Ege İzmir derbisi örnek olsun!

İzmir derbisi örnek olsun!

16.11.2017 - 03:29 | Son Güncellenme:

İzmir, TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta önemli bir rekabeti daha yaşayacak. Karşıyaka-Altay derbisi için yazarlarımız Bülent Buda ve Fatih Tanfer, Türkiye’ye örnek olmasını diledikleri mücadele öncesi, Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş’ın sorularını yanıtladı

İzmir derbisi örnek olsun

- Spor Toto 2. Lig’de üst üste 2. sezonunu geçiren Karşıyaka ile yeniden 2. Lig’e yükselen Altay’ın yolları Beyaz Grup’ta bu 7 yıl sonra bu sezon kesişti. Pazar günü İzmir derbisi hakkında genel görüşünüz nedir?

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Sadece İzmir’in değil Türkiye’nin iki köklü kulübü bu hafta pazar günü 13.30’da Atatürk Stadı’nda İzmir derbisinde karşılaşıyor. Bu iki güçlü takımın gönül isterdi ki derbileri Süper Lig’de olsun. Ancak hem İzmir futbolu hem de Altay ve Karşıyaka umarım kısa süreçte önemli problemlerini halledip çıkışa geçerler, birgün bu temennimiz gerçekleşir. En büyük arzum Türkiye’nin batıya açılan penceresi herkesin imrenerek baktığı şehrin İzmir’deki bu mücadelede Fair Play ruhuna uygun bir başka deyişle ebedi dostluk, ezeli rekabet saha içerisinde olsun ve hak eden kazansın. Ön koşul İzmir’e yakışır örnek bir mücadele olmasını diliyorum.

Bülent Buda: Bu tür maçların önceden galibini belirlemek zordur. Rekabet öne çıkar, sıralamadaki yerlerine hiç bakılmaz. Çok sıkı mücadeleci, coşkulu bir maç izleyeceğimiz konusunda kuşkum yok. Fatih’in dediği gibi futbolun güzel yanlarını sergileyen, ona saygı duyan, iyi mücadele eden taraf Fair Play kuralları içinde hak eden kazanmış olsun.

Haberin Devamı

- Spor Toto 2. Lig’de 24 puanla 2. sırada yer alan Altay’ın derbi öncesi değerlendirmesini yapar mısınız?

Fatih Tanfer: Altay, lider Bandırmaspor karşısında 3 puanı alarak puanını 24’e çıkardı. Bandırmaspor karşılaşmasında gördük. Altay’ın oyuncu yapısı açısından en güçlü mevkisi son haftalarda görüldüğü gibi savunması. Egemen çok formda, sağ bek Murat müthiş yetenekli ve güçlü (Rakip takımın attığı kornerlerde kendi kalesini savunmayı bırakıp, taktik gereği rakip stoperin üstünde oynatılıyor. Bununda amacı çok hızlı ve güçlü olması) Serkan, futbolun en güzel günlerini yaşıyor desek mübala etmeyiz. Defansın merkezinde Hayrullah ve İbrahim Öztürk doğru oynuyorlar. Altay’daki en sıkıntılı bölge orta alan. İyi pas yapamıyor, Ferhat, Atakan, İbrahim Ferdi’den kurulu orta alan daha etkin olmalı. Bilhassa takımın boyu uzayınca pas yapamıyor. Hücumda ise Murat Uluç her karşılaşmada golünü atıyor. Hüsamettin gayretli, Furkan yetenekli ve takımın büyük gücü. (Bandırmaspor maçında her seferinde büyük övgüler yaptığım Furkan’ı gol kaçırdığı için değil ancak zaman zaman maçtan koptuğu için eleştiriyorum). Elbette bu Altay’a İbrahim Akın’ın katılması büyük güç olacaktır. Sözlerimi toplayacak olursak, Altay’ın güçlü bir oyuncu yapısı var. Orta alandaki sorunlarını halletiği takdirde çok daha iyi bir takım olacaktır.

Haberin Devamı

Bülent Buda: Altay derbiye, son haftada çok önemli bir maçı kazanarak hazırlanıyor. Moral açısından iyi bir düzey yakaladılar. Kadro derinliği ve gerek savunmada, gerek orta alanda gerek ileri uçlarda maçın skorunu etkileyecek isimlerde ağır basıyor. Çok daha önemlisi zihinsel olarak sorunları yok. Fiziksel olarak da 90 dakikayı güçlü bir biçimde taşıyorlar. Bütün bunları gözönüne aldığımızda Altay bu derbide her bakımdan ağır basan, öne çıkan taraf oluyor.

- Spor Toto 2. Lig’de 5 puanla son sırada yer alan Karşıyaka’nın derbi öncesi değerlendirmesini yapar mısınız?

Fatih Tanfer: Nazilli Belediyespor karşısında iki taraf arasında gidip gelen maçta uzatmalarda Karşıyaka golü atamadı, Nazilli attı öne geçti.Uzatmanın son dakikasında Namık’la kaçırdı. Ve ligin son sırasına yerleşti. Bu oyuncu ve oyun yapısıyla puan cetvelindeki son sıra Karşıyaka’nın hakkı mıdır derseniz asla değildir. Genelde biz sahanın içine bakıp yorum yaparız. Ancak Karşıyaka futbol takımını saha dışı problemlerde fazlasıyla yoruyor. Nazilli Belediyespor karşısında Mustafa Aşan ve Tayfur’un yokluğu ciddi bir biçimde belli oldu. Genç yetenekli oyuncular var ama onlarında zamana ihtiyacı var. Karşıyaka’nın da en büyük avantajı başta kaleci Erhan, Abdülhamit, Cenk ve Metin’den kurulu orta saha. Gayretli ve doğru oynuyorlar. Orta alanda Arif, yoğun çaba gösteriyor (Her nedense Urfa maçında da, Nazilli maçında da 20 dakika dolmadan sarı kart görüyor ve normal futbolunu oynayamıyor) Mahmut Temür eskiye göre daha iyi ancak performansını biraz daha arttırmalı. Karşıyaka’da Ali Say ve Batdal’ın istenilen performansı sergiledikleri söylenemez. Can hücumda uğraşıyor, koşuyor geriye geliyor. Ali Say’ın, Tayfur’un, Batdal’ın iyi oynadığı ve Can’ında bunlara katıldığı Karşıyaka, Altay karşısında seyir zevki yüksek bir maç izleyeceğimizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bülent Buda: Karşıyaka zihinsel olarak yorgun bir takım. Takımı isim isim irdelersek, maçı koparacak yetenekte futbolcular var. Ancak onlarda bir takım nedenlerden bireysel yeteneklerini tam olarak açığa çıkaramıyor. Son Nazilli BLD. yenilgisi büyük bir düş kırıklığı. Takım ligin dibine çöktü. Bu hafta Mustafa ile Tayfur’un katılması halinde birde o rekabetin oluşturacağı istekle farklı bir görünüme bürünebilirler. Bu bağlamda esas olan futbolcuların ne kadar istekli ve de coşkulu olacağıdır.

Haberin Devamı

CENTİLMENLİK DEVAM ETSİN

Karşıyaka-Altay derbisi tribünlerde dostluğa sahada ise ezeli rekabete sahne olacak. Karşıyaka taraftarlarının geçen sezon Çorum Belediyespor’la İzmir’de oynanan 3. Lig Play Off maçında Altay’a destek vermesiyle başlayan iki kulüp arasındaki dayanışma bu sezon Altay taraftarının zor günler geçiren Karşıyaka’ya sahip çıkmasıyla pekişti. Altaylılar hem basketbolda hem de futbolda Karşıyaka tribününde yerlerini aldı. Karşılıklı jestler üzerine Altay tribünleri ‘Kaf-Sin-Kaf’ şeklinde tempo tuttu, Karşıyaka tribünleri ‘Büyük Altay’ tezahüratı yaptı. Centilmenlik rüzgârının bu haftaki derbide de sürmesi bekleniyor.

Pazar günü 13.30’da

TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta Karşıyaka ile Altay arasında pazar günü oynanacak derbinin başlama saati Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklandığı gibi 13.30 olarak belirlendi. Kulüpler, maçın akşam saat 19.00’a alınmasını talep etmelerine rağmen daha sonra müsabakanın gündüz oynanmasını kararlaştırdı. Karşıyaka’nın, “Altay taraftarını açık tribüne alabiliriz” teklifine rağmen siyah beyazlı taraftarlar kale arkası tribününde oturmayı tercih etti. Altay’a 5 bin kişilik kontenjan ayrıldı.