasağa rağmen Otogar bitişiğindeki Nevruz alanına girmek istedi. Bazı gruplar polise taş ve havai fişek atınca güvenlik güçleri de her iki gruba da basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahalede etti. Kovalamaca ara sokaklarda da bir süre devam etti. Olaylar sırasında bazı kişiler gözaltına alındı.

‘İradeyi ezdirmeyeceğiz’

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı taşıyan otobüs, 2.5 saat gecikme ile Turgut Özal Bulvarı’na geldi. Burada kendisini bekleyen kalabalığa hitap eden Demirtaş, Nevruz kutlamasına izin verilmemesine tepki gösterdi. Demirtaş, “Bizi seçmiş olan iradenin ezilmesine asla izin vermeyeceğiz. Burası bizim topraklarımız, bizim vatanımız. Kimse bize köle muamelesi yapamaz. Herkes haddini bilecek. Atanmış memurlar Batman’da bize emir veremez. Haddinizi bileceksiniz. Burada, savaş dursun diye kimse ölmesin diye yollarda olacağız, beyefendiler yollara çıkmış, olanları engelleyip, gazlayacak, coplayacak, var mı böyle bir faşizm?” dedi.

164 gözaltı

İstanbul Valiliği’nin Nevruz kutlaması için izin vermediği Bakırköy’deki Pazar Alanı ve çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Alana çıkan yollar trafiğe kapatılarak çevreye çok sayıda TOMA ve zırhlı araçla sevk edildi. Alana gitmek üzere toplanma alanı olarak belirlenen HDP Bahçelievler İlçe Örgütü binası çevresinde de çok sayıda polis ekibi hazır tutuldu. HDP Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe ilçe binalarında bulunanların dışarı çıkmasına engel olundu. HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve İstanbul İl Eş Başkanı Besim Soylu’nun da aralarında bulunduğu bir grup, Bakırköy Pazar Yeri yakınında bir araya geldi. Polisle HDP yöneticileri arasındaki görüşmede, burada nevruz kutlaması yapılmasına izin verilmediği aktarıldı. Buldan ve Soylu’nun gruptan ayrılmasından sonra dağılmayan gruba biber gazlı ve plastik mermili müdahale yapıldı. Müdahalede 2’si gazeteci toplam 19 kişi gözaltına alındı.

Kutlamaya izin verilmemesi üzerine HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Pervin Buldan HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı’nda bir araya geldi. Gözaltıların yapıldığını belirten Yüksekdağ, buna rağmen Bakırköy Meydanı’na gideceklerini ifade etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise gün içerisinde izinsiz Nevruz gösterileriyle ilgili 8’i çocuk 164 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Parti önünde konuştu

- İzmir’de HDP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının Gündoğdu Meydanı’nda yapmak istediği nevruz kutlamasına valilik izin vermeyince HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün de katılımıyla, partinin il teşkilatı önünde basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 500 polisin katılımıyla 8 ilçede 3 dernek ve HDP ilçe binalarının da aralarında yer aldığı 32 adrese operasyon düzenlendi, aralarında HDP Buca İlçe Başkanı C.A ve Konak İlçe Başkanı M.K.’nin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

- Adana’da HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da bir süre partilileri ile halay çekti. Bu arada bazı ara sokaklar eylemciler tarafından barikat kurularak kapatılmak istendi. Polis, barikat kurmak isteyenlere biber gazı ve su sıkarak müdahale etti. Beştaş, “2016 yılında Türkiye’nin her tarafında nevruz bayramının yasaklanmasını kınıyoruz. Ankara’nın aldığı bu karar asla kabul edilemez. Bu yasaklar Adana’nın iç barışına, yaşamına ve siyasetine kesinlikle katkı sağlamayacaktır” dedi.

- Şanlıurfa’nın Siverek aralarında HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in de bulunduğu kalabalığa zırhlı araçlarla önlem alan polis izin vermedi. Baydemir’in konuşması ardından dağılmaya başlayan kalabalıktan 200 kişilik grup, sloganlar atarak ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Polis 3’ü kadın 15 göstericiyi gözaltına aldı. l DHA, AA