Ege 'İzmir, dünya çapında görünür hale geldi'

'İzmir, dünya çapında görünür hale geldi'

18.03.2018 - 04:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefi kapsamında, Bergama’ya çifte bayram yaşattı. Başkan Kocaoğlu, önce modern mezbahayı açtı, ardından üreticiye keçi ve koyun dağıttı

İzmir, dünya çapında görünür hale geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘yerelde kalkınma’ hedefinin temel taşı olarak gördüğü tarımın desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi, son olarak Bergama’da çifte bayram yaşattı. Başkan Aziz Kocaoğlu, önce Avrupa Birliği standartlarındaki modern mezbahanın açılışını yaptı, ardından ‘Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi’ projesi kapsamında 476 adet koyun ve keçiyi yeni sahipleriyle buluşturdu. Tören sırasında mikrofonu alan Bakırçaylı şair Bahri Ar’ın, “Bir baba gibi arkamızda duran, sinemizin başköşesinde oturan, her sorunumuza çare bulan Kocaoğlu, Bergama’ya hoş geldiniz” dizeleriyle başlayan şiiri büyük alkış topladı.

Haberin Devamı

‘İhtiyaca göre destek’

Açılış töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, yerel yönetim öncülüğünde kenti kalkındırmak amacıyla 14 yıl önce çıktıkları yolda artık dünya çapında görünür hale geldiklerini belirtti, “Yaptığımız uygulamalar Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlardan peş peşe ödül alıyor. Birçok ilimiz, ilçemiz bizim burada uyguladığımız kırsal kalkınma projelerini uygulamaya başladılar” diye konuştu.

Kırsalda yapılması gereken işleri üreticiyle konuşarak birlikte kararlaştırdıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“İyi niyetle yola çıktık. Önce neler yapabileceğimizi tespit ettik. Ama işin özü, sizleri dinledik. Neye ihtiyacınız varsa ona destek olmaya çalıştık. Birlikte başardık. Yeni tesisler yapılacak.”

Haberin Devamı

‘Madra’da başladı’

Başkan Kocaoğlu, çığ gibi büyüyerek bugün yavrularla birlikte 11 bin rakamına ulaşan koyun ve keçi dağıtım projesinin hikâyesini ise şu sözlerle anlattı:

“Bir gün Mehmet Başkan’la ilk defa Madra Dağı bölgesine çıktık. Orada yağız bir genç, ‘Başkanım, burada başka bir şey olmaz, bize üç beş tane parasını sonra almak şartıyla koyun keçi verin’ dedi. İlk şimşek orada Oruçlar’da çaktı.”

Bir teşekkür, bir teessüf

Geçtiğimiz günlerde AKP İl Başkanlığı’na atanan Aydın Şengül’e İzmir’in birikmiş sorunlarını içeren bir dosya sunduğunu, Şengül’ün de bu dosyayı Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na verdiğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ama Sayın Şengül’ün bir de ‘İzmir’de idari yargı CHP’nin kontrolünde’ şeklinde bir beyanatı olmuş. Türkiye’de hukuk sisteminin geldiği nokta herkes tarafından ayan beyan bilinirken, bu sözlere hiçbir anlam veremedim. O yüzden bunu da teessüfle karşılıyorum” dedi.

İZBAN hattının Aliağa-Bergama arasındaki 52 km’lik kısmıyla, Kınık uzantısına ilişkin projelerin bittiğini de ifade eden Kocaoğlu, “TCDD’nin hat için ihaleye çıkmasını bekliyoruz. Geri kalan imalatları İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. Biz hazırız. İzmir’i raylı sistemle en kuzeyinden en güneyine bağlayacağız” diye konuştu. İZBAN’da uygulanan “Gittiğin kadar öde” sistemine de değinen Kocaoğlu, “Biz bu sistemi kurmak için, hakkaniyetli olması için epey çalıştık. 136 km ile 15 km mesafe aynı ücretle gidilir mi, gidilmez mi?” dedi.

Haberin Devamı

‘Kocaoğlu sahip çıktı’

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de şunları kaydetti: “Ekonominin en önemli kaldıraçlarından biri tarım. Böyle bir coğrafyada bir belediye başkanı çıkıp, tarımı asli işi olarak gördü. Bugün örneğini gördüğümüz koyun, keçi dağıtımı, kooperatiflere destekler belediyecilik literatürüne İzmir modeli olarak geçti. Bütün üreticiler adına Başkan Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum.”

Avrupa standardında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında Bergama Belediyesi’nden devraldığı mezbahayı, Avrupa Birliği standartlarında kesim tesisine dönüştürdü. Tesis, son teknoloji makine ve ekipmanla donatılırken, karkasa el temasını ortadan kaldıran sistem oluşturuldu. Kesimden karkasın tartılışına kadar her işlemin kamerayla izlenebildiği Bergama Mezbahası, otomatik hat sayesinde günde 150 büyükbaş ve 250 küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip. Yeni mezbaha, aynı zamanda 52 ton hayvanın karkasını soğutabilme özelliğini bünyesinde barındırıyor.

Haberin Devamı

677 üreticiye 2539 küçükbaş hayvan

Bergama’da üreticilere ücretsiz koyun ve keçi dağıtımının 5. etabını da gerçekleştirdi. “Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi” projesi kapsamında verilen eğitimi başarıyla tamamlayan 122 üretici, 476 adet koyun ve keçinin sahibi oldu. 5. etabın da dağıtımıyla Bergama’da toplam 677 üreticiye 2539 küçükbaş hayvan desteği sağlandı.