Gündem İzmir’de mültecilere markaj

İzmir’de mültecilere markaj

13.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunan adalarına gidecek Suriyelilerin toplanma merkezi haline gelen İzmir’de valilik göçmen akınına karşı kent girişlerine kontrol noktaları kuruyor

İzmir’de mültecilere markaj

İzmir Valiliği, Yunan adalarına gitmek için kente akın edip açık alanlarda yatıp kalkan Suriyelilere karşı bir dizi önlem başlattı. Resmi rakamlara göre sayıları 68 bin 700, ancak gayri resmi rakamlara göre sayıları 500 binlere ulaşan Suriyeliler, uluslararası İzmir Enternasyonal Fuarı öncesinde Türkiye’nin gündemine taşınınca valilik sorunun çözümü için harekete geçti.

Haberin Devamı

Araştırma yapıldı

AFAD ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşme sonrası alınan bir dizi önlem hayata geçirilmeye başlandı. İlk adım olarak, parklarda yaşayan Suriyeliler üzerinde polis araştırma yaptı.

Buna göre kalacak yeri olmayanlar tespit edildi. Bunlar polislerce Atatürk Stadı’nın bulunduğu bölgeye götürüldü. Ayrıca pasaportu olsa dahi, yurtdışına kaçak geçiş yaparken yakalandığı saptanan kişiler, yine bırakılmayıp polislerce aynı bölgeye götürüldü. Ayrıca, Yunan adalarına kaçak geçiş için bekledikleri saptanan kişiler de yine toplandı. Toplanan bu Suriyelilerin, daha iyi yaşam şartlarını sağlayan çadırkentlerin bulunduğu illere otobüslerle götürüldükleri öğrenildi.

Kent girişlerine kontrol

Haberin Devamı

İzmir girişlerine polis ve jandarma kontrol noktaları oluşturmaya başladı. İlk uygulama İstanbul-İzmir Karayolu’nun Bornova girişi Sabuncubeli mevkiinde hayata geçti. Polis ve jandarma şüphelendiği araçları durdurup arama yaptı. İzmir’in diğer girişleri Kemalpaşa ve Menemen bölgelerinde de aynı uygulamanın başlayacağı bildirildi.

‘Tacirlere geçit yok’

Kentteki Suriyelilerin İzmir’den üçüncü bir ülkeye kaçışın kolay olduğu gibi bir algı yarattığını söyleyen İzmir Valisi Mustafa Toprak, buna izini vermeyeceklerini belirtti.Vali Toprak, “Ellerinde valizleriyle insan tacirlerini beklediklerini biliyoruz. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıcağız. Suriyelilerle değil, insan tacirleriyle, çetelerle mücadele ediyoruz” dedi.