Ankara İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde Zeytin Ağacı Tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde Zeytin Ağacı Tartışması

17.11.2017 - 21:14 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Doğan: "(Urla'nın Özbek Mahallesi) burada yapılan faaliyetlerin tümü yürürlükte bulunan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'a aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi açıkça yasaları çiğnemektedir"

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde Zeytin Ağacı Tartışması

İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Urla'nın Özbek Mahallesi'ne fen işleri şantiyesi kurmak için alanda bulunan zeytin ağaçlarının sökülüğünü, bunun 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'a aykırı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin kasım ayı üçüncü toplantısı belediye binasında bulunan Meclis Salonu'nda gerçekleşti.

Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılmadığı ve Başkanvekili Sırrı Aydoğan'ın yönettiği toplantının dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesinin Urla'nın Özbek Mahallesi'nde zeytin ağaçlarını sökerek şantiye alanı kurduğunu belirtti.

Doğan, 18 Kasım'da "Dünya Zeytin Günü"nü kutlamaya hazırlanırken önemli bir çevre sorununun kendisini üzdüğünü aktararak, Özbek Mahallesi'nde Özel İdare'nin kapatılmasının ardından ilçe ve büyükşehir belediyesine devredilen, mahalle sakinlerinin kullandığı arazinin Büyükşehir Belediyesince katledildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Yaklaşık 103 dönümü bulan zeytinlikteki 200 yaşındaki asırlık zeytin ağaçlarının bir sabah ansızın yapılan baskınla yangından mal kaçırır gibi sökülerek adeta kaçırıldığını dile getirerek, "Yüzlerce ağaç şantiye yapımına kurban edilmiştir. Size soruyoruz dede yadigarı 200 yıllık mirasa nasıl kıydınız. Urla ve Özbek halkı alana şantiye yapılmasına karşı çıkarken Büyükşehir Belediyesi bölgede yaşayanlarla inatlaşarak projeyi hayata geçirdi." dedi.

- "Siz ki zeytin yasası için kıyametleri kopardınız"

Alanın son halinin fotoğraflarını gösteren Doğan, şunları kaydetti:

"Burada yapılan faaliyetlerin tümü yürürlükte bulunan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'a aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi açıkça yasaları çiğnemektedir. Yürürlülükteki zeytin yasası gereği el sürmenin dahi yasak olduğu 100'ü aşkın ağacı bir kalemde nasıl yok ettiniz? Bu ağaçlar nereye gitti? Yapılan ağaç nakli işleminden geriye kalan manzara ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Paramparça edilen ağaçlar, gelişi güzel budanan zeytin ağaçları bizleri düşündürmektedir. Siz ki zeytin yasası için kıyametleri kopardınız. Urla'da bu durumu nasıl açıklayacaksınız."

Doğan, Büyükşehir Belediyesinin etrafı orman ve tarım alanı olan bu bölgeye asfalt şantiyesi kurmaktan vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

- "Sökülen her şey yerine dikildi"

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise ne kendi belediyesinin ne de İzmir Büyükşehir Belediyesinin zeytine dokunmadığını ifade etti.

Urla Belediyesine ait toplamda 948 tapu olduğunu belirten Uyar, "Bir metrekarelik alan bile satılmamıştır, satılmayacaktır. Yapılan tüm yatırımlarda çevre konusuna hassasiyet içinde davranıyoruz. Bende hangi ağacın nereye dikildiğini burada resimlerle ifade edebilirim. Sökülen her şey yerine dikildi. Bu tür suçlamayı asla kabul etmiyoruz." şekilde konuştu.