İzmir İzmir'deki Akıllı Trafik Sisteminde Devrim Gibi Uygulama

İzmir'deki Akıllı Trafik Sisteminde Devrim Gibi Uygulama

05.10.2017 - 14:05 | Son Güncellenme:

.

İzmirdeki Akıllı Trafik Sisteminde Devrim Gibi Uygulama

İzmir’de kentin tüm ana arterlerini 24 saat kontrol ve denetim altında tutan ve trafiği yönetebilen yeni sistem ilk kez görücüye çıktı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye bürokratları ilde geçtiğimiz günlerde aktif hale getirilen ‘Akıllı Trafik Sistemi’ hakkında bilgilendirme toplantısına katıldı. İzmir Ulaştırma Merkezi’nde (İZUM) gerçekleştirilen toplantıda yeni sistemin trafiğe getirecekleri yapılan sunumlarla anlatılırken, Başkan Aziz Kocaoğlu’da yeni sistemin getirdiği kolaylıkları paylaştı.

Maliyeti 61 milyon 500 bin
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sunumun ardından yaptığı değerlendirmede, 61 milyon 500 bin TL’ye mal olan Akıllı Trafik Sistemi’nin aklı ve bilimi rehber alan, katılımcı yönetim anlayışının bir ürünü olduğunu belirterek, sistemi Türkiye’de bu kapsamda uygulayan ilk belediye olduklarını söyledi.
Uygulama hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Akıllı trafik sistemi ihalesine 2015 yılında çıktık. Çalışmalar sonucunda bugün uygulamayı basın toplantısıyla kamuoyuna duyurmak istedik. Ne fayda sağladığı, trafiği nasıl rahatlatacağı, hemşerilerimize hangi konularda bilgi aktaracağıyla ilgili sunum yapıldı. Hazırlanan eğitim filmlerini sundular. Biz İzmir kentimizi hemşerilerimizle, katılımcı bir şekilde aklı önder alarak yönetmeye çalışıyoruz. Bunun sonucu olarak bu kapsamda Türkiye’de ilk defa uygulayan belediye olmanın onurunu yaşıyoruz. Sistem giderek gelişecek, ihtiyaçlara göre yönlenecek. Alt yapısı ona göre ayarlandı. Daha çok bilgi akışı trafik problemlerimizi çözecek” dedi.

35 dakikalık mesafe 14 dakikaya düştü
Uygulamanın getirdikleri ile birkaç örnek veren Başkan Kocaoğlu, “Örneğin otoparklarda boş olan yerleri akıllı telefondan öğrenecek ve oraya yönelecek. Bu daha fazla otopark aramasında süre harcamasını engelleyecek. Kavşaklarda bir taraf için kırmızı bir taraf için yeşil yanıyorsa ve yeşil yanan tarafta araç kalmamışsa otomatik olarak kırmızı tarafı yeşil yaparak zaman kazanacak. En basiti 35 dakikalık mesafe bu sistem sayesinde 14 dakikaya düştü. 44 dakikada gidilen başka bir nokta 21 dakikaya düştü. Bunlar gibi ciddi bir tasarrufu sağlanıyor.Bu hem ekonomiye hem trafiğe hem de vatandaşımızın gitmek istediği yere daha kısa zamanda gitmesine olanak sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Akıllı sistem neler sağlıyor?
Amsterdam Intertraffic Fuarı’nda tüm kategoriler arasındaki “en iyi proje ödülü”nü kazanan sistem, trafik mühendisliği açısından büyük önem taşıyan verileri elde etmenin dışında, İzmirlilerin günlük yaşamlarını da kolaylaştıracak. WEB uygulamasıyla trafik akış ve yoğunluğu kentli tarafından da izlenebilecek ve buna bağlı olarak güzergah seçimi yapılabilecek. Kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması da “Tam Adaptif Sistem”in sağlayacağı avantajlar arasında yer alıyor. Sistem yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılmasının yanı sıra, daha güvenli bir araç ve yaya trafiği sağlanacak. Seyahat sürelerinin kısaltılması, kavşaklardaki birikmenin ve bekleme sürelerinin azalması sistemin en önemli getirisi olacak.

