Ege İzmir’de deniz suyu 120 santim yükselecek

İzmir’de deniz suyu 120 santim yükselecek

17.03.2017 - 05:46 | Son Güncellenme:

İspanyol bilim adamlarının hazırladığı raporda, 6 mega kentle birlikte İstanbul ve İzmir’in 2100 yılına kadar küresel iklim değişikliği yüzünden büyük bir riskle karşı karşıya kalacağı görüşüne yer verildi

İzmir’de deniz suyu 120 santim yükselecek

İspanya’da bulunan Bask İklim Değişikliği Bilim Merkezi’nce hazırlanan rapor, iklim değişikliği konusunda uluslararası yayın yapan Climate News Network sitesinde yayınlandı. Egedesonsöz’den Ender Aldanmaz’ın haberine göre; Raporda iklim değişikliği sebebiyle yükselecek olan deniz suları ve iklim kaynaklı afetlerin ekonomik etkileri değerlendirildi.

15 milyar dolarlık hasar öngörüsü

Hazırlanan raporda aralarında İstanbul, İzmir, Rotterdam, Dublin, Glasgow, Barcelona, Atina ve Kopenhag’ın da bulunduğu 19 mega kentin iklim değişikliği sebebiyle 2100 yılına dek karşı karşıya kalacağı tehditler incelendi. Yapılan analize göre, 2100 yılında bu şehirlerde deniz seviyesindeki yükselme sebebiyle, yıllık 40 milyar dolarlık hasar oluşabileceği açıklandı. Yapılan araştırma çerçevesinde İstanbul ve İzmir’de 2100 yılına kadar 15 milyar dolarlık hasar ortaya çıkabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Kayıp oranı çok yüksek olacak

Araştırmada iklim değişikliği sebebiyle en çok mali kaybın sırayla İstanbul, Odessa, İzmir ve Rotterdam’da yaşanacağı açıklanırken; İzmir’de 2100 yılına kadar denizin 120 santimetre daha yükselebileceği belirtildi. Fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve iklim değişikliği durdurulmaz ise İzmir’in 2030 yılında iklim değişikliği nedeniyle 132 milyon dolar kaybedebileceği ve bu rakamın 2100 yılında 6 milyar dolara çıkabileceği belirtildi.