Ankara İzmir Kentsel Dönüşüm Ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı

İzmir Kentsel Dönüşüm Ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı

20.09.2017 - 14:02 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: "Türkiye'de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısı 7,5 milyon civarında. 15 senelik bir hedef koyduk, yılda 500 bin. Buna gücümüz, bilgimiz, teknik kapasitemiz yeterli"

İzmir Kentsel Dönüşüm Ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı

İZMİR (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısının 7 milyon 500 bin civarında olduğunu belirterek, "15 senelik bir hedef koyduk, yılda 500 bin. Buna gücümüz, bilgimiz, teknik kapasitemiz yeterli." dedi.

Haberin Devamı

Turkuvaz Medya ev sahipliğinde Kaya Thermal Otel'de düzenlenen "İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı"nda konuşan Özhaseki, Türk milletinin tarihte devletler kurduğunu, medeniyetlere damga vurduğunu ancak günümüzde şehircilik açısından bakıldığında müthiş bir coğrafyada olunmasına rağmen insan eliyle iyi şeyler yapılmadığını söyledi.

Şehirlerin geleceğinin o kentteki yerel yöneticilerin ufkuyla doğru orantılı olduğunu vurgulayan Özhaseki, akıllı, iyi niyetli, vizyonlu yöneticileri olan şehirlerin büyüyebileceğini, orada yaşayanların da keyif alacağını ifade etti.

Türkiye topraklarının yüzde 66'sının 1. ve 2. derece deprem bölgesi bulunduğunu, nüfusun yüzde 71'inin burada yaşadığını anlatan Özhaseki, "6 ve üzerinde son 100 yılda 56 deprem var. 83 bin civarında can kaybımız olmuş. Hocalarımızın söylediği büyüklüğü 7 üzerinde yarın sabah da deprem olabilir, 15 sene için de deprem olabilir. İstanbul'da böyle bir deprem olursa ne olur? En az 600 bin riskli binadan bahsediyor tüm raporlarda. İzmir ve diğer şehirlerimiz için de bir felaket var. Bunları bilip bunlara uygun hareket etmemiz lazım. Şom ağızlılık yaparak iki de bir deprem geliyor demek istemem ama bunun söylenmesi lazım, birinin buna dikkat çekmesi lazım." diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Depreme hazırlıklı olunmalı"

Özhaseki, bir an önce depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"5 yıl önce çıkan yasayla birtakım işler yapılmış. 5 yıl içinde 1 milyon 100 bin civarında bağımsız bölümü dönüştürecek iş başarmışız. Yeterli mi, değil. Mevzuattan, yanlış uygulamadan kaynaklı sorunlar var, bunların aşılması lazım. Mesela normalde 1 emsal ise 2 emsal yapılıyor, yarısı müteahhite yarısı vatandaşa. Sosyal donatı alanları, altyapı alanları düşünülmüyor. Bu büyükşehirlerde çekilebilir bir durum değil. Finans sorunu var ama onun da çözümleri var. Vatandaşların da ödemelerde bulunması lazım. Yeni bir hedef koyduk kendimize. 20 milyon yapı stoğumuz var, 1999 sonrası yapılan depreme daha dayanıklı öncesine göre. 5 milyon civarında sağlam yapı. 1999 öncesi 15 milyon. Türkiye'de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısı 7,5 milyon civarında. 15 senelik bir hedef koyduk, yılda 500 bin. Buna gücümüz, bilgimiz, teknik kapasitemiz yeterli. Bizim bir an önce seferberlikle bu işe başlayıp bu işi çözmemiz gerekiyor."

Haberin Devamı

-"Kentsel dönüşüm bütçesini artırmaktan başka çaremiz yok"

Kentsel dönüşümde bina bazlı değil alan bazlı dönüşümleri tercih ettiklerini anlatan Bakan Özhaseki, dönüşümlerin yapılması için kentsel dönüşüm bütçesini artırmaktan başka çare olmadığını söyledi.

Özhaseki, özkaynakların yanı sıra İller Bankasının kaynaklarının da değerlendirileceğini dile getirerek, "İller Bankasına ait 21 sosyal tesisi satışa çıkardık. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına atıyoruz. Tesislerimiz zarar ediyor, yazık günah değil mi?" diye sordu.

"Kapıda bir felaket var, bunu fırsata dönüştürebiliriz" diyen Bakan Özhaseki, her yıl yapılacak 500 bin bina ile piyasaya önemli miktarda para gireceğini, evde kullanılan eşyaları üreten 250 sektörün canlanacağını, istihdam yaratılacağını ve milli sanayinin de gelişmesinin sağlanacağını anlattı.

Haberin Devamı

Özhaseki, Türkiye'nin inşaat sektörüyle kalkınacağına inanlardan olmadığını ancak inşaat sektörünün "can simidi" olduğuna inandığını ifade ederek, sektörün gelecek 20 yılda büyüyeceğine işaret etti.

-TOKİ'nin çalışmaları

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da kurultayın İzmir'de yapılmasının önemine değinerek, hükümetin dev projeler başlatmasıyla yatırımcılar üzerinde İzmir'le ilgili büyük moral oluştuğunun, bir çok firmanın İzmir'de inşaat çalışmalarına başladığının altını çizdi.

İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 6,4 büyüdüğünü, inşaat harcamalarının 2017 yılın ilk yarısında 190 milyar TL olarak gerçekleştiğini, sektörde istihdam edilenlerin oranının toplam istihdam içindeki oranının yüzde 7,6 olduğunu, bu rakamın 2 milyon 200 bin kişiye tekabül ettiğini anlatan Turan, inşaat sektörünün güven endeksinin ağustosta yüzde 3,3 arttığını belirtti.

Haberin Devamı

- "Bu yıl da yeni rekor kırılacağını düşünüyorum"

Turan, geçen yıl 1 milyon 341 bin konut satıldığını, bunun rekor niteliği taşıdığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bu yıl da yeni bir rekor kırılacağını düşünüyorum. İlk 7 ayda 770 bin civarında konut satıldı. Geçen yıl aynı dönemde 712 bindi. Yapı kullanma ruhsatlarında da bu büyüme görülüyor. İnşaat malzemeleri ihracatı da gelişti. Sektörel anlamda yüzde 3,5'luk bir artış oldu. Yerli malzeme kullanımı arttı, sektördeki ithalat yüzde 18 azaldı bir önceki yıla göre."

TOKİ'nin şu anda 54 ilde 181 noktada kentsel dönüşüm faaliyeti yürüttüğünü aktaran Turan, "Kentsel dönüşüm faaliyetlerindeki yaklaşımımız gelir elde etmeye dayanmıyor." dedi.

Turan, İzmir'in iş yapmakta zorlandıkları bir şehir olduğunu ifade ederek, bu ve gelecek yılın yeni bir dönem olduğunu, çeşitli ilçelerde sosyal konut üretiminde yoğun miktarda konut üretimine başladıklarını söyledi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise İzmir'deki binaların yaş ortalamasının 26 olduğuna dikkati çekerek, verilerin yapı stokunun yarıya yakının iyi olmadığını gösterdiğini belirtti.