24 saat denetlenecek
Sinyalize Kavşakların Akıllı Şekilde Yönetilmesi: Kavşak kollarındaki trafik gerçek zamanlı verilere göre otomatik olarak oluşturuluyor. Toros’taki merkezden İzmir’deki akıllı trafik uygulaması kapsamındaki tüm cadde ve kavşaklar izlenebiliyor ve sistemlere buradan müdahale edilebiliyor. Sistem, kavşak kollarındaki ve bağlantılı kavşaklardaki trafik yüklerinin gerçek zamanlı olarak ölçülmesi ve ölçülen değerlere göre en uygun sinyal planlarının oluşturulması esasına göre çalışıyor. Yani kavşaklardaki ışık süreleri önceden planmış düzenler içinde değil, mevcut durumun ihtiyacına göre bilgisayarlar tarafından otomatik olarak ayarlanıyor.
Trafik İzleme Sistemi: Kentin önemli ulaşım noktalarına yerleştirilen 103 adet kamera ile kent trafiği canlı olarak hem İZUM’dan hem de mobil uygulama ve internet sayfası üzerinden izlenebiliyor.
Trafik Ölçüm Sistemi: Ana arterlere yerleştirilen ‘trafik ölçüm sensörleri’ ile elde edilen bilgiler, sistem tarafın analiz edilerek sürücülerin hizmetine sunuluyor. Bir hafta sonrasına kadar trafik tahmini yapılabiliyor.
Trafik ihlal sistemleri: Hız ihlal sistemi, kırmızı ışık ihlal sistemi, park ihlal sistemi ve gabari (yükseklik) ihlal sistemi başlıkları altında sürücülerin kuralara uygun hareket edip etmediği 24 saat denetlenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışması gereken sistem ilgili protokolün imzalanmasının ardından denetim görevini de yerine getirecek.
Yol kenarı otoparklar: Yerin altına döşenen sensörler vasıtasıyla yol kenarındaki otoparkların doluluk durumları da sistem tarafından tespit edilebiliyor. Boş park yerlerini gösteren mobil uygulama sayesinde park yeri arama sorunu son buluyor.
Yayalaştırılmış Bölge: Proje kapsamındaki Mimar Kemalettin, 1. Kordon, Karşıyaka Çarşı, Kemeraltı ve Kıbrıs Şehitleri gibi yayalaştırılmış bölgelerin giriş çıkışlarına merkezden kontrol edilebilen mantar bariyerler yerleştirildi. Hangi saatte, hangi aracın girebileceği plaka okuma esasına göre çalışan sistemle kontrol ediliyor. Sadece plakası tanımlı araçlar yaklaştığında bariyerler açılıyor. İtfaiye, ambulans gibi acil müdahale
Değişken Mesaj Sistemi: Ana arterlere yerleştirilen ‘Değişken Mesaj Sistemleri’ ile anlık olarak sürücülere bilgi verilebiliyor.
Otopark Yönetim ve Yönlendirme Sistemi: İzmir’deki toplam 11 bin 79 araç kapasiteli 65 adet otoparkın gerçek zamanlı doluluk bilgisi, engelli aracı kapasite bilgisi alınıyor ve navigasyon hizmetiyle beraber web sitesi, mobil uygulama ve otopark bilgilendirme ekranları ile kullanıcılara iletiliyor.
Engellilere Yönelik Konuşan Yaya Butonu: Görme engelliler için kurulan için sesli butonlar cadde ismi, kavşağın şekli, kavşaktaki trafik lambaları hakkındaki bilgileri sesli ve kabartmalı olarak veriyor. Ses seviyesi, çevredeki gürültünün 5 dB kadar üstüne, otomatik ayarlanıyor.

Toplu taşımadaki yolcu sayısı bile görünüyor
Toplu taşıma: Projenin en önemli parçalarından biri toplu ulaşıma yönelik kolaylıklar sağlaması. 1500 otobüsün tamamına kameralar ve tüm kapılarına yolcu sayım sistemleri ve araç bilgisayarları yerleştirildi. Bu sayede hangi otobüsün hangi sürücüyle sefer yaptığı, otobüsteki anlık yolcu sayısı ve otobüsün bulunduğu nokta tek tuşla tespit edilebiliyor. Hangi durağa ne zaman ulaşacağının bilgilerine erişilebiliyor.
Kaza ve yol kapanma bilgileri: Herhangi bir kaza veya çalışma nedeniyle kapanan bir olduğu takdirde bu bilgi ve alternatif yollar sistem üzerinden kullanıcılara aktarılabiliyor.
Meteoroloji sistemleri: Hava sıcaklığı, yol sıcaklığı, nem, sistem, yağmur ve rüzgar bilgileri led ekranlar ve web sitesi üzerinden sürücülere ulaştırılıyor.
Proje kapsamında; 402 Akıllı Kavşak, 110 noktada Trafik İzleme Kamerası, 201 Trafik Ölçüm Sistemi, 47 DMS (Değişken Mesaj Sistemi), 1500 otobüse toplu ulaşım yönetim sistemi, 164 İtfaiye aracına öncelik sistemi, 30 Meteoroloji Ölçüm Sistemi, 151 Kırmızı Işık İhlal Sistemi, 114 noktada Park İhlal Sistemi, 9 güzergahta Hız Koridoru, 15 noktada Gabari Algılayıcı Sistem kuruldu. Toplamda ise 1 milyon metrenin üzerinde kablo çekimi yapıldı.

7/24 görev yapıyor
Bin 300 metrekare alan üzerine kurulan ve İzmir ulaşımının tek merkezden yönetildiği İZUM binasında Türkiye’nin ilk "Lazer Video Duvarı"nın kullanıldığı kontrol odası bulunuyor. Merkezdeki çağrı merkezi ise 7/24 görev yapıyor. Trafik mühendisliği adına yeni gelişmelerin takip edilmesi, geliştirilmesi işlemlerinin yapılabilmesi için ARGE odası, kent trafiğine ilişkin tarihi materyallerin sergilendiği bir trafik müzesi ve teknik- idari çalışma ofisleri bulunuyor.