Ankara İzmir'de Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de Darbe Girişimine İlişkin Dava

04.12.2017 - 17:13 | Son Güncellenme:

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 279 sanıklı davanın görülmesine devam edildi

İzmirde Darbe Girişimine İlişkin Dava

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 279 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Haberin Devamı

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada tanık olarak ifade veren Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutan Vekili Albay Mete Çağlar, darbe teşebbüsünün yaşandığı zaman Marmaris'te görev yaptığını, sonradan Marmaris'te olduğu ortaya çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nerede tatilde olduğuna ilişkin net bilgi sahibi olmadığını belirterek, olağan dışı bir olayla karşılaşmadıklarını söyledi.

FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimine kalkıştıklarını öğrenmesinin ardından birliğinin ve askerlerin güvenliğini sağlayacak bazı tedbirler aldığını anlatan Çağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimininde bulunmak üzere Marmaris'e gelen helikopter seslerini duymasından sonra Marmaris İlçe Emniyet Müdürünü aradığını ve olaylarla ilgili bilgi aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

- "Helikopterler bize ya da birliğe ateş ederse helikopterleri vuracağız"

Darbecileri püskürtmek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı koruyan ekibe takviye destekte bulunmak için üç gemiyle seyre kalkmak istediğini emniyet müdürüne iletmesinin ardından, tutuklu sanık eski Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Sahil Güvenlik Kurmay Albay Murat Yılmazarslan'ı bilgilendirdiğini beyan etti.

Üç geminin personeline, "Eğer helikopterler alçak uçuş yaparsa çatışmaya girebiliriz. Helikopterler bize ya da birliğe ateş ederse helikopterleri vuracağız." emrini verdiğini söyleyen Çağlar, çatışmaya girmeden birliğe geri döndüklerini beyan etti.

Çağlar, mahkeme başkanının "Yılmazarslan, sana 'Marmaris'e gitme' diye bir şey söylemedi mi?" şeklindeki soruya, "Ben, 'Seyre kalkıyoruz' dediğimde Yılmazarslan bana 'Oraya gitme' diye bir şey söylemedi." diye cevap verdi.

Bunun üzerine söz alan Yılmazarslan, "Çağlar beni aradığında, Cumhurbaşkanı Erdoğan zaten Marmaris'te değildi. Atatürk Havalimanı'nda olduğunu ve orada açıklama yaptığını televizyondan öğrendim. Çağlar'dan olan bitenle ilgili kendisini bilgilendirmesini istedim. Nitekim, Çağlar daha sonra bana güvenli bir şekilde geri döndüklerini rapor etti." dedi.

Haberin Devamı

Tanık Astsubay H.Ö, mesainin ardından denize gittiği Urla'da saat 21.30 sıralarında bağlı bulunduğu bot komutanının aramasının ardından göreve gittiğini, Yılmazarslan'ın Güzelbahçe'den alınarak Bayraklı'ya bırakılacağı emrinden sonra Urla'dan Güzelbahçe'ye hareket ettiklerini ancak Yılmazarslan'ın kendi imkanlarıyla Bayraklı'ya gittiğini öğrendiğini söyledi.

Personelin birliğe çağrılması nedeniyle kendilerinin de Bayraklı'ya gittiğini ancak oraya neden çağrıldıkları konusunda bir fikirlerinin olmadığını ifade eden H.Ö, televizyondaki haberleri izlemesiyle darbe girişimi olduğunu öğrendiğini anlattı.

Sabaha kadar herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını söyleyen H.Ö, şunları anlattı:

"Bota, darbe girişimine ilişkin gelen mesajlara kayıtsız kaldık. Gece boyunca gelişmeleri televizyon takip ettik. Sabaha karşı uyuduk. Bayraklı'dan botla Güzelbahçe'ye giderken polis ekiplerince durdurulduk. Valiliğin emrine rağmen neden seyre kalktığımız soruldu. Polislere 'Komutanın emriyle Güzelbahçe'ye gidiyoruz.' dedikten sonra gerekli görüşmeler yapılmasının ardından Güzelbahçe'ye vararak botumuzu bağladık. Botun teknik işlerinden anladığım için, kimsenin bilmediği bazı şalterleri indirerek botun çalışmasını engelledim. Bot komutanım da botun anahtarlarını sakladı."

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.