Ankara İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

22.11.2017 - 18:10 | Son Güncellenme:

Kentteki "askeri casusluk" soruşturmasında FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin 33'ü tutuklu 85 sanığın yargılandığı davaya devam edildi

İzmirdeki Askeri Casuslukta Kumpas Davası

İZMİR (AA) - İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin 33'ü tutuklu 85 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müşteki emekli Albay Coşkun Başbuğ ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık eski başkomiser Yaser Özoğlu, yaptığı savunmada, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, emniyete gelen fuhuş içerikli ihbar mektubunda sadece müşteki Narin Korkmaz'ın adının geçmediğini, onun yanında 33 ismin daha geçtiğini iddia etti.

Emniyette yazdıkları yazışmalarda hiçbir şekilde "Askeri casusluk" ibaresini kullanmadığını, kendi iradeleri dışında fuhuş içerikli bir soruşturmanın askeri casusluk soruşturmasına değil "Gizli bilgi ve belge bulundurma" soruşturmasına dönüştürüldüğünü savunan Özoğlu, iddianamede somut delillerin olmadığını, dedikoduya dayalı suçlamaların olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

Hakkındaki suçlamalardan birinin de, o dönemde Denizli'de üniversite eğitimi gören Korkmaz'ın yaşamadığı iddia edilen İzmir'deki babasının evinde arama yapıldığına yönelik olduğunu hatırlatan Özoğlu, gerek Korkmaz'ın kız kardeşi gerekse eniştesinin emniyetteki ifadesinde, zaman zaman İzmir'e gelen Korkmaz'ın bu evde kaldığını söylediğini aktardı.

Hukuki olmayan, suç teşkili olabilecek herhangi bir eylemde bulunmadığını savunan Özoğlu, sahte delil üretmediklerini, şüphelilerin ev ve iş yerlerinde gerçekleştirilen aramalarda ele geçirilenlerin delil niteliğinde olduğunu öne sürdü.

Bazı tanıkların verdiği ifadeye göre, bazı müştekilerin FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğunu düşündüğünden, mahkemeden bunların örgüt bağlantısının olup olmadığının araştırılmasını isteyen Özoğlu, suçsuz olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Haberin Devamı

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Dosyadaki sanık sayısı, davanın 10 Temmuz 2017'de verilen ara kararla dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasıyla birleştirilmesiyle 33'ü tutuklu olmak üzere 83'e, daha sonra yine birleşen dosya nedeniyle 85'e yükselmişti.