Ege ‘İzmir’in 2050 yılı planları hazır!’

‘İzmir’in 2050 yılı planları hazır!’

03.11.2017 - 04:53 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Başkanı Kocaoğlu ‘Uluslararası Su Kongresi’nde akıllı kent hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti, “2050’ye göre İçme Suyu Master Planı hazır” dedi

‘İzmir’in 2050 yılı planları hazır’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İZFAŞ’ın düzenlediği KentExpo-4. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile İZSU Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Su Kongresi başladı. Yarın sona erecek olan etkinliğe yerel yöneticiler ve su yönetimi uzmanları ilgi gösterdi. Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in akıllı kent olabilmesi hedefi için emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.

Haberin Devamı

‘Yeni bir tesis hazırlığındayız’

Başkan Kocaoğlu, sağlıklı ve iklim dostu bir kent oluşturmak için yenilenebilir enerji kullanımına büyük önem verdiklerini, Çiğli’de kurulan çamur çürütme ve kurutma tesisiyle 3. yılda 45 bin ton azalma sağladıklarını ifade etti. Kocaoğlu, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki atık sularını içme suyu standartlarına getirecek yeni bir tesisin hazırlıklarını sürdürdüklerini müjdeledi. Büyükşehir Başkanı, Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde 2268 adet ağacın doğaya kazandırılmasıyla eşdeğer olan yaklaşık 1000 ton karbondioksidin atmosfere salımını önlediklerini belirtti. Aziz Kocaoğlu, Karaburun, Foça, Pasaport ve Güzelbahçe kıyılarına otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları ile deniz tabanına akıntı ölçüm cihazları yerleştirdiklerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Tek merkezden kontrol

Büyükşehir sınırları içindeki atık su arıtma tesislerini de aynı şekilde SCADA sistemiyle tek merkezden kontrol edebildiklerini belirten Kocaoğlu, “Küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni yol haritası oluşturmak amacıyla 2050 yılı nüfusuna göre 30 ilçe için ‘İçme Suyu Master Planı’ hazırladık” diye konuştu. İzmir’in akıllı kent hedefine doğru güçlü adımlar atıldığını kaydeden Büyükşehir Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün hayata geçirdiğimiz yatırımlar ve projeler, 20-30 yıl sonraki İzmir’in projeleridir. Biliyoruz ki, 21. yüzyılda her bakımdan hak ettiğimiz yeri alabilmemiz, ancak dünya ölçeğinde işler yapabilmekle olanaklıdır.”

110 bildiri sunulacak

İZSU, 30’. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında ise 4. kez düzenlediği Uluslararası Su Kongresi’nin ana temasını ‘Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi’ olarak belirledi. Kongre’ye hem Türkiye hem de Amerika, Kanada, İsveç, Hollanda, Fransa, Japonya, Danimarka, Romanya, Lüksemburg, İtalya ve Yunanistan’dan birçok konuşmacı ve akademisyen katılıyor. Yerli ve yabancı, konusunda uzman bilim insanları kongrede 110 bildiri sunacak